Stille kracht achter Youth Pride onderscheiden

Onlangs ontving Marco Altena uit handen van directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam het prestigieuze ‘Roze Amsterdammertje’. Met deze prijs zet de organisatie van de Pride de meer dan vierduizend medewerkers en vrijwilligers van het festival in het zonnetje. In een gesprek met De Gaykrant reageert de winnaar. “Het is een absolute kroon op mijn werk.”

Tekst: Paul Hofman

Roze hart

Directeur Lucien Spee: “Het Roze Amsterdammertje is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan mensen die een belangrijke rol achter de schermen spelen of die buitengewone steun verlenen aan de organisatie van de Pride in Amsterdam. Het roze hart met de streep en drie kruisen van de vlag van Amsterdam, symboliseert het warme en roze hart die de ontvanger heeft voor de Pride in Amsterdam. “We willen elk jaar er even bij stil staan welke rol deze personen achter de schermen spelen of hebben gespeeld.”

Echte papa

Marco Altena is de stille kracht achter Youth Pride. Drie jaar geleden werd hij de trotse voorzitter. “Als een echte papa organiseert hij in samenwerking met meer dan 17 organisaties een uniek en bijzonder programma voor jongeren”, zegt Spee. “Een belangrijk onderdeel van Pride Amsterdam. Immers, de jongeren zijn de Pride-dragers van de toekomst.” Het doel van ‘zijn’ Youth Pride commissie is om jongeren een platform te geven waar zij zichzelf kunnen zijn, in elke denkbare vorm. Samen zijn, doen en maken, ongeacht afkomst, geaardheid, geslacht, leeftijd, huidskleur of religie staat bij hun centraal. De activiteiten tijdens Pride Park in het Vondelpark worden onder de bezielende leiding van Marco elk jaar beter en groter. Al eerder had hij bijvoorbeeld ook veel succes met de scoutingboot.

“Marco maakt de koppeling tussen jong en oud mogelijk”

Beduusd

Marco Altena reageert: “Het was een totale verrassing voor me. Ik had het echt niet verwacht. Je hebt het op kantoor wel eens over hoe goed de dingen lopen en dat ze blij met je zijn. Maar dit is dan extra mooi! Ik dacht bij mezelf nee dat kan niet… Ik? Naast al die mensen die ook zulke prachtige dingen doen voor de Pride.” Hij kijkt een beetje beduusd. Het is een absolute kroon op zijn werk voor de Youth Pride, zegt hij. “Maar in de motivatie stonden ook nog meer dingen die ik in de afgelopen jaren voor de community heb gedaan. Dat is soms hard werken. Dat is natuurlijk extra gaaf!”

Tomeloos

Je hebt een tomeloze inzet voor ondermeer Youth Pride. Wat kunnen we de komende periode van je verwachten en wat is jouw droom? “Ons succes in Amsterdam is niet onopgemerkt gebleven. Steden zoals Rotterdam en Alkmaar volgden eerder al en hebben daar ook een Youth Pride programma gehad. We zijn in gesprek met nieuwe steden; Utrecht, Zwolle en zelfs in het buitenland is er interesse. Hoe gaaf zou het zijn dat Youth Pride buiten de landsgrenzen ook bekend staat als “merk” om als jongeren te kunnen laten zijn wie ze willen zijn. Dit alles met het uiteindelijk doel om het aantal zelfmoorden onder LHBT jongeren te verminderen.”

Volgens Pride Amsterdam verdient hij deze erkenning. Gedreven en gepassioneerd gaat Marco aan het werk. Het hele jaar door is hij actief. “Hij heeft echt een koppeling weten te maken tussen jong en oud. Bovendien is hij met de jongeren inmiddels ook buiten Amsterdam actief.”

“Mijn droom is het realiseren van Youth Pride Nederland”

Droom

Wat Marco’s droom is? “Dat is het realiseren van Youth Pride Nederland.” Het blij maken van andere mensen en iets voor anderen kunnen betekenen staat bij hem hoog in het vaandel. Daarnaast is Marco al langer actief voor de LHBTI-community. Zo is hij naast Pride Amsterdam voorzitter van het roze netwerk van de NS en heeft daar voortrekkersrol. Het Roze Amsterdammertje is een erkenning voor zijn inzet en onze waardering voor hem en zijn inzet, zegt Lucien Spee trots.

De voorgangers

In 2014 werd het Roze Amsterdammertje voor de eerste keer uitgereikt. Toen won evenementen-coördinator Akkelien Zuiderhof van de gemeente Amsterdam. In 2015 kreeg Jan-Willem de Bruin van COC Nederland de prijs vanwege zijn jarenlange bevlogen inspanning. En in 2016 ging de prijs naar ondernemer Pierre Karsten omdat hij al jarenlang de grootste sponsor is van Pride Amsterdam en een echt ‘roze hart’ heeft. In 2017 kreeg de Twentse ondernemer Olaf Kok de prijs vanwege zijn tomeloze inzet voor Pride Amsterdam. En vorig jaar viel Oebele Kooistra, de producer van Senior Pride, in de prijzen voor zijn passie, geestdrift en bezieling.

Foto: Jeroen Ploeger

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.