De laatste R

Ik zit op het terras van mijn stamkroeg Balcony in Silom Soi 4, een goed moment om nog eens een even terug te kijken op de serie blogs, die ik ruim een half jaar geleden begon. “Zolang de R in de maand zit”, vroeg De Gaykrant me, en de komende maand is het al weer mei. Heeft mijn toer door LGBT Thailand een beetje het beeld geschetst dat ik in mijn eerste blog beloofde? Aan de lezer het oordeel, maar Silom Soi 4 ontbrak in ieder geval nog…

Het is een doodlopend straatje midden in de belangrijkste rosse buurt van Bangkok, Patpong. Er zijn een stuk of tien bars, waar je meestal ook kunt eten, een art gallery, een beautysalon en een kleine massagesalon en tegenwoordig ook een gogo bar met mooie jongens. Midden in de straat zijn de twee belangrijkste bars, recht tegenover elkaar: The Telephone en The Balcony, ieder met een groot terras. In Thailand sta je niet in een café, maar je zit – en je kunt er ook eten. Silom Soi 4 doet mij nog steeds het meest denken aan de Reguliersdwarsstraat in zijn hoogtijdagen – de tijd van de April, de Exit en de ARC. Hier in Bangkok bestaat dat gelukkig allemaal nog.

Ook wat verdwaalde heterostelletjes, die je twee keer ziet langskomen omdat de straat doodloopt.

The Balcony is al jarenlang mijn stamkroeg hier, en een van de leukste dingen is – zelfs als je alleen bent – aan een tafeltje te zitten, en te kijken wie en wat er allemaal langs paradeert. Jong en knap, of oud en rijk, en alle denkbare combinaties daarmee. Extravagante drag queens en prachtige sportschooljongens. Veel toeristen natuurlijk – ook wel wat verdwaalde heterostelletjes, die je meestal twee keer ziet langskomen omdat de straat doodloopt. En natuurlijk een deel van de Thaise gayscene, jongens die uit zijn op een date met een buitenlander, of Thais met wat meer geld of betere banen die het leuk vinden om hier uit te gaan. De bediening is gezellig en attent: er is een overvloed aan leuke obertjes, die af en aan draven met de bestellingen en een beetje flirten met de gasten. Zelf je drankjes halen aan de bar, zoals in het spartaanse Amsterdam is hier ondenkbaar.

Expats en toeristen

Omdat ik hier bijna wekelijks kom, wat eet en dan blijf borrelen, ken ik relatief veel mensen. Je zit zelden lang alleen – en daarna is het vaak zwaan-kleef-aan. Gisteravond bestond ons groepje uit een restauranteigenaar uit mijn woonbuurt met wat vrienden, een steward van Air France met zijn Thaise boyfriend, een Duitse operazanger uit Berlijn, een Belgische bankier uit Hongkong en een paar Thaise boys van een naburige gogo-bar. Bangkok op zijn kosmopolitisch, en natuurlijk heel anders dan het doorsnee Thailand. De gay scene hier is nogal gefocust op expats en toeristen – en Thais die dat leuk vinden – er zijn gelukkig ook nog wel wat andere gay buurten in de stad.

Tot de vaste bezoekers behoren ook gays uit buurlanden, waar het LGBT-leven meer en meer verslechtert

Tot de vaste bezoekers behoren ook gays uit de buurlanden, waar het LGBT-leven geleidelijk meer en meer verslechtert – ik scheef daar al eens eerder over. Voor mensen uit Jakarta of Kuala Lumpur die het zich kunnen veroorloven bestaat in Bangkok een stukje gay paradijs, waar ze thuis alleen maar van kunnen dromen, een escape uit de treurige wereld van alledag.

Zo tegen een uur of 12 wordt het voor veel mensen uit de scene tijd om door te schuiven naar het volgende station: de discotheek DJ-Station, een straat verder. Vroeger kwam ik daar ook vaak, maar dat laat ik nu graag over aan de jongere garde. En aan de operazanger, die zijn stem wellicht aan het discogeweld wil wagen. Tijd om de taxi naar huis te nemen want er valt nog het nodige werk te doen.

IDAHOT Day 

Mijn tijd hier in Bangkok zit er bijna op, maar de komende maand op IDAHOT Day organiseren we hier een Business Conferentie over Diversiteit en LGBT Inclusie op het werk, die voor de eerste keer echt focust op het Thaise bedrijfsleven. Dat is hier nog een nieuw fenomeen, dat nog bepaald niet geaccepteerd en vanzelfsprekend is. We organiseren dat vanuit mijn lokale LGBT Business Network, in samenwerking en met enthousiaste steun van de Nederlandse Ambassade, en met een van de vooraanstaande Business Schools in de stad.

Dat wordt een mooi onderwerp om voor De Gaykrant in ander verband nog eens over te berichten, want zoals gezegd, deze serie blogs komt hiermee aan zijn eind. In juni verruil ik Bangkok weer voor Amsterdam. Want zeg nu zelf: wat is een mooiere plek om de zomer door te brengen dan tussen de Amstel en het IJ?

From Bangkok with love,

Paul Overdijk

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.