Sanne Lillian van Gastel | ProfieLHBT+

Ik ben Sanne Lillian van Gastel (23), geboren en getogen in het Noord-Brabantse Roosendaal. Ik heb grafische en digitale media in Antwerpen gestudeerd, maar vind de horeca toch een leukere sector. Na mijn studie heb ik met mijn vriendin besloten een grote reis door Europa te maken in een Volkswagen-busje. Na een weekendrelatie van anderhalf jaar (Michèle woont in het Duitstalige deel van België) verhuisden we in de kleinst mogelijke woning op wielen waar we 24/7 bij elkaar waren. Na 6 maanden keerden we terug naar huis om dit ritueel daarna nog 2 keer te herhalen. Op dit moment backpacken we op een “work & holiday visa” door Australië. Gedurende mijn studie richtte ik onze reisblog “The Adventures of MiSa” op. Hier delen we onze ervaringen met de wereld, maken we deel uit van de reizende LHBT+’ers op Instagram & posten we updates voor familie en vrienden op Facebook. We proberen ook ons steentje bij te dragen om de wereld mooi en schoon te houden en onze volgers hiervan bewust te laten worden. Je kunt ons volgen op Instagram, Facebook of via ons blog.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben heel eerlijk en kan absoluut niet liegen; niet over hoe ik me voel of over onschuldige dingetjes. Dat heeft zo zijn voor-  en nadelen. Over het algemeen ben ik een lui en gevoelig persoon, maar als ik iets echt wil, dan ga ik er ook 100% voor! 

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik heb veel respect voor mensen die weten wat ze willen en er alles aan doen om daar te komen. Dat soort doorzettingsvermogen zou ik graag beheersen. Voor de rest heb ik daar nooit zo over nagedacht, maar nu de vraag gesteld wordt, komt mijn oom naar voren. Hij kwam als eerste uit de kast in onze familie, wat het qua acceptatie voor mij heel makkelijk maakte. Hij en zijn man werken full-time, maar pakken ook elke mogelijkheid aan om te reizen, dingen te bekijken en te genieten van het leven. Dat bewonder ik zeer. 

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een vrouw die op vrouwen valt. Alhoewel het lijkt dat iedereen hokjes vervelend vind, voel ik me daar juist fijn bij. Ondanks dat gebruik ik vaak gay of queer om mezelf te benoemen. Ik vind het woord lesbisch of lesbian niet mooi staan en ik heb het gevoel dat het online eerder een negatieve lading heeft.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Absoluut niet. Ik ben mezelf – gewoon Sanne – en niet mijn geaardheid. Maar als mensen ernaar vragen of veronderstellen dat ik op mannen val, laat ik ze graag weten dat dat niet zo is. Misschien omdat ik hun reactie leuk vind, maar waarschijnlijk omdat ik trots ben om op vrouwen te vallen.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Zorgzaam karakter, zelfverzekerdheid en ik kan met zekerheid zeggen: rood haar.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat ik mijn geweldige vriendin heb ontmoet. Lekker cliché, maar als ik hetero was geweest had ik Michèle nooit leren kennen!

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik heb geluk dat ik eigenlijk nog nooit iets negatiefs heb meegemaakt. Het enige wat ik zou kunnen bedenken, is dat als we de hele wereld willen bereizen, we ons op bepaalde plekken moeten voordoen als vriendinnen in plaats van partners.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Meer zichtbaarheid en educatie. Als ik het voorbeeld mag noemen van de campagne #iedereenmagzoenen, dan vinden mensen zelfs onschuldige affiches al teveel. Ik kan maar niet begrijpen waarom. Stel dat de rollen omgedraaid zouden zijn en de LHBT+ community posters met een zoenende man en vrouw zou vernielen, wat dan? Ik had graag op school les gehad over de verscheidenheid van seksualiteit in plaats van het leren strijken van theedoeken. Het is 2019, waarom laten mensen niet gewoon mensen zijn…

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een persoon die zichzelf was en uit het leven haalde wat zij wilde!

10) Wat is je motto?

“Alles went behalve een vent”. Nee grapje. mijn motto is “leven en laten leven”. Ook ik mag hier vaker aan herinnerd worden!


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.