Venga Boy Robin Pors: drijvende kracht achter Cocktail Fest

Wereldberoemd werd Robin Pors als onderdeel van de succesvolle act The Venga Boys. Tegenwoordig houdt hij zich ook bezig met het organiseren van feesten, zoals het Cocktail Fest. Dit weekend vindt tijdens Rotterdam Pride de vierde editie plaats. Wij spraken Robin aan de vooravond van dit hoogtepunt van de Pride Rotterdam. 

Tekst: Kenneth Steffers

Laat me raden: hoe is de naam Cocktail Fest ontstaan?

¨Door middel van creatieve marketing met smaak. Een cocktail is van oudsher iets lekkers met verschillende flavours. Dat proberen wij ook te bieden tijdens onze Cocktail-events.¨

Ik moest toch echt ook aan iets anders denken…

¨Natuurlijk is het tevens een woordgrapje met een flinke knipoog. Zo hebben wij ooit t-shirts laten bedrukken waarop in grote letters ´I LOVE COCK´ en in kleinere bewoordingen ´tail´ staat genoteerd. En nee, die shirts zijn niet te koop. Het is meer een soort van collectors item.¨

Kunnen we nog verrassingsoptredens van grote artiesten verwachten?

¨We hebben wel eens gewerkt met special guests, zoals met Loreen bijvoorbeeld, de winnares van het Eurovisie Songfestival in 2012. Dat pakte op zich best goed uit, maar we hebben er dit jaar voor gekozen om ons te focussen op de wat hardere genres die steeds populairder beginnen te worden binnen de gayscene. Techno bijvoorbeeld. (Zie ook het Gaykrant-interview met Herr Zimmerman – KS). Naast snoeiharde beats bieden we ook een variabele mix van popmuziek en R&B. De optredens van grote, noem het ´mainstream´ artiesten hebben we gehad en bewust achter ons gelaten. Mensen willen gewoon lekker dansen en feesten. Helemaal losgaan. Dat zijn onze ingrediënten voor een goede cocktail.¨

Jullie willen je onderscheiden?

¨Zo zou je dat zeker kunnen zien. Ik heb er wel over nagedacht, maar ik ben van mening dat je bepaalde vibes en genres van elkaar moet loskoppelen. Het is en blijft toch een kwestie van keuzes maken en wij kiezen dit jaar voor hard. Hard dansen.¨

Waar kunnen de liefhebbers van de grote artiesten dit jaar dan terecht?

¨Voor heerlijke optredens van bekende artiesten kun je ook dit jaar weer helemaal losgaan bij de KeerWeer Parade. Drie dagen feest, maar ook wel weer lekker bijtijds afgelopen. Dus de spannende feestjes in de avonduren (House Of Boys, Cocktail Fest, Milkshake en vele anderen – KS) kun je dan ook nog lekker meepakken, als je daar zin in hebt.¨

Cocktail Fest is behalve extravagant dansen natuurlijk ook wel een tikkeltje seksuele spanning.

¨Ik weet waar je op doelt. Ondanks dat ik er persoonlijk niet zoveel mee heb, vind ik het wel ontzettend jammer dat we dit jaar helaas geen ´Play Area´ hebben kunnen organiseren voor onze bezoekers. De wettelijke regels zijn simpelweg te streng geworden.¨

Dat moet je toch even uitleggen…

¨Wij hadden vorig jaar een ´Play Area´ in de kelder van de Maassilo. Dat zou je kunnen zien als een soort van darkroom, maar dan net iets speelser en minder duister. Alleen al voor die ´Play Area´ kwamen er hele hordes mensen speciaal vanuit bijvoorbeeld Keulen naar Cocktail Fest.¨

Is die ´Play Area´ dan echt zo´n dingetje?

¨Voor sommige bezoekers zeker. Die schrijven mij dan: ´Als er dit jaar geen ´Play Area´ is, dan komen wij ook niet naar jullie feestje. Sterker nog: het is zelfs de meest gestelde vraag die wij dit jaar als organisatie hebben ontvangen. Je moet je beseffen dat we vorig jaar ook met recht de beste ´playroom´ van heel Europa hadden.¨

Waar moeten de echte hitsige tijgers dan terecht na een avondje Cocktail Fest?
¨Nog steeds in de kelder, alleen dit jaar moet je daar dan muziek van Britney Spears verwachten in plaats van stoute speeltoestellen. En anders? Tja, dan moeten ze lekker met elkaar hun eigen bed opzoeken, haha! Als ze er daarna überhaupt nog zin hebben hoor. Geloof mij maar dat het een intensieve nacht gaat worden!¨

Behalve mede-organisator van Cocktail Fest ben je natuurlijk ook bekend als Robin van The Vengaboys.

¨Klopt. Ik vlieg deze week voor een paar dagen naar Ibiza en ook nog naar Zwitserland. Daar doen we een aantal optredens met The Vengaboys. Maar we doen het tegenwoordig rustiger aan. Inmiddels zijn we allemaal gesetteld en onze dames hebben ook kinderen Dan kun je niet meer continu tot het gaatje gaan.¨

´Heeey we´re going to Ibiza!´ Komt dat nummer je inmiddels niet de strot uit?

¨Jawel. Als ik een kroeg binnenkom en ik hoor muziek van The Vengaboys, dan zeg ik: ´Ho, wacht even! Dit hoeft van mij niet.´ Maar als ik aan het werk ben als Vengaboy dan maakt het me allemaal niet zoveel uit en kan ik er zelfs wel van genieten. We vliegen nog steeds de hele wereld over en treden geregeld op in stadions met een capaciteit van meer dan 20.000 man. Soms lig ik helemaal in een deuk. Dan zitten wij daar in een kleedkamer waar de avond daarvoor nog een Ariane Grande zich heeft omgekleed. En daar zitten wij dan met slechts als bagage onze liedjes van een jaar of twintig oud!¨

 Moest je, op het hoogtepunt van het succes van The Vengaboys niet alle vrouwen van je afslaan, terwijl je eigenlijk wist dat je gay was?

¨Jawel, zeker in het begin van mijn carrière was dat het geval. In mijn directe omgeving was ik toen al uit de kast. Ik zat rond mijn negentiende ook nog een beetje in mijn biseksuele fase. Natuurlijk was ik ook aan het ontdekken met mannen, maar voor de buitenwereld was ik hetero. Daar dacht je verder ook niet over na. Het was gewoon de automatische piloot.¨

¨Als mensen mij vroegen wie ik leuk vond, dan antwoordde ik altijd: ´Doe mij Pamela Anderson maar´. Maar eigenlijk had men het al van mijlenver kunnen zien aankomen dat ik homoseksueel ben. Ik bedoel maar: onze muziek is heel cheesy, ik droeg op het podium outfits met blote buiken. De uitstraling van The Vengaboys was eigenlijk altijd wel een beetje gay en over de top.¨

Kunnen we ooit nog nieuwe muziek verwachten van The Vengaboys?

¨Nee, dat lijkt mij echt een uitgemaakte zaak. Ik denk ook niet dat die muziek nu nog zou aanslaan als je het opnieuw zou uitbrengen. Laat ons maar gewoon lekker teren op onze oude hits. De mensen willen juist de liedjes horen die ze van vroeger kennen. Het is goed zoals het nu is.¨

 

www.cocktail-fest.com

¨

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.