Voor het eerst een lesbisch stelletje in de Donald Duck dankzij Fenna (10)

Fenna (10) is een enorme fan van de Donald Duck en leest het blad iedere week.  Ze heeft twee moeders en twee vaders en ze vindt het belangrijk dat je homo’s en lesbiennes ook in strips kunt zien. Daarom zit één ding aan de Donald Duck haar dwars. Er staan nooit karakters in die homo of lesbisch zijn: “Het lijkt wel of het helemaal niet bestaat in Duckstad!”

Door: Hans Prummel

Donald Duck of Goofy hoeven zelf niet homo te worden. Maar het lijkt Fenna leuk als er bijvoorbeeld in de achtergrond ook soms verliefde homostelletjes te zien zijn. Samen met Malou van het Jeugdjournaal gaat ze naar de hoofdredacteur van de Donald Duck om te vragen of dat kan.

“Het lijkt wel of homoseksualiteit helemaal niet bestaat in Duckstad!”

Hoofdredacteur Lommen geeft in het gesprek met Fenna aan dat “de tekenaars dit inderdaad niet tussen de oren hebben”. Daarom zullen er voortaan in Duckstad ook lhbt-stelletjes op de achtergrond te zien zijn.

Bron: Jeugdjournaal

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Voor het eerst een lesbisch stelletje in de Donald Duck dankzij Fenna (10)

 1. Ed van Schuijlenburg schreef:

  Dag Gaykrant,
  Homostellen in D.Duck, prima natuurlijk. Maar… waaróm moeten die geaccentueerd worden, middels hartjes en zo? Moet iedereen er op gewezen worden dat daar een homostel loopt of zit? Zoiets als: “Kijk mama, in de Duck zitten twee verliefde vrouwen met elkaar te praten, leuk hè..?” Moet ieder lezertje nu iedere week het aantal homokoppels in DD gaan zoeken of zo?
  Over nonsens gesproken…
  Zij die D.Duck lezen weten dat bepaalde onderwerpen naar voren gehaald worden (geaccentueerd worden) als dat relevant is voor het verhaal. Of seksuele geaardheid ooit als hoofdthema van een Duck-verhaal naar voren zal komen betwijfel ik ten zeerste. Dat speelt daar nooit een rol. Hoeft ook helemaal niet: er is al genoeg op de wereld om te kunnen lachen (…grapje!).

  Bovendien: Duckstad is sowieso fictie.

  Ik heb deze mening ook al doorgegeven aan mijn voormalige bazin, hoofdredactrice Joan Lommen van de DD.

  Ed van Schuijlenburg, voormalig Disneytekenaar en illustrator bij Donald Duck Weekblad, absoluut géén homofoob !

 2. Annemoon de Groen schreef:

  Dag Ed van Schuijlenburg

  Als er twee mensen zitten die worden geaccentueerd met hartjes is dat denk ik om aan te geven dat ze een koppel zijn. Je kan je afvragen waarom dat wel gebeurt bij een homostel en niet bij een heterostel, maar dat is omdat er bij een homostel niet automatisch vanuit wordt gegaan dat het een koppel is, terwijl mensen dat wel denken als er een man en een vrouw aan een tafeltje zitten. Dat is juist een belangrijke reden om homostellen te normaliseren. Kinderen hoeven niet de homokoppeltjes op te zoeken, maar ze kunnen ze wel zien zodat ze beseffen dat dat ook een normale en geaccepteerde vorm van liefde is

  Dat seksuele geaardheid nooit naar voren komt in de Donald Duck is omdat iedereen daar zogenaamd hetero is, wat dus juist niet het beeld is die de kinderen mee moeten krijgen. Bovendien is het alsnog niet iets wat duidelijk naar voren komt, het zijn slechts achtergrondtekeningen.

  En de Donald Duck is dan wel fictie, maar het heeft een groot bereik naar veel kinderen en als ze homostelletjes emanciperen zal dit voor meer kinderen normaal worden.

  Jammer dat je jouw mening hebt doorgegeven aan de hoofdredactrice van de DD, al denk ik persoonlijk dat er helaas meer homofoben zijn die dat hebben gedaan

 3. Ronaldo Draaisma. schreef:

  Wat Maakt het nou uit of er wel of geen Homo’s in de Donald Duck komen te staan of Lesbische vrouwen we Leven in een Vrij Land en van mij mogen ze er wel in want mij doet het niks gewoon iedereen in zijn of haar waarde laten en ik ga er echt niet minder om lezen als ze er wel in staan ik koop ze al jaren en jaren de Donald Duck Pockets omdat ik niet van Andere Boeken hou om te Lezen en elke Avond lees ik het in mijn bed dat ik moe wordt dan ga ik slapen. Er staan toch ook geen kappers/kapsters in terwijl iedereen daar ook heen gaan dan kan je wel bezig blijven de Mensen moeten niet zo Janken steeds de Kinderen moeten het toch ook leren om er mee om te gaan met die Mensen Homo’s of Lesbiennes dus van mij mogen ze er wel in want dat zijn toch ook gewone Mensen net als jij en ik ja oké het zijn Homo’s of Lesbiennes kom op zeg jij hoeft het niet te lezen want het is een kinderbad ja daar moeten wij als Volwassene ver Boven staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.