Jennifer Hopelezz: “Discriminatie LHBT-ers is in Amsterdam dagelijkse realiteit.”

Amper twee weken nadat de Amsterdamse taxibedrijven een intentieverklaring ‘Discriminatievrije taximarkt’ hebben getekend om discriminatie door hun chauffeurs aan te pakken, worden dragqueen Jennifer Hopelezz en vriendinnen door een taxichauffeur van Uber weer geweigerd.

Tekst: Paul Hofman

Het was niet de eerste keer dat haar dit overkwam: vorig jaar tijdens Pride Amsterdam gebeurde hetzelfde. Als we Richard Keldoulis (alias Jennifer Hopelezz) spreken is hij nog steeds ontdaan. “Voor de gemeente Amsterdam hadden we net een filmpje opgenomen. Nadat de opnamen klaar waren hebben we een Uber-taxi gebeld.” Wrang genoeg had dat filmpje als thema: ‘Jezelf zijn in onze mooie stad Amsterdam’.

Afmelding

Korte tijd later komt de taxi volgens afspraak aanrijden. Maar als de chauffeur de dragqueens ziet staan, aarzelt hij geen moment en rijdt vlug door.  Richard heeft de tegenwoordigheid om snel een foto te maken van de ‘cancellation’ van de rit die op het beeldscherm in de taxi is te zien.“ De andere dragqueens staan aan de grond genageld. Even later besluiten ze een andere taxi te bellen die hen later wel meeneemt.

Als De Gaykrant hem spreekt over dit incident is Richard Keldoulis nog steeds boos. “Wat is je handtekening onder die anti-discriminatie verklaring waard als dit nog steeds gebeurt?” Hij vertelt dat discriminatie van ondermeer LHBT-ers aan de orde van de dag is. “Dit is voor ons de dagelijkse realiteit.” Het maakt een groot deel van de LHBT-gemeenschap woedend.

“Discriminatie LHBT-ers is aan de orde van de dag.”

“Uitstekend als je directie iets ondertekent maar als het in de praktijk door je werknemers niet opgepakt wordt, ben je verkeerd bezig. Volgens mij weten de chauffeurs niets van die verklaring. “Is hen überhaupt iets verteld over de maatregelen? Zo niet, dan is die verklaring toch een wassen neus? Bovendien is het ook nog eens hypocriet.” Uber vaart dit jaar mee met de Canal Parade.

Boos maar niet verbaasd

“Ik ben boos maar niet verbaasd.” Keldoulis zwijgt even. “Het bedrijf doet gewoon niet genoeg op het punt van anti-discriminatie” verzucht Richard. “Ik hoop echt dat ze inzien dat dit echt niet kan. Er moet iets veranderen in hun  cultuur.” Nadat Keldoulis een klacht indiende, werd hij vanuit het Ierse hoofdkantoor gebeld. “Maar concreet resultaat heeft mijn klacht nog niet gehad.” Nog steeds wacht hij op een uitgebreide uitleg. Wat hij het liefste wil? “ik wil graag om tafel met het management en de chauffeur. Dit gedrag kan echt niet.” Overigens diende Keldoulis ook een klacht in bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Niet gemeld, niet gebeurd

Echt vertrouwen dat het goed wordt opgepakt door het taxi-bedrijf heeft hij niet. “Ik ben bang dat Uber de intentieverklaring ergens onderin de la heeft gestopt. En ik wil aan de chauffeur vragen of hij überhaupt iets weet over de discriminatieregels van Uber?” Met Pride Amsterdam in het vooruitzicht maakt hij zich grote zorgen. Hij raadt iedereen aan direct werk te maken als je iets naars overkomt. “Want niet gemeld, is niet gebeurd. En zo kun je niets veranderen.”

Het onderzoek naar het incident is inmiddels door Uber in gang gezet. Het lukte De Gaykrant niet om een reactie van Uber te krijgen, maar via Twitter heeft Uber Nederland de volgende verklaring gegeven:


Intentieverklaring

In de intentieverklaring staat dat chauffeurs in het vervolg altijd aangesproken worden op discriminatie en geholpen worden bij het voorkomen daarvan. Als sprake is van discriminatie door een chauffeur, worden passende maatregelen genomen. Daarnaast hebben taxibedrijven Uber en ViaVan iemand aangesteld die de bewustwording van chauffeurs moet vergroten.”


 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.