Beschuldigde Gijs van Dam nog lang niet klaar met Brandt Corstius

Een jaar geleden werd televisieproducent Gijs van Dam door een oud-collega beschuldigd van verkrachting. Dat zou zijn gebeurd na afloop van een programma waar ze beiden aan werkten. Het leven van Van Dam werd binnen een etmaal volledig op zijn kop gezet. Deze week maakte zijn opponent Jelle Brandt Corstius bekend geen nieuwe juridische stappen meer te nemen. Hij vertelde onomwonden dat hij zijn doel had bereikt. Beschuldigde Gijs van Dam is strijdvaardiger dan ooit. “Ik ga door tot het bittere einde.”

Tekst: Paul Hofman

Toen hij woensdag het nieuws hoorde, kostte het wel even tijd voordat het tot hem doordrong. Nadat Jelle Brandt Corstius hem had beschuldigd in Trouw van seksueel misbruik, deed Gijs van Dam aangifte van smaad en laster. In de zomer besliste het OM in geen van beide gevallen grond voor vervolging te zien. Jelle Brandt Corstius laat het er nu definitief bij zitten. Gijs van Dam: “Ik was niet blij toen ik het vernam, maar eigenlijk in totale verwarring. Dat kan ook niet anders, want hoe moet je nou blij of opgelucht zijn als je altijd al hebt geweten dat je iets niet hebt gedaan. Het is wel fijn dat het nu voor alles en iedereen duidelijk is hoe het zit: ik ben onschuldig.”

Geen #metoo

Tegen de Gaykrant vertelde hij in een eerder interview dat de beschuldiging hem een jaar van zijn leven heeft gekost. Tweemaal dacht hij erover zelfmoord te plegen. “Dat jaar is gewoon van mij afgepakt. Het was geen #MeToo. Het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.” Langzamerhand krijgt hij zijn leven, met horten en stoten weliswaar, weer op de rails. “Het gaat nu redelijk met me. Het waren een paar pittige dagen, ik moest wel even bijslapen.” Overigens heeft dagblad Trouw, die de onthullingen deed, tot dusver nog niets laten horen. “Helemaal niets.”

“Dagblad Trouw, die de onthullingen deed, heeft dusver nog niets laten horen. Helemaal niets.”

Juridische situatie

Wat is de feitelijke juridische situatie nu? “Er ligt een tweede aangifte tegen Jelle Brandt Corstius bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Er is een artikel-12 procedure gestart voor de eerste aangifte (smaad en laster); we vragen het gerechtshof om toch tot vervolging over te gaan. Die werd namelijk geseponeerd.” Als geen ander weet hij wat het is om onterecht te worden beschuldigd. “Als je vals wordt beschuldig, kun je volgens mij maar één ding doen: doorvechten voor je recht en genoegdoening. Tot het bittere einde. En dat via het systeem van onze rechtstaat.”


ARTIKEL 12

Via dit artikel (beklag over het niet vervolgen van strafbare feiten) in het Wetboek van Strafvordering kan Van Dam zich beklagen over een beslissing van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan ter zake een strafbaar feit. De Artikel 12-procedure wordt gestart wanneer de officier van justitie besluit om niet tot vervolging over te gaan, maar wanneer belanghebbenden vinden dat de zaak wel voor de rechter moet komen.

Het gerechtshof toetst of een vervolging van verdachte haalbaar zou zijn en of die vervolging opportuun is. Met name de toepassing van het tweede criterium (toetsing aan het opportuniteitsbeginsel) is soms onduidelijk. Oordeelt het gerechtshof dat aan beide criteria is voldaan, dan beveelt zij de vervolging. Het Openbaar Ministerie is dan verplicht de verdachte (Jelle Brand Corstius) te vervolgen. Dat wil zeggen: de zaak voor de bevoegde rechter te brengen en daartoe bewijs te verzamelen.

Recent voorbeelden van zaken waarin de artikel 12 procedure succesvol werden toegepast zijn de vervolging van Geert Wilders (vrijspraak) en Joris Demmink (toch vervolging).


Foto’s: Moon Jansen

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.