Prijswinnende Spaanse film ‘Carmen & Lola’ opent 22e editie Roze Filmdagen

De 22e editie van de Roze Filmdagen opent met de Nederlandse première van ‘Carmen & Lola; The love story of two gypsy girls’. Met een verhaal als deze viert het festival diversiteit. Vanaf donderdag 14 maart tot en met zondag 24 maart is bioscoop Het Ketelhuis te bezoeken voor ruim 125, niet eerder vertoonde films van over de hele wereld. 

Tekst: Hans Prummel

De Roze Filmdagen – het Amsterdam LGBTQ Film Festival is hét filmfestival in Nederland met een breed aanbod aan films en documentaires met een LHBT-context. Ontstaan als kleinschalig festival voor liefhebbers, is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een professioneel beeldbepalend filmfestival met in 2018 ruim 10.000 bezoekers. Het festival besteedt aandacht aan grote en kleine films en stimuleert dat nieuwe filmmakers de gelegenheid krijgen hun talenten te ontplooien.

Première

De Roze Filmdagen heeft op donderdag 14 maart de feestelijke opening met de Nederlandse première van de prijswinnende Spaanse film ‘Carmen & Lola’ (Arantxa Echevarria, Spanje 2018). Tiener Carmen leeft in een gypsy-gemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Haar toekomst lijkt generatie na generatie te zijn voorbestemd: vroeg trouwen en zo veel mogelijk kinderen baren. Tot ze de a-typische Lola ontmoet, die juist wil studeren, dol is op graffiti en valt op vrouwen. Kiest Carmen voor de liefde of familie? Carmen & Lola is een prachtig verhaal over twee verliefde vrouwen die obstakels moeten overwinnen. Obstakels die niet alleen in hun cultuur voorkomen.

“We zijn blij dat we deze sprankelende, authentieke film als openingsfilm kunnen tonen. Het verhaal dat ze vertellen lijkt te gaan over de gypsy cultuur, maar is voor iedereen herkenbaar.”

Werner Borkes, festival director

Cast

Deze Culture Clash-film heeft een geweldig acterende cast: geen van hen had eerdere acteerervaring. Dit zorgt voor een puur en energiek verhaal. Carmen & Lola is de winnaar van de publieksprijs festival Toulouse Cinespanja. Deze film is geselecteerd voor zowel Cannes Film Festival (Quinzaine des Réalisateurs) als Film Fest Gent (runner up Publieksprijs).

Volledige programma 2019

Op vrijdag 22 februari wordt het gehele programma van het festival bekend gemaakt. Op de social media van de Roze Filmdagen verschijnen de komende tijd teasers van de filmselectie 2019. Vanaf 22 februari is het programma te vinden op: www.rozefilmdagen.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.