Kammie Tjin-Kam-Jet | ProfieLHBT+

Kam-Fong Tjin-Kam-Jet, beter bekend als Kammie, werd 40 jaar geleden geboren op het zonnige Aruba. Na een baantje bij de Arubaanse radio kwam hij op zijn 17de terecht in Nederland waar hij journalistiek studeerde. Daarna begon hij aan KamKrant.nl, een website voor gays met uitgaansfoto’s, nieuws, roddels, video’s en online radio. Deze website heeft 18 jaar lang bestaan. Nu houdt hij zich af en toe bezig met The Gayly Show.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben erg rustig en creatief. Het liefst monteer ik filmpjes en ook als er niets te monteren valt, dan wil ik nieuwe dingen uitproberen; gewoon voor de lol. Of ineens ga ik oud materiaal weer bekijken en anders proberen te monteren. Je zult geen radio bij mij aan horen staan, ik vind rust heerlijk aan mijn hoofd. Uitgaan doe ik niet meer, eigenlijk.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik heb niet echt voorbeelden, maar toen ik klein was, keek ik erg op naar de nieuwslezer van het radiostation waar ik kwam te werken. Zo is ook mijn passie voor journalistiek gegroeid. Ik heb met haar samengewerkt en een wereld ging voor mij open. Omdat het niet echt lukte om van mijn opleiding journalistiek een succes te maken, ben ik zelf begonnen met een website met daarop 3 nieuwsartikelen. Zo kon ik er toch mee verder.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Wat dat betreft ben ik enigszins ouderwets: ik ben een man en val op andere mannen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee hoor, uiteraard zien ze dat ik een man ben, maar mijn seksualiteit komt bijna nooit ter sprake uit mezelf. Toen ik vorig jaar bij een nieuwe baan begon wisten ze pas na maanden dat ik homo was, omdat mijn collega’s KamKrant & The Gayly Show tegenkwamen op YouTube. 

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Een mooie glimlach en mooie ogen! Daar kan ik zo bij wegsmelten als iemand lief lacht en mooie ogen heeft. Pluspunten als hij goed verzorgd is! Maar blijkbaar jaag ik mensen weg als ik terug lach!

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat ik een paar keer mee mocht varen tijdens de Gaypride in Amsterdam! Laten we eerlijk zijn, als ik hetero was geweest was de kans zeer klein dat ik daartussen zou varen met een  bootje. Verder sta ik er niet zo bij stil als iets me overkomt of ik homo ben ja of nee.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Toevallig heb ik dat vorige week ondervonden. Een of ander Instagram-pagina wat leek op een groepje pubers vond het nodig om te schelden en te beledigen. Ook mijn vrienden die mij mij op mijn pagina stonden moesten het ontgelden. Dat was welgeteld mijn éérste online scheldkanonnade die ik heb meegemaakt.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Homo’s in Nederland hebben eigenlijk al een hele goede positie. Het is het gedrag en opvoeding wat veranderd moet worden zodat wij het beter ervaren. Wat zou het fijn zijn om eens geen nieuwsberichten te zien van gays die geweigerd worden door stageplaatsen, taxichauffeurs, en andere lui die het nodig vinden om iemand op zijn muil te timmeren omdat ze homo zijn. De maatschappij wordt steeds harder en dat merk je.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Hahaha als Kammie van de KamKrant. Dat ding heeft toch zo lang bestaan dat er mensen mee zijn opgegroeid. Dat is best een rare gedachte. Maar verder heb ik geen idee.

10) Wat is je motto?

Laugh hard. Run fast. Be kind.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Kammie Tjin-Kam-Jet | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.