Uit moeilijkheden ontstaan wonderen

Tot 2017 had ik jarenlang mijn droombaan bij de televisie. Onderaan de ladder begonnen en opgeklommen tot de zenderbaas van televisiezenders als Veronica en Net5. Als klein Vietnameesje was ik al gefascineerd door de wereld van Linda de Mol, Dynasty en Countdown. Niet wetende dat je er ook je bapao mee kon verdienen. Ik begon mijn leven als vluchteling in een ander land, groeide thuis op met een vreemde taal, zonder vader en altijd met een zeer kleine portemonnee. Het hielp ook niet dat ik als jong ventje een ietwat mollige onzekere homo bleek te zijn zonder sportvaardigheden.

Thuis was tv een fijne escape uit de vaak harde realiteit en stond het toestel daarom veelvuldig aan. Ik zag alles! Van Duitse en Vlaamse tv shows tot aan de Pin-up Club toe. Ik wou vurig bij die mooie tv wereld horen. Het leek een mission impossible maar het zou mij toch uiteindelijk lukken. Door Nederlandse nonnen eind jaren zeventig meegenomen uit zuid-oost Azië kwam ik samen met mijn moedertje terecht in een opvangcentrum in Brabant. In het pittoreske dorpje Oisterwijk, de ‘Parel van Brabant, stond onze eerste eigen (derdehands) beeldbuis. Een Aristona. Magisch! Jaren was het nog onmogelijk om een mooie regenboog te aanschouwen op tv want wij hadden geen kleurenbeeld maar zwart-wit. Vierkant met zes vaste zenderknoppen ernaast en bijhorende conditietraining. Dus zonder afstandsbediening. Met beeldbuishelden als Jos Brink (Wedden Dat), Richard Chamberlain (Shogun, De Doornvogels), Boy George (Culture Club) en Gerard Joling (Shangri-La, No More Boleroooooos) bracht ik mijn dagen door in de kleurrijke jaren tachtig.

“Alle respect voor de jonge gays die tegenwoordig veel sneller uit de kast durven te komen.”

Verliefd op Gerard Joling

Tig jaren later heb ik van deze helden dankbaar gebruik gemaakt om mijn coming out te doen bij mijn moeder. Zij hield intens van hen, en was zelfs verliefd op Gerard. Ze wist echter niks af van hun liefde voor mannen. Mijn coming-out was daarom ook hun coming out bij haar. Aangevuld door een handjevol namen als Ricky Martin, Elton John, George Michael en Carlo Boszhard kwam ik uit de (tv) kast. Mijn moeder had naderhand meer moeite met het feit dat haar Gerard Joling toch echt van de mannenliefde is. Grappig. Had ik het maar veel eerder durven zeggen. Alle respect voor de jonge gays die tegenwoordig veel sneller uit de kast durven te komen. Zo fijn om jezelf te kunnen zijn.

Terug naar de televisie. Het was mij dus gelukt om mijn droom te verwezenlijken en de top te bereiken binnen de televisiewereld. Ik had het zeer naar mijn zin op het werk en was succesvol in wat ik deed. Ik had een prachtig clubje presentatoren onder mij werken voor Net5 (zoals Rik van de Westelaken, Daphne Bunskoek, Arie Boomsma). Ik mocht mooie opnames maken in binnen- en buitenland en liep tussen wereldsterren over rode lopers in Cannes en Hollywood.

“Ik liep tussen wereldsterren over rode lopers in Cannes en Hollywood”

Droom der dromen

Toch ben ik er helemaal mee gestopt. Begin 2017 zou ik mijn droom der dromen verwezenlijken. Mijn ultieme droom. Mijn man en ik werden toen de trotse ouders van onze kleine lieve Ella. Een klein mooi mensje geboren in Philadelphia. Wij mochten haar opvoeden bijna vanaf haar geboorte en sindsdien noemt zij ons met alle liefde papa en baba. Two men and a baby. Voor ons echt een wonder. Een grote eer. Het maakt ons nederig om door Ella’s moeder uitgekozen te zijn om dit kleine meisje te mogen opvoeden. Een grote verantwoordelijkheid kregen wij toen mee. Veel ouders kunnen de opvoeding met hun werk zeer goed combineren. Maar wij hadden er voor gekozen om een van ons altijd thuis te hebben. Voor onze kleine Ella.

Aangezien mijn man diplomaat is en we een buitenlandse plaatsing in het vooruitzicht hadden, besloot ik bij de eerste de beste mogelijkheid te stoppen met mijn droombaan bij de televisie. Van drukke zenderbaas ging ik ineens naar fulltime baba. Heel makkelijk. Geen chique titel meer zoals president tv huppeldepup of operating director zo en zo. Nee mijn titel is fulltime baba. Prachtig! En de rode lopers en gala feestjes zijn ingeruild voor de avonturen van Nijntje en Nina en bergen volle luiers. Plus zo veel meer liefde… Onschatbare onvoorwaardelijke echte liefde. Ik ben er zielsgelukkig mee. Zeker weten dat mijn geluksgevoel hierover extra wordt gevoeld omdat ik homo ben. Ik was net als velen namelijk lang in de veronderstelling dat homo zijn en kinderen krijgen niet samen gaan. Inmiddels weet ik wel beter en is Ella nu de trotse grote zus van tweeling Lily en Cooper. Wij zijn nu two men and three babies! Dat is ons regenboog gezinnetje.

“Wij zijn nu two men and three babies!”

Gelukkig zijn

Hebben deze twee homo’s toch weer mooi geflikt. Inmiddels ben ik dus al meer dan twee jaar fulltime baba en zijn we in verband met het werk van mijn man als consul generaal in Shanghai helemaal verhuisd naar China waar onze gezinssituatie al helemaal bijzonder is. Daar raak ik bij het uitgaan nog regelmatig in gesprek met Chinese homo’s die zeggen nooit uit de kast te kunnen komen. Uit angst en schaamte voor hun familie. Ik praat met hen over hun dromen en ambities. Velen hopen een vrouw te vinden die lesbisch is of niet veeleisend. Voor hun familie. Maar ondanks de totaal verschillende cultuur en de verre afstand willen ze uiteindelijk precies hetzelfde als de homo’s in Nederland: gelukkig zijn. Ik merk dan op dat mijn man en ik hen een stukje hoop geven met ons liefdesverhaal. Dat het leven van een homo ook geweldig kan zijn. Zonder schijnhuwelijken of leugens. Maar vol met liefde en positiviteit. Inclusief het hebben van kinderen, mocht dat gewenst zijn!

Ik voel echt met ze mee en wens ze ook een eigen Gerard Joling toe in hun leven die ze helpt bij hun coming out. Mocht die er ooit van komen. Want jezelf mogen zijn in het leven is een droom die voor iedereen uit moet komen toch? Deze blog gaat over dromen verwezenlijken. De ene droom is groter dan de ander. Maar blijf geloven en ga ervoor. Tegenslagen zullen er altijd zijn en laten zien hoe sterk en inventief je bent om deze te overwinnen. Het gaat om vallen en weer opstaan. En onthoudt: uit moeilijkheden ontstaan wonderen. In ons leven hebben wij de wonderen de volgende namen gegeven: Ella, Lily en Cooper.

Liefs,

Carter

Onze regenboogfamilie is ook te volgen op Instagram via @cartersrainbowfamily

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Uit moeilijkheden ontstaan wonderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.