Dinah Bons: ”Er zijn nog veel taboes”

Pride Amsterdam ambassadeur Dinah Bons is een vrouw met een cv dat staat als een huis. Als activiste voor onder meer de rechten van sekswerkers en bi-culturele LHBT-ers heeft de Molukse transvrouw Dinah naam gemaakt in de roze wereld. Haar motto? “Doe mooie dingen voor anderen en jezelf.”

Interview: Paul Hofman

Agenda

Haar agenda vult zich inmiddels met bliksemkracht. Tussen haar reizen door spreken we haar in Amsterdam. Momenteel woont en werkt ze in Berlijn als uitvoerend directeur strategie voor beleidsorganisatie Transgender Europe. Een functie die haar op het lijf geschreven is. Ook is ze als duo-voorzitter werkzaam voor het bi-culturele stichting Trans United Nederland. En alsof dat niet genoeg is ze nog politiek actief en werkt ze als verpleegkundige.

Haar eerste reactie dat ze was gekozen als ambassadeur van Pride Amsterdam was voor één uitleg vatbaar: “Wat een eer en blijdschap voor de transgemeenschap die ik vertegenwoordig.” In deze rol kan Dinah goed vertellen over deze community naar een breder publiek. “Ook naar het politieke veld is dit belangrijk.”

Europees

Vorig jaar stond zij nog op de PvdA-kandidatenlijst voor de Amsterdamse gemeenteraad. Ze werd jammer genoeg niet gekozen maar dat weerhield haar er niet van nog actiever te worden. “In mijn werk ben ik gewend op Europees niveau politiek op LHBT-terrein werk te doen. Ik kan me inzetten voor zaken die alle transmensen aangaan. Ik spreek veel in het openbaar. Zo kan ik de boodschap en het werk van Pride Amsterdam goed in de media uitdragen.”

Harder vechten

“De boodschap die ik ga uitdragen is dat de strijd om LHBT-rechten nog lang niet klaar is. Steeds weer moeten we onze rechten verdedigen op lokaal, nationaal en internationaal niveau.Want niet iedere LHBT-er heeft dezelfde rechten.” Zo is de gezondheidszorg niet voor iedereen makkelijk toegankelijk. “Bi-culturele LHBT-ers moeten vaak harder vechten om zich staande te kunnen houden. Ook zijn er nog veel stigma’s en taboes binnen onze gemeenschap met als gevolg eenzaamheid en somberheid. Als ambassadeur kan ik proberen vooroordelen te doorbreken door er over te praten. Dat is een opdracht die ik mezelf stel.”

Vermoord

Strijdlustig vertelt Dinah: “Ik denk dat ik het doel bereik als er geen transmensen meer worden vermoord vanwege hun identiteit.”Dat ze ambassadeur zou worden had ze niet kunnen dromen. Stiekem heeft ze er wel eens aan gedacht. “Met die rol en mijn politiek geëngageerde boodschap kan ik meewerken aan Pride Amsterdam. Want naast een feest zijn de strijd en het werk van activisten en roze non-gouvernementele organisaties belangrijk. Deze geven de Pride ook vorm.”

Thema

Haar professionele achtergrond heeft een absolute meerwaarde. Als we Dinah de vraag voorleggen wat het thema ‘Remember the Past, create the Future’betekent brandt ze meteen los: “Zonder kennis over de strijd en de geschiedenis van onze gemeenschap kun je de toekomst niet bevechten. Het is belangrijk dat iedereen begrijpt welke stigma’s en taboes zijn doorbroken. ook de veiligheid van kwetsbare groepen kun je niet begrijpen als je niets weet van dat verleden. Mijn levenservaring heb ik opgedaan in jaren tachtig en negentig. Maar ik sta ook midden in het heden. Doordat je je realiseert dat de klappen die de aids-epidemie de gemeenschap heeft toegebracht , kun je de angsten maar ook de veerkracht van LGBT-ers begrijpen.

Zelfbeschikkingsrecht

Over wat beter kan op het gebied van transgenders is ze duidelijk: “Zelfbeschikkingsrecht en mensenrechten moeten centraal staan binnen de transspecifieke gezondheidszorg.” Daar gaat haar verpleegstershart sneller van kloppen, zo blijkt. “Het recht om zelf te bepalen wie je bent is zó belangrijk. “ En op de valreep: “ik ga ook voor het oprekken of afschaffen van het begrip genderin de gemeentelijke basisadministraties.”

Naast het doen van mooie dingen doen voor anderen en zichzelf schiet haar een aanvulling op haar levensmotto te binnen: “Het leven is te kort om niet te genieten. Het kan afgelopen zijn voordat je er erg in hebt.”

Dinah Bons is Amsterdam Pride ambassadeur 2019. In aanloop naar Pride Amsterdam stellen wij elke zaterdag een van de ambassadeurs voor. 

Fotografie: Prisma Compositional
Video: Paradox Productions

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.