Amsterdamse wethouder Dijksma: “Geen plaats voor discriminatie”

Het incident waarbij dragqueen Jennifer Hopelezz vorig jaar door een Amsterdamse taxichauffeur geweigerd werd, leidde destijds tot veel ophef. Dat dit vorig jaar gebeurde tijdens de Pride Amsterdam was helemaal wrang. Wethouder Dijksma (Verkeer & Vervoer) was diep geschokt. Vandaag, een maand voor Pride 2019, is er goed nieuws te melden. “Ik hoop dat taxi’s in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van de stad.” aldus Hopelezz.

Tekst: Paul Hofman

In een persbericht meldt de gemeente trots dat de Amsterdamse taximarkt de handen met de gemeente en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) ineen slaat om alle vormen van discriminatie binnen de Amsterdamse taximarkt tegen te gaan. De aanleiding tot deze bijzondere stap was de weigering door een Amsterdamse taxichauffeur om Jennifer Hopelezz mee te nemen.

Maatregelen 

In de verklaring worden drie maatregelen genoemd. Discriminatie wordt uitgebannen. Alle chauffeurs van de Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisties, Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer worden te allen tijde aangesproken op discriminatie. Bovendien worden bij het signaleren ervan passende maatregelen genomen. Bij vervoerders als TTO, Uber en ViaVan wordt een persoon aangesteld die de bewustwording onder de chauffeurs gaat vergroten. Overigens werd Jennifer Hopelezz geweigerd door een rijder van Taxi Centrale Schiphol.

Dagelijkse realiteit

In een reactie op deze overeenkomst zegt Jennifer: “Dit was helaas geen geïsoleerd incident maar een dagelijkse realiteit voor drags, fetisjisten, transgender en iedereen die opvalt, en dat veroorzaakt enorme woede in de LGBTQ+-gemeenschap. Ik ben blij dat dit uiteindelijk uitmondt in iets positiefs en hopelijk zorgt het ervoor dat taxi’s in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van deze stad.”

Geleerd

Ook de directeur van taxibedrijf TCS, Gamis el Bouakili,  onderstreept het belang van de maatregelen tegen discriminatie. Duidelijk is dat zijn bedrijf heeft geleerd van dit ernstige incident. “Deze verklaring behelst waar wij voor staan en willen staan als organisatie. Het gaat in feite om het behandelen van mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Die boodschap willen we uitdragen.”\

Reactie wethouder Dijksma

Wethouder Dijksma reageert als volgt: “Amsterdam is een stad van diversiteit. Dat maakt de stad kleurrijk, levendig en mooi. Maar dat vraagt ook dat we elkaar de ruimte geven en verschillen accepteren. Dat geldt ook voor de taximarkt in de stad. We willen dat iedereen die in Amsterdam in een taxi stapt zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Voor discriminatie is geen plaats.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.