Choices Support Center: integrale aanpak bewijst meerwaarde

New Yorker Jason Farrell (58) groeide op tijdens de aidscrisis in de jaren tachtig. Die tijd maakte diepe indruk op hem. “Ik zag de meest vreselijke dingen. Want het gebrek aan interesse en aandacht door politiek en overheid toen zorgde voor duizenden stervenden. Ik noem het gewoon misdaden tegen de menselijkheid.” Voor hem was het het zetje om zich in te zetten voor de aids-slachtoffers, waaronder zijn vrienden, die stierven zonder enige hoop. Hij zette het Positive Health Project (PHP) op voor druggebruikers ongeacht hun seksuele geaardheid.

Tekst: Paul Hofman

ACT UP

Hij vertelt De Gaykrant uitgebreid over de jaren tachtig, zijn ervaringen in de kunst- en muziekwereld en zijn Choices Support Centre. “Voor mij was het de tijd waarin Keith Haring in de New Yorkse metro begon met zijn graffiti en Jean-Michel Basquiat schilderde in de buurt waar ik woonde. Als jongetje was ik zelf altijd al een rebel en activist.” In zijn pubertijd wordt hij punkrocker.

“We wonnen rechtszaken maar de strijd tegen stigma, discriminatie en angst voor de dood was een groter gevecht”

Jason Farrell

Over zijn ervaringen in New York vertelt Farrell: “Ik kwam terecht bij ACT UP New York. We vochten voor toegankelijkheid van de gezondheidszorg, mensenrechten en zorgden voor schone naalden om HIV te bestrijden. Zo ontmoette ik mensen zoals mijzelf die mij accepteerden zoals ik zelf was. En zo kwam ik terecht in het activistenwereldje.” Vol emotie kijkt hij terug: “We daagden toen het systeem uit en in 1992 zagen we kans volksgezondheidswetten te veranderen zoals de naaldenuitgifte voor verslaafden.” Met mede-activisten zetten ze tevens in op gedragsverandering en overtuigden mensen zich te laten behandelen. “Maar ondanks dat we rechtszaken wonnen, stond ons een groter gevecht te wachten. Dat was natuurlijk de strijd tegen stigma, discriminatie en de angst voor de dood.”

Succes

Niet veel later richtte een onvermoeibare Farrell Positive Health Project (PHP) op dat alom opzien baarde. Van ondergronds en illegaal programma werd het een internationaal gevierde aanpak. “We zorgden voor een een one-stop shop model; een geïntegreerd zorgprogramma.  Het was pure noodzaak, want geen enkele andere zorgorganisatie accepteerde druggebruikers. Ik vond het misdadig dat niet voor schone naalden gezorgd werd. In deze periode was meer dan de helft van de druggebruikers HIV-positief. Het aantal gays en transgenders onder de druggebruikers was toen niet bekend. Wat wel duidelijk was, was dat er in New York ruim 32.000 aidsgevallen waren.” Zachtjes: “Aids was de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen van  25 tot 44.” Zijn initiatief werd door de gay community en belangenorganisaties omarmd. Homo zijn was één ding maar als druggebruiker weggezet te worden, betekende een dubbel stigma. Zijn PHP’s waren een doorslaand succes en kregen wereldwijd navolging.

Homo zijn was één ding maar als druggebruiker weggezet te worden, betekende een dubbel stigma

Eye-opener 

Farrell stond met zijn voeten in de modder. Hij bezocht wereldwijd bijeenkomsten en conferenties. Hierdoor ontmoette hij mensen van Nederlandse organisaties als het Trimbos Instituut en Mainline. “Tot op de dag van vandaag ben ik mensen als Peter Cohen, Erik Fromberg, John-Peter Kools en Franz Trautmann dankbaar. Zij inspireerden mij en lieten mij zien hoe de Nederlandse aanpak van druggebruikers werkte.” Voor Farrell was het een eye-opener.

Op dat moment realiseert hij zich nog geen moment dat hij ooit in Nederland zal wonen. In 2016 woont hij in Amsterdam een conferentie bij over gezondheidszorg. Tijdens deze bijeenkomst worden door de GGD de voordelen besproken van een combinatie van ambulante geestelijke gezondheidszorg en het ondersteunen van middelengebruik.

MDMA

Korte tijd later, het is dan 2016, ontwikkelt de innovatieve Farrell, die inmiddels in Nederland woont, een nieuw initiatief. Het resultaat is Choices Support Center (CSC), een organisatie die nauw wil gaan samenwerken met bestaande instellingen in de verslavingszorg. “In de aanpak miste iets. Die kloof wil en kan ik met CSC overbruggen. “Want verslaving vereist maatwerk. Iedereen is anders.”

Farrell zag een trend en toename in het gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) methamphetamine, cocaïne, MDMA, en de risico’s bij gecombineerd gebruik met medicijnen.  En uit onderzoek blijkt dat binnen de behandelcentra een aanzienlijk aantal mensen uit te vallen. Hij aarzelt geen moment en gaat gesprekken aan met mensen uit het veld, van AA-groepen, hiv vereniging, COC’s tot verslavingsinstellingen, en De Regenboog. Allen zien de voordelen van CSC en willen samenwerken.

“Verslaving vereist maatwerk. Iedereen is anders.”

Hij legt uit dat er in Nederland vanuit hulpverleningsperspectief weinig laagdrempelige zorgservices zijn voor personen die willen stoppen met druggebruik, maar niet passen in het huidige systeem. Er zijn de traditionele verslavingscentra en de gebruikersruimten, er is geen vangnet voor hen die niet willen gebruiken maar nog niet klaar zijn voor een verslavingscentrum.

De campagne voor de zelftest

Eigen aanpak

Niet verwonderlijk dat hij met zijn kennis, kunde en achtergrond een eigen aanpak opzette. Farrell gaf het de naam Choices Support Center die als doel heeft om multidisciplinaire ‘treatment readiness’ diensten aan te bieden aan mensen die worstelen met verslaving en risicovol gedrag. Met respect en zorg willen we steun en informatie geven zodat mensen meer te weten komen over hun (seksuele) gezondheid en druggebruik.” Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat mensen met een problematisch drug- en alcoholgebruik al ruimschoots voordeel hebben gehad van deze wetenschappelijke interventies.”

Zijn missie? “Mensen voorbereiden voordat we ze toeleiden naar de voor hen passende verslavingszorg en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en medische behandeling. “Via belangenbehartiging, hulp en ondersteuning zorgen wij voor betere behandelresultaten en kunnen we het aantal verslavingszorg drop-outs verminderen”.

“Zelfontwikkeling ondersteunen om verslaving, psychische problemen en infectieziekten aan te pakken”

Het Choices Support Center zal laagdrempelige diensten bieden aan mensen die in de risicogroepen vallen. Farrell: “Het wordt een uitgebreid pakket met diensten om zelfontwikkeling te ondersteunen om verslaving, psychische problemen en infectieziekten aan te pakken.”

Maatwerk

Hij vervolgt: “Wij begrijpen dat niet iedereen die een behandeling nodig heeft of nadenkt over een behandeling, ook meteen kan en wil beginnen.” Het afbreukrisico kan groot zijn. ”Veel mensen die met een behandeling beginnen, stoppen er dan ook weer mee.” Verslavingszorg vereist maatwerk, zegt Farrell. Niet iedereen die wil stoppen past onmiddellijk in een 12 stappen plan.

Wat Choices Support Center zo uniek zal maken is volgens Farrell dat er ook psychologische ondersteuning wordt geboden vanaf het eerste moment van de behandeling. “Wij zien onszelf als een coach die voor elke cliënt maatwerk levert. Middels individuele counseling sessies kun je steeds zelf bepalen hoe en wanneer je verder wilt.” En: “Via groepsactiviteiten bouwen mensen nieuwe sociale netwerken op doordat ze in contact komen met andere mensen die ook hun leven aan het veranderen zijn en vergelijkbare doelen hebben.” Met die geïntegreerde aanpak streeft Choices Support Center ernaar mensen sterker in hun schoenen te laten staan. “Bereidheid tot verandering moedigen we aan.”  Het is een holistische aanpak, een geïntegreerde aanpak van verslavingszorg en risk behaviours.  We weten dat hiv-, hepatitis- en soa-infecties verband houden met middelengebruik. Die gaan namelijk hand in hand, daarom zullen wij ook op onze locatie testen op soa’s, hiv en hepatitis.

Twintig minuten

Dat niet alle mensen weten of ze besmet zijn met een soa, hiv of hepatitis C is zorgelijk. Volgens Stichting HIV Monitoring weten ongeveer 2300 mensen bijvoorbeeld niet of ze besmet zijn met HIV. “Jezelf laten testen is de enige manier om hier achter te komen. “Wij regelen een snelle tekst voor je. Binnen twintig minuten heb je de uitslag.”Bovendien geven wij je meer informatie over de behandeling en brengen je in contact met deskundige medische zorg.” Gezonder en veiliger leven is één van CSC’s belangrijkste pijlers. De combinatie van testen, vroege toegang tot behandeling en gebruik van PrEP kunnen nieuwe infecties voorkomen.

2020

“2020 wordt een belangrijk jaar, we hopen de financiering en ondersteuning te krijgen die nodig is om Choices, een gemeenschapscentrum met de verschillende diensten, te openen dat inclusief is voor alle geslachten en seksuele geaardheden. We willen ervoor zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen bij het aanpakken van specifieke kwesties zoals seksuele gezondheid, drugsgebruik, risicogedrag en in staat zijn om contact te maken met anderen zoals zij, ter verbetering van de kwaliteit van hun leven zoals zij dat definiëren. We willen ook dat onze diensten impact hebben, de uitval uit de centra minimaliseren, de opname voor behandelingen verhogen en de behandelresultaten verbeteren.”

Farrell benadrukt uit de grond van zijn hart dat ‘we dankbaar zijn voor alle steun, ook particuliere donaties, om Stichting Choices Support Center te ondersteunen.

Meer informatie? www.choicescenter.nl, www.choices4testen.nl of mail: info@choicescenter.nl

 

 

 

.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.