Freek van Bergen | ProfieLHBT+

Freek van Bergen (39) groeide op in Hoogezand-Sappemeer en studeerde Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is als docent HBO-Pedagogiek verbonden aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden maar ook aan SPO (Stichting Pedagogisch Onderwijs) te Groningen. Daarnaast heeft hij een praktijk in psychosociale hulpverlening waar hij mensen helpt die vastlopen in hun studie en in hun relatie. Freek is een graag geziene gast op de NHL Stenden Hogeschool want hij is vorig jaar verkozen tot Leeuwardens docent van 2018!

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Toegankelijk, flexibel, willen helpen. Ik kan goed omgaan met weerstand en heb de nodige humor. Ik kan van een dag soms echt een feestje maken.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Wie? Wat! Het zijn psychologische concepten zoals rationeel-emotieve therapie en andere cognitieve interventies waar mensen kracht uit kunnen krijgen om zelf de regie weer te kunnen pakken in hun leven. Het aanleren van sociale vaardigheden en leren omgaan met gevoelens als schaamte, boosheid en angst. Ik hoop dat iedereen zijn eigen voorbeeld kan worden. Ambitieus, ik weet het.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Oh ja, daar heb ik laatst een nieuwe term voor gelezen! Ik ben cis man. Dat wil zeggen dat ik mezelf man voel naast het feit dat ik ook een man ben. Ik ben homo, zelfs zo homo dat ik nog nooit iets met een vrouw heb geprobeerd.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, ze hebben het toch wel snel door. Ik hoef me niet als dusdanig te profileren. In colleges vertel ik ook over mijn eigen homoseksualiteit, ik geef een vak inleiding psychologie en dan komt het voorbij. Een lector zei laatst tegen mij; ‘hee wil je niet iets doen met paarse donderdag?’ Ik zei: ‘Nee ik ben het hele jaar al een soort roze gebaar’.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

De uitstraling. Ik weet het, het is een ontastbaar iets maar het heeft denk ik ook wel een directe relatie tot iemand zijn feitelijke uiterlijk. Een lelijke graftak krijgt niet zo snel een leuke uitstraling. Daarnaast vind ik het aantrekkelijk als iemand me intellectueel uit kan dagen, dus een beetje intelligentie is nooit weg.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik heb mezelf opnieuw moeten uitvinden op mijn zeventiende. Dit heeft deuren geopend die anders gesloten waren gebleven. Die nieuwe kijk op wie je bent en het vormen van mijn eigen identiteit hebben me sterker gemaakt dan ik anders was geworden.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Toen ik vijfentwintig was ben ik een keer bespuugd toen ik uit de kroeg kwam, dat is eigenlijk het meest negatieve dat ik ooit heb ondervonden.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Voor de hele EU dezelfde regels als hier in ons prachtige landje. Wat zeg ik, alleen de EU? Doe overal ter wereld maar! Niet helemaal realistisch – ik weet het – maar het zou toch fantastisch zijn.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Jeetje, wat een moeilijke vraag! Als een lieve gast die het beste ziet in iedereen.

10) Wat is je motto?

Mijn motto heb ik gejat van mijn goede vriend Bram: ‘Variatie doet leven en angsten zijn er om overwonnen te worden’.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.