Ernesto Herrera Funtealba | ProfieLHBT+

Ernesto Herrera Fuentealba (16) is geboren in Zaandam en getogen in Wormerveer. Momenteel doet hij VMBO TL. Op dit moment doet hij ook aan theater en hij wil later de politiek in.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben heel erg positief ingesteld in verschillende situaties. Ook zet ik echt door totdat ik mijn doel heb bereikt. Vroeger gaf ik wel snel op, maar de laatste jaren is dat heel erg veranderd.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mandela en Gandhi zijn mijn grote voorbeelden. Misschien een beetje cliché, maar het is toch wel datgene wat mij echt heeft gedreven als we het hebben over de politiek en hoe ik over dingen denk.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben cis-gender Biseksueel. Ik kwam er in de zomer van 2017 achter en vertelde het aan drie mensen in oktober. Die drie zijn op dit moment nog steeds mijn beste vrienden. Ik vertelde het aan mijn ouders eind november.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik denk het niet. Het is namelijk niet echt een bijzonder onderwerp. We zijn niet bijzonder dus moeten we het ook niet bijzonder maken. Ik ga niet door de klas roepen dat ik biseksueel ben, want waarom zou ik? De laatste tijd boeit het mensen ook vrij weinig omdat het steeds normaler wordt.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Dit gaat ook heel erg cliché klinken, maar de persoonlijkheid is toch echt waar het om draait. Natuurlijk moet die persoon wel een beetje mooi zijn, maar de persoonlijkheid is het allerbelangrijkste.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-heteroseksueel zijn?

Dat iedereen je gewoon accepteert. Ik weet nog wel dat ik het aan mijn klas vertelde en dat iedereen gewoon dacht van: is dit het? Iedereen accepteerde mij gewoon voor wie ik was. Ik voelde me wel een beetje speciaal.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-heteroseksueel zijn?

Toen ik aan mijn klas vertelde dat ik biseksueel was, vroeg ik wel om het eventjes voor jezelf te houden. Ik zat in tijdnood, maar ok: ik moest het dus aan mijn klas vertellen. Zelfs mijn ouders wisten het nog niet. Iedereen vond het goed en iedereen hield het voor zich. Behalve één iemand. De volgende dag wist de hele school het door die persoon. Toen ik hoorde dat andere mensen het wisten zakte ik door de vloer. Gelukkig waren mijn vrienden er en kwam ik toch door die afschuwelijke dag heen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Als ik heel eerlijk ben: geen idee. Het liefst zou het overal legaal moeten zijn om te kunnen trouwen en kinderen te adopteren voor de LHBT+ ers. Maar ik weet niet of dat alles is. Ik denk dat het meer zit in de gedachten van sommige mensen. En die kunnen we niet veranderen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Alleen herinnerd worden, is al goed genoeg voor mij, maar wat ik echt zou willen is dat mensen mij herinneren als iemand die iets gedaan heeft voor de wereld.

10) Wat is je motto?

“Waar je je hele leven naar zoekt, staat soms gewoon naast je.”


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboog community. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.