Rika della Lammers | ProfieLHBT+

Rika della Lammers is 48 jaar en woont in Amsterdam. Ze is opgegroeid in Eindhoven en naar Amsterdam verhuisd om haar droom waar te maken. Op haar 24ste, in 1994, transformeerde ze in een vrouw. Ze heeft na haar transitie wat relaties gehad en in 2008 kwam ze haar prins op het witte paard tegen en is ze getrouwd op de bijzonder datum 12-12-12 bij The Harbourclub in Amsterdam.

Aan de verbintenis kwam een einde in 2017. Maar ze zijn nu goede vrienden en ze is dankbaar dat ze zijn vrouw mocht zijn. Momenteel werkt Rika als gastouder: “Misschien is de reden dat ik met kinderen werk, dat ik zelf geen kinderen kan krijgen. Het verzorgen en helpen met de ontwikkeling van een kind geeft me zoveel voldoening. En de kinderen zijn zo eerlijk.”

Maar dromen heb je nooit genoeg. “Nee. En mijn andere grote droom was ooit een eigen biografie te schrijven. Mijn lieve chique buurvrouw bleek schrijfster te zijn. Ik vroeg haar of ze interesse had om een boek over mij te schrijven. Ze zei meteen ja. Het was voor mij een leerzame tijd. Tijdens elke sessie die we deden, kwamen de herinneringen weer naar boven. Het Boek heet Mam, ik ben een meisje en inderdaad ik ben nu een vrouw.”

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Optimistisch is mijn kenmerk. Want het positivisme heeft mij altijd gebracht waar ik wilde zijn – en mijn inlevingsvermogen niet te vergeten. Ik ben serieus en consequent.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Madonna, want zij staat voor mijn ideale beeld als vrouw. Door haar muziek en door haar teksten heeft zij mij de hoop en kracht gegeven om mijn transitie door te zetten. Ik kon mij identificeren met haar muziek waarin zij zo supervrouwelijk is. Ik wilde haar zijn.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Mijn gender is vrouw en ik ben hetero. Vroeger had ik al een sterke aantrekkingskracht tot jongens. Ik voel mij bij een man heel vrouwelijk.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Er zijn momenten, zoals feesten, dat ik mijzelf uitdos met sexy kleding en met valse wimpers. En dan geniet ik ook van de aandacht van mannen. Maar tijdens mijn werktijd ben ik er niet mee bezig om mijzelf te profileren.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik houd van zelfverzekerde mensen die weten wat zij willen en die een groot hart hebben. Hun eerlijkheid staat hoog in mijn vaandel.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Voor mijn transitie was ik met een jongen die mij als vriendin hebben wilde, maar ik zat vol in mijn transitie. Hij heeft mij tijdens mijn transitie zoveel liefde en steun gegeven! Dat resulteerde uiteindelijk in een liefdesuiting van hem en hij was degene die mij ontmaagd heeft.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Door mijn vrouwelijke verschijning krijg ik af en toe namen naar mijn hoofd geslingerd. Zoals manwijf, flikker, homo, travestiet. In het begin raakte mij dat diep. Later kon ik snel omschakelen en het naast mij neer leggen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het vooroordeel aanpakken. Door bijvoorbeeld al op scholen het onderwerp anders-zijn te introduceren. Vertellen dat een transgender zoveel meer is als een transgender. En dat geldt voor de complete LHBT+ community.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die haar droom niet alleen geleefd heeft, maar ook werkelijkheid gemaakt heeft.

Daarnaast sta ik voor iedereen klaar en mijn liefde kan ik delen.

10) Wat is je motto?

Geloof in jezelf, geef nooit je droom op en volg je hart.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Rika della Lammers | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.