Van je lijf houden

Biweekly

Grace Jones als May Day die stevig met James Bond vecht in A View to a Kill. Ik vond haar eng en ze stootte mij als jong kind af; met haar kracht ontregelde zij mijn beeld van vrouwen. Dat een vrouw zo kon doen, zat niet in mijn repertoire. Dat zij met al haar vermeende mannelijkheid uiteindelijk met James in bed belandt en impliceert dat zij de dominante partij is, is wellicht de meest homo-erotische scène van 007 ooit, ook al wordt die altijd als über-hetero neergezet.

Ik zag Grace in een interview waarin haar gevraagd wordt of zij vrouwen aantrekkelijk vindt. Zij antwoordt bevestigend. Als zij vrouwen niet aantrekkelijk vindt – hoe kan zij dan zichzelf aantrekkelijk vinden? Laten we die gedachte vasthouden en bedenken dat ieder mens van diens lichaam houdt. Zelfs als diegene zich lelijk of niet goed genoeg vindt. Want we gaan niet voor niets naar de sportschool en volgen diëten om ons lijf zo te vormen dat we er tevreden mee zijn.

Die gedachte van Grace Jones zou bevrijding voor hetero-mensen die van hun lichaam houden moeten zijn. Want als er ruimte komt om van jezelf te houden dan kun je jezelf toestaan om iemand van hetzelfde geslacht te bewonderen. Die bewondering hoeft niet per se om te slaan in begeren maar het kan wel. En ik doel niet alleen op vrouwen maar ook op mannen. In eigenliefde, liefst zo gezond mogelijk, ligt wellicht een sleutel om heteroseksuele mensen minder star over hun eigen sekse (en gender) na te laten denken en de liefde en lust van homo’s te begrijpen op een dieper niveau. Dieper dan: je ‘het’ kunnen bedenken in je verstand maar ook in je gevoel.

Zo bezien is je eigen lichaam liefhebben en jezelf niet toestaan om anderen te bewonderen en zelfs te begeren een gevangenis, ook al klinkt dat overdreven. Dat is een vergiftigd ideaal van wat het betekent om mannelijk of vrouwelijk te zijn. Het tegengif is: van jezelf houden en daarmee de kloof in aantrekking tussen heteroseksuele en homoseksuele mensen proberen te dichten.

Joshua Zandberg


Joshua Zandberg

Joshua Zandberg schrijft elke week een column over zijn leven als bi-man.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.