Mankracht Rotterdam: roze parel viert 10-jarig bestaan

Aan de vooravond van het tienjarig bestaan spreekt De Gaykrant met voorzitter Pieter Ruijsch van Dugteren (49) van het Rotterdamse gay netwerk Mankracht. Een naam waar je als gay Rotterdammer niet omheen kunt. “Vanaf de eerste avond was het een doorslaand succes,” zegt Ruijsch van Dugteren tevreden.

Tekst: Paul Hofman

Roze Hart

Bij Ferry in Rotterdam klopt deze januarimiddag het roze hart van de Havenstad. Want hier vindt de nieuwjaarsborrel van tout LGBT-Rotterdam plaats. Negen lokale roze organisaties hebben hiervoor hun krachten gebundeld. “Het is altijd weer dringen geblazen,” zegt een bezoeker. Niet alleen activisten en politici, maar ook vertegenwoordigers uit de Rotterdamse LGBT- sportwereld en culturele sector ontmoeten elkaar. “Heel divers dus, het hele spectrum is er.” Hier is het zien en vooral gezien worden.

“De naam Mankracht zegt eigenlijk alles”

Succes

Een strak geklede Pieter Ruijsch van Dugteren is één van de negen gastheren. Hij is het gezicht van Mankracht Rotterdam, een naam die vele stadgenoten als muziek in de oren klinkt. Precies tien jaar geleden namen de drie vrienden Marc Fonville, Frank de Laat en Pieter Grootenboer het initiatief een netwerk voor gay mannen op te richten. Op dat moment hadden zij nog geen idee dat hun initiatief zo’n daverend succes zou worden. Met hun aanpak en concept bliezen zij de Rotterdamse LHBT-scene nieuw leven in. De eerste bijeenkomst staat Pieter nog helder op het netvlies.

Paul de Leeuw op bezoek bij Mankracht

“De oprichters verwachtten zo’n twintig bezoekers. Het aantal gays dat kwam opdagen overtrof alle verwachtingen. Ruim drie keer zoveel mensen gaven acte de présence Het concept is eenvoudig: een leuke, centraal gelegen locatie met op elke derde donderdagavond van de maand een gast die door een interviewer behoorlijk aan de tand wordt gevoeld. Die voorspelbaarheid, samen met een stuk inhoudelijkheid, zijn misschien de verklaring voor ons succes.”

Naam

Over de naam hoefden de mannen van het eerste uur niet lang na te denken. “Mankracht is gewoon duidelijk: stoer, Rotterdams en recht-door-zee,” vertelt één van de oprichters Marc Fonville. “En bij ons draait het echt alleen om mannen. Natuurlijk past het bovendien perfect bij de Rotterdamse mentaliteit van niet lullen maar poetsen.”

De lijst met gasten van de afgelopen jaren ziet er indrukwekkend uit. Namen als Paul de Leeuw, Richard Groenendijk en Arendo Joustra passeren de revue. “Homo’s met een achtergrond in politiek, sport, cultuur en kunst komen graag langs,” zegt Pieter. “Het is dé plek om elkaar na het werk te ontmoeten en nieuwe contacten op te doen.”

Borrel Plus

Hij en zijn man werden bij hun eerste bezoek geraakt door de sfeer: niet alleen een borrel maar ook de diepgang spraken hen aan. Daarnaast wilde hij vanuit zijn vak als marketeer een steentje bijdragen aan de Rotterdamse LGBT-gemeenschap. “Laagdrempelig, toegankelijk en met enige verdieping graag.” zegt hij onomwonden. Lachend onthult hij dat zijn persoonlijke vriendenkring hier is ontstaan.

Ferry

Vier jaar geleden verhuisde Mankracht naar het trendy café Ferry in hartje Rotterdam. “De eerste jaren zaten we op de bovenste etage van het Groothandelsgebouw, bij Ferry zitten we beneden waar we vanaf de straat letterlijk en figuurlijk goed zichtbaar zijn.” Lang hoefde Pieter niet na te denken toen hij een tijd geleden als penningmeester werd gevraagd. Inmiddels is hij sinds anderhalf jaar het boegbeeld van de netwerkclub. “Wat ons van andere organisaties onderscheidt, is dat we geen subsidie krijgen. Die onafhankelijkheid maakt ons sterk. Wel hebben we een groot aantal donateurs die ons steunen. Dat hebben we nodig ook, om Mankracht mogelijk te maken en leuke events te organiseren. Denk aan een zomerbarbecue, een rally en een kerstdiner.”

Naast zijn werk is Pieter niet alleen betrokken bij Mankracht maar ook bij www.gayrotterdam.nl. “Op deze site is niet alleen alles te lezen over de LHBT-hotspots van Rotterdam maar ook het laatste gay nieuws. Bovendien vind je hier alle Rotterdamse LHBT-instanties op een rijtje vermeld.”

Boris Dittrich, Rob Jetten en Pieter Ruijsch van Dugteren op de jubileumborrel. Foto: Jan Sluijter Photography

Ingeslagen we

Kijkend naar de toekomst merkt hij op: “We gaan door op de ingeslagen weg en zetten in op continuïteit. Daarnaast zoeken we verjonging. Dat is geen doel op zich, maar een middel om die bestendiging te bereiken.” Zijn agenda met sprekers voor dit jaar vult zich bliksemsnel

Het tienjarig bestaan op donderdag 17 januari staat met grote letters aangekruist. “Dan zijn er twee topgasten uit de politiek. Twee homo’s die bovendien twee generaties vertegenwoordigen: Boris Dittrich en Rob Jetten.” Het sluit naadloos aan bij zijn ambitie om te verjongen. Is het toeval of juist een bewuste zet dat ze beide tot D66 behoren? “Echt toeval, maar we waken ervoor dat het geen campagnebijeenkomst wordt.” Beide mannen zullen in een kort tijdsbestek bevraagd worden naar onderwerpen als coming-out, politieke drive en toekomstplannen. En ongetwijfeld komt ook de Nashville-verklaring aan de orde. Pieter: “010 is weer hot.”

www.mankrachtrotterdam.com

Hoofdfoto: Frank de Roo

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.