Roze wensouders welkom in Nederlandse klinieken

Roze wensouders die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen, kunnen binnenkort terecht in twee Nederlandse klinieken.  Tot nu toe was dit in Nederland onmogelijk vanwege strikte voorschriften. Daarom moesten stellen uitwijken naar het buitenland.

Tekst: Kenneth Steffers

Vanaf 2019 draagmoederschap roze wensouders

Het televisieprogramma De Monitor komt op basis van eigen onderzoek met het nieuws dat twee klinieken zullen starten met het draagmoederschap voor homoparen. In MC Kinderwens in Leiderdorp kunnen roze wensouders vanaf 2019 terecht voor een behandeling waarbij de draagmoeder ook de eiceldonor is. In het Nij Geertgen centrum voor vruchtbaarheid (Elsendorp) hoeft dat laatste niet en mogen de draagmoeder en eiceldonor verschillende personen zijn.

“Ik vind het te gek voor woorden dat homostellen naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan”

“Ik vind het te gek voor woorden dat homostellen, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaan”, zegt directeur van Nij Geertgen, Marc Scheijven, tegenover De Monitor. “Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is.”

Versoepeling voorwaarden

Om het draagmoederschap voor homostellen mogelijk te maken zijn de strikte voorwaarden versoepeld. Daarbij werd de zogenoemde Embryowet gewijzigd en de criteria rondom het draagmoederschap werden verruimd.

Inmiddels overwegen nog eens twee klinieken of ze het draagmoederschap voor roze wensouders kunnen aanbieden in de nabije toekomst. Onder meer het Amsterdamse VUmc en het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle kijken momenteel naar de mogelijkheden.

De uitzending van De Monitor over draagmoederschap in Nederland is op dinsdag 13 november om 21.25 te zien op NPO 2.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.