Als het ff kan, gaat ie erin

‘Lampegat watt ledje’ is het thema van het carnaval dit jaar in Eindhoven. Dat moet ook de hoofdsponsor van PSV hebben bedacht. Als stunt haalden zij oud-voetballer Romario naar Nederland om hem als Koning Carnaval te eren. Romario is een van de beste Braziliaanse spitsen ooit en speelde van 1988 tot 1993 voor PSV en scoorde bijna honderd goals voor de Eindhovenaren. Daarna verhuisde hij naar FC Barcelona en werd tussendoor ook nog wereldkampioen met het Braziliaanse nationale elftal. Dat kaliber, zeg maar.

Tekst: Peter Schouten

En nu op een praalwagen door de winderige straten van Eindhoven. De arme man. In zijn thuisland kan hij genieten van prachtige Braziliaanse schuddende billen en opzwepende sambasounds, terwijl hij hier oog in oog staat met bleekscheterige Eindhovense koppen die staan mee te deinen en te blèren op dubbelzinnige carnavalskrakers.

De geestelijk vader van De Gaykrant

Zou Romario eigenlijk weten dat er in Eindhoven begin jaren tachtig van de vorige eeuw twee carnavalsliedjes zijn uitgebracht door De Gaykrant? Waarschijnlijk niet, want de vraag is of er überhaupt mensen zijn die dit nog weten. Er moet ook wel bijna veertig jaar zolderstof vanaf, maar dan heb je ook wat. Over voetbal nota bene, geschreven door Henk Krol, de geestelijk vader van De Gaykrant.

Hij deed dat destijds in samenwerking met de Eindhovense homokroeg Du Masher (tegenwoordig bekend onder de naam Genestho). In diezelfde kroeg zag De Gaykrant tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 het licht, toen de eigenaar aan zijn gasten traditiegetrouw een klein cadeautje gaf. Naar verluidt was het dat jaar een informatief krantje van twee dubbelgevouwen A4’tjes, later uitmondend in De Gay Krant.

Qua muziek monotone en inwisselbare singles

Onder de titels ‘Waar is jouw bal’ en ‘Voetbalknul’ kwam FC De Gaykrant / FC Du Masher met twee – qua muziek monotone en inwisselbare – singles. De teksten zijn dan wel weer aardig. De zelfspot druipt er vanaf. Natuurlijk ontbreken de doucheteksten niet en ‘we willen zonder meer nog even scoren’ verwijst ongetwijfeld naar meer dan voetbalgoals. Om nog maar te zwijgen van de zin ‘als het ff kan, gaat ie erin’. Ach ja jongens, watt ledje ook?

 

 

Luister de liedjes hier:

 Voetbalknul

Waar is jouw bal

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.