Amsterdam is lesbische bar rijker met opening Bar Buka

Amsterdam is weer een lesbische bar rijker: afgelopen vrijdag was de officiële opening van Bar Buka  aan de Albert Cuypstraat 124. Daarmee is het verlies door de sluiting van Vivelavie twee jaar geleden weer goedgemaakt en telt de hoofdstad opnieuw twee zaken voor vrouwen die op vrouwen vallen. 

Tekst: Peter Koop

Vergeleken met het ruime aanbod van uitgaansgelegenheden voor homomannen, is het aantal lesbische zaken altijd al opmerkelijk gering geweest. Hoogtepunt waren de jaren ’70 en ’80, toen Amsterdam meerdere cafés, bars en dancings voor vrouwen telde. Sinds de eeuwwisseling werden de disco’s echter verruild voor enkele grotere vrouwenfeesten en qua cafés bleven uiteindelijk alleen het in 1978 geopende Saarein en de Vivelavie uit 1980 over. Nadat deze laatste in juni 2017 haar deuren sloot werden al direct plannen gemaakt voor een doorstart.

Toen die uitbleef was het een van de vroegere gasten van de Vivelavie, Marianne van der Wildt, die aan de slag ging om elders een nieuwe zaak te openen. Haar voorkeur ging uit naar een pand binnen de grachtengordel, maar toen dat niet haalbaar bleek koos ze voor een leegstaande horecagelegenheid aan de bekende Albert Cuypstraat. Weliswaar niet nabij een van de traditionele homo-uitgaansstraten, maar wel uitstekend bereikbaar dankzij het vlakbij gelegen station De Pijp van de nieuwe Noord-Zuidlijn.

Marianne gaf haar zaak de naam Bar Buka, waarbij Buka het woord is dat in haar geboorteland Indonesië “open” betekent.

Open

Marianne gaf haar gloednieuwe zaak de naam Bar Buka, waarbij Buka het woord is dat in haar geboorteland Indonesië “open” betekent. Want hoewel het café in eerste instantie gericht is op lesbische (of biseksuele) vrouwen, is iedereen er welkom. De veelkleurige regenboogvlag komt dan ook terug in het logo en in de vloer achter de bar, die samen met andere interieurstukken via een crowdfundingsactie bekostigd werd. De zaak is ruim en modern ingericht, met zitplaatsen bij het raam, aan de bar en met achterin een loungehoek waar zelfs nog ruimte is om een beetje te dansen.

Na twee weken proefdraaien was op vrijdag 1 maart j.l. het openingsfeest voor zo’n honderd genodigden, die onder meer getrakteerd werden op een grote roze cocktail en frietjes en ook nog een sleutelhanger als aandenken meekregen. In een korte toespraak zei Marianne dat ze heel blij was dat er nu weer een plek bij gekomen is waar vrouwen en vriendinnen elkaar kunnen ontmoeten. Vanaf 22.00 uur was het feest voor iedereen toegankelijk en bleef het onverminderd druk.

Hoewel in de afgelopen 10 jaar het aantal homozaken in Amsterdam aanzienlijk is teruggelopen, lijkt de situatie zich nu toch weer wat te stabiliseren. Er gaan zo nu en dan nog wel bars dicht, maar daar staan ook weer nieuwe zaken tegenover, zoals vorig jaar de Taboo Kantine in de Reguliersdwarsstraat en Club JACK in Zuidoost en nu dus Bar Buka als jongste aanwinst voor het LHBT-uitgaansleven.

www.barbuka.nl

Lees ook:“Homohoreca: ten dode opgeschreven of eindelijk heropleving?” 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Amsterdam is lesbische bar rijker met opening Bar Buka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.