Gay Circus: van idee tot voorstelling

Alex Sijm (43) had als jongetje van 4 jaar een droom: circusdirecteur worden. Deze droom is inmiddels uitgekomen en jaarlijks maakt hij samen met zijn team drie verschillende producties. Er worden voorstellingen gespeeld voor families, voor senioren en in de zomermaanden voor toeristen. Komend jaar bestaat Sijm Circus & Events 20 jaar, reden voor een feestje! En zo is het idee voor Gay Circus Amsterdam ontstaan. Een productie waarbij alles uit de kast wordt getrokken. Op donderdag 13 en vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) 2020 wordt op het complex van De Thuishaven in Amsterdam een productie gebracht met 12 ‘roze’ circusacts, dansers, zanger(e)s(sen) en een bijzondere afterparty. 

De komende maanden vertelt Alex Sijm regelmatig over de voorbereidingen, repetities en alles wat er komt kijken bij het maken van het Gay Circus. Een uniek concept voor Nederland!

Merk

“Begin dit jaar maakte ik bekend een Gay Circus te gaan produceren in Amsterdam. Naast vele positieve reacties waren er ook mensen minder enthousiast. Een horecaondernemer, die eerder projecten had gedaan met het thema ‘gay en circus’, claimde het alleenrecht te hebben voor Amsterdam. Evenals een Frans gezelschap dat zei dat de rechten voor Gay en Circus bij hen zou liggen. Maar zoals zo vaak, blaffende honden bijten niet. Het bracht mij wel op het idee om de naam ‘Gay Circus’ als merk te deponeren.

“Ik had het idee dat ‘anders zijn’ was verheven tot een soort attractie voor de zogenaamd ruimdenkende hetero.”

En dan waren er nog mensen die vroegen of het nodig is: een Gay Circus. Nou ja, het is maar hoe je het bekijkt. Ik wil een show maken waar spannende acrobatenacts worden gecombineerd met mooie liedjes, gewaagde dansscènes samengaan met sexy circusacts en dat alles verpakt in een prikkelende show. Of het nodig is weet ik niet, of er belangstelling voor is weten we na 14 februari 2020. Maar het wordt zeker een feest voor de hele Gay community en ik vind het gewoon leuk om te maken. Afgelopen zomer was ik op een open minded festival en hoorde de hele dag giechelende meiden roddelen over wat voor gekke mensen ze toch allemaal zagen. Ik had het idee dat ‘anders zijn’ was verheven tot een soort attractie voor de zogenaamd ruimdenkende hetero. Die lieve schatten mogen met Valentijnsdag lekker gaan dineren met hun vriendje bij kaarslicht, en wij? Wij hebben gewoon ons eigen feestje.

Groter en aantrekkelijker

Het concept Gay Circus hebben wij al één keer eerder gemaakt, maar toen in kleinere vorm. Tijdens de Roze Zaterdag 2009 stond onze tent op het Lange Voorhout in Den Haag. Wat wij nu gaan maken is een stuk groter en aantrekkelijker. Artiesten vanuit heel Europa komen voor twee avonden naar Amsterdam, alle acts moeten samensmelten tot een geheel en alle subculturen worden er in verwerkt. Daar ligt ook een belangrijke taak voor kostuumdesigner Jeroen Zellenrath. Hij is al maanden bezig met het ontwerpen en creëren van alle kleding. Regelmatig loop ik even zijn atelier binnen om te kijken hoe het staat met de voorbereidingen. Jeroen is druk, hij heeft het altijd druk en hij maakt zich druk. Maar hij geeft mij vooral energie, omdat hij zo gepassioneerd is in zijn werk.

Met Hans Verhoeven

Optredens

De komende weken heb ik regelmatig overleg met andere gepassioneerde mensen: Diva Mayday, Miss Bunty, DJ Sharon O Love en met de choreografen Bobby Snijder en Jesse Wijnands. Hans Verhoeven (misschien wel de meest gepassioneerde strijder van onze community) heeft het Gay Circus gevraagd om een optreden te verzorgen tijdens het Kerstconcert van het COC en Leger des Heils. En Axe Leito (Mr. Leather Netherlands 2019) sluit zijn titeljaar af met een circusact tijdens The Leather Pride. Kortom genoeg stof om het de volgende keer over te hebben. En mocht je tussentijds denken: ik wil wel meer weten over het Gay Circus. Kijk dan op www.gaycircus.nl.

Alex Sijm

Foto’s: Ivo de Kok, Rene Zuiderveld

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.