Veering draait op de boot van De Gaykrant tijdens Pride Amsterdam

Dit jaar draait hij op de boot van De Gaykrant tijdens de Botenparade van Pride Amsterdam op zaterdag 3 augustus. Naast zijn dagelijkse werk als taaldocent draait Jan Veering alias Veering op diverse feesten. “Het geeft me heel veel energie.”

Tekst: Paul Hofman

Hollandse Meester

Zelf heeft hij een bedrijf dat Nederlandse les aan buitenlanders verzorgt. Onder de toepasselijke naam Hollandse Meester timmert hij aan de weg. Als we hem spreken op een zomers terras hartje Amsterdam brandt de spraakwaterval los. ’s Avonds echter gaat hij los in clubs waar hij zijn muziek op de vloer laat spreken.

Is het draaien goed te combineren met je werk?

Lachend: “Dat is soms wel lastig. Door de week geef ik heel veel les, zowel privé- als groepslessen. De DJ gigs zijn uiteraard in het weekend.  Dit is druk om te combineren, maar het DJ-en geeft me ook heel veel energie.” Zijn rust pakt hij door het spelen van piano, te lezen of naar de gym te gaan.”

“Van 2006 tot 2010 heb ik bij Google in Dublin gewerkt. Daar ben ik begonnen met draaien.”

Eigen tracks

“Ik draai inmiddels meer dan tien jaar. Lang ben ik resident geweest van bar Prik en van enSuite in Utrecht. Draaien doe ik ook op bedrijfsfeesten.” De muziek die hij draait maakt hij zelf, zegt hij lachend. “Mijn eerste EP is vorig jaar uitgebracht onder de titel Now.” En afgelopen week is is zijn gloednieuwe track Alone met vocals van zangeres Suzanne Mateysen uitgekomen.

Binnenkort volgen nog twee tracks, vertelt hij trots. “Het zijn het zijn Vicious Circle, met vocals van Sanny, en Floorshow, met vocals van Kennifer. Ik heb met zowel Suzanne als Sanne, de echte naam van Sanny, op de middelbare school gezeten en nu zingen ze op mijn tracks.” Een leuk feitje is dat Kennifer eigenlijk Ken heet en is een student Nederlands van hem is.

Ierland 

Hoe ben je eigenlijk DJ geworden?

“Van 2006 tot 2010 heb ik bij Google in Dublin gewerkt. Daar ben ik begonnen met draaien. Ik had een controller gekocht en draaide toen met het programma Traktor Pro. Al snel draaide ik in clubs, het ging heel snel. Toen ik daarna terug verhuisde naar Amsterdam, moest ik van begin af aan beginnen. Iedereen leek hier te draaien, terwijl dat – toen in ieder geval – nog niet het geval was in Dublin.” Muziek speelde al van jongs af aan een grote rol in zijn leven. “Ik speelde al piano vanaf mijn elfde. Dat kwam goed van pas bij mijn productiewerk.”

Koers

Inmiddels heeft hij een goede naam opgebouwd in de muziekwereld. Wat hem zo bijzonder maakt? “Ik kijk echt goed naar wat voor publiek ik voor me heb en pas me goed aan hen aan. Dat is ook de reden dat ik mijn achternaam gebruik: in het Engels betekent ‘veering’, ‘van koers veranderen’. Dat is ook precies wat ik doe – ik pas mijn muziek aan aan mijn publiek, zonder concessies te hoeven doen aan mijn eigen smaak.”

Variatie 

Vervolgt: “Ik draai heel gevarieerd, afhankelijk van waar ik draai. Regelmatig draai ik ook op op bedrijfsfeesten en natuurlijk moet ik daar commerciëler en toegankelijker draaien dan op bijvoorbeeld een techno-feest.” Zijn eigen muzieksmaak is heel breed onthult hij. “ Ik luister graag naar minimal classical muziek (Philip Glass, Steve Reich), techno, synthwave en (melancholische) popmuziek.”\

“Mijn grootste voorbeeld als DJ is Kittin, voorheen bekend als Miss Kittin”

Inspiratie

“Mijn grootste voorbeeld als DJ is Kittin, beter bekend als Miss Kittin (ze heeft Miss nu van haar artiestennaam gehaald). Ze draait al heel lang en is bij het dance-publiek het bekendst van haar werk samen met The Hacker, en draait ontzettend veelzijdig: electro, techno maar ook een nummer van bijvoorbeeld Blur als het past in de set. Ze heeft daarnaast een steengoede techniek. Ik ben met haar bevriend geraakt en nu help ik haar met haar sociale media. Ze is naast mijn favoriete DJ/producer ook heel erg aardig.”

En daarnaast heeft hij nog een groot voorbeeld. “Techno-held Dave Clarke inspireert mij ook. Hij is mijn voormalig student Nederlands en zo zijn we vrienden geworden. Hij heeft een waanzinnige kennis van muziek en draait naast techno ook electro sets. En zijn techniek is echt fantastisch. Ik ga vaak naar zijn feesten als hij draait in Amsterdam.”

Bonaire

Over zijn leukste ervaring met draaien vertelt hij: “Mijn vader werkt als neuroloog op Bonaire en daarom zijn mijn ouders daar een paar maanden per jaar. Vorig jaar ging ik met mijn vriend Coen naar het eiland. Ik heb toen twee keer op grote feesten van beachclub Coco Beach gedraaid. Het was dé beachparty van Bonaire- er waren superveel feestende mensen in de club en op het strand die allemaal uit hun dak gingen. Het was te gek. Mijn moeder heeft ook nog met me gedanst in de DJ booth.”

“Stilzitten wordt echt onmogelijk”

Strak gemixt

De Gaykrant doet dit jaar voor het eerst na de doorstart twee jaar geleden mee met de Canal Parade. Wat kunnen we van jou verwachten achter je DJ-tafel? “Ik zal een vrolijke, eclectische mix van ’80s en ’90s hits draaien, afgewisseld met hits van nu. Ik hou ervan om remixes te draaien, zodat de tracks net verrassender zijn dan de gewone versies. En uiteraard alles strak gemixt.” Voor de mensen op de wal is hij zeker geen onbekende meer want in het verleden draaide hij al meerdere keren tijdens de vaartocht. Zijn optreden op de boot van De Gaykrant samen met de Rozettes (Frank Sanders en zijn team) mag je absoluut niet missen, zegt de veelzijdige DJ: “Stilzitten wordt echt onmogelijk.”

Beluister het nummer ‘Alone’ via Spotifybit.ly/Veering-Alone

Veering op Instagraminstagram.com/veeringmusic/
Veering op Soundcloudsoundcloud.com/veering

Foto: Camilla Lee

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.