‘Fantastic Man’ Coos Huijsen door de ogen van Inez and Vinoodh

Wat hebben Mark Harbers, Rob Jetten en Coos Huijsen met elkaar gemeen? Nog niet zo lang geleden was een homo in de politiek iets heel bijzonders. Mark en Rob kunnen nu zichzelf zijn als gay politicus. Dank aan Huijsen die in 1976 door zijn coming-out de weg daartoe plaveit. In de nieuwste uitgave van het toonaangevende modemagazine Fantastic Man wordt hij in het zonnetje gezet. “Nog steeds zet ik me met hart en ziel in voor de rechten van LHBT-ers.”

Tekst: Paul Hofman

Als we hem na de verschijning van het glossy magazine spreken, is hij enorm verrast en tegelijkertijd superblij. Trots: “Het is een prestigieus Engelstalig internationaal blad, sterk gericht op mode en kunst, dat veelal celebreties gedetailleerd interviewt en daarbij topfotografen inschakelt.” In vorige uitgaven van het twee maal per jaar verschijnende magazine verschenen Tom Ford, Rupert Everette en Helmut Lang.”

Homo-emancipatie

Huisen vond het een eer toen hij werd gevraagd om door het blad te worden geportretteerd. “Ik stel er niet alleen prijs op dat aandacht wordt besteed aan mijn rol in de geschiedenis van de homo-emancipatie. Die focus is ook weer een element in de emancipatiestrijd als zodanig. De betekenis hiervan wordt nog volstrekt onderschat.” zegt hij kritisch.

Huijsen was de eerste parlementariër ter wereld die uit de kast kwam. Hij zat in de Tweede Kamer voor de christelijke partij CHU, die later samen met de katholieke KVP, de anti-revolutionaire ARP zou fuseren tot het Christen Democratisch Appèl. . Door de rechtervleugel van het CHU werd hij geframed als ‘verkeerde Koos’. Hij brak met zijn partij en ging zich als homo-activist inzetten voor de rechten van homo’s.

Zo is zijn bijdrage aan de Algemene Wet Gelijke Behandeling in 1994 van grote betekenis geweest. Het was een andere uitwerking van het discriminatie verbod uit artikel 1 van de Grondwet. Vanaf dat moment is discriminatie op grond van homoseksualiteit expliciet verboden.

“De betekenis van de geschiedenis van de homo-emancipatie wordt nog volstrekt onderschat.”

Ook staat hij met onder meer politicus Boris Dittrich aan de wieg van het burgerlijk ´homohuwelijk´. Voor zijn rol in de geschiedenis van de homo-emancipatie wordt hij twee jaar geleden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Huwelijk

Inez & Vinoodh zijn Amerikaanse topfotografen van Nederlandse afkomst. “Ze hebben naast hun commerciële ook hun artistieke werk, zodat ze ook in de grote musea hangen.” Het contact met hem en Huijsen en zijn man gaat lang terug in de tijd. “Het zijn dierbare vrienden van mij. Ze waren getuige bij het huwelijk van mijn man Lank en mij.” Het fotografenduo fotografeert voor verschillende modehuizen als Gucci  en Victor en Rolf. “Daarnaast zijn ze ook bekend van de prachtige portretten van Obama, Lady Gaga en tal van andere beroemdheden. “Het was echt een sensatie om eens te ervaren hoe ze te werk gaan, toen ze me in ons huis in Amsterdam-Zuid fotografeerden. Ze opereren als eenheid, steeds gezamenlijk vanuit verschillende invalshoeken, relaxed en toch super geconcentreerd, met af en toe een grap om mij ontspannen bij de les te houden en te laten doen wat hen voor ogen staat.”

In het openhartige interview in Fantastic Man vertelt Coos Huijsen over zijn leven, loopbaan en liefde. Het magazine verschijnt twee keer per jaar wereldwijd. 

Coos Huijsen, Homo Politicus, uitgeverij Balans

Foto’s:  Inez & Vinoodh

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.