Internationaal onderzoek naar homovervolging in Tsjetsjenië

Er komt een groot onafhankelijk internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, waaronder de vervolging van homoseksuelen in de Russische deelrepubliek. Dat maakte de Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE*) donderdag 1 november bekend. In Nederland staat deze organisatie bekend als OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa). COC Nederland zette zich in voor het onderzoek en is blij met het besluit.

De 16 OSCE-landen, waaronder Nederland hebben het zogenaamde Moskou Mechanisme in werking gezet Daarmee wordt verwezen naar een bepaling in een OSCE-mensenrechtenverdrag dat in 1991 in Moskou werd ondertekend. Met dit mechanisme kan de OSCE een groep onafhankelijke mensenrechtenexperts de opdracht geven om onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in een OSCE-lidstaat. Het is een van de zwaarste middelen waarover de OSCE beschikt en het wordt maar zelden ingezet.

De OSCE neemt dit verstrekkende besluit omdat Rusland de afgelopen anderhalf jaar stelselmatig weigerde mee te werken aan onderzoek naar berichten over mensenrechtenschendingen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Daarbij gaat het onder meer om vervolging van homoseksuele mannen in 2017.

Bron: coc.nlReindert Meutstege (1967) van ReinArt Cartoons tekent al sinds 2008 wekelijks de Roze Cartoon voor de website van COC Deventer en omstreken. Hijzelf is ook actief bij die website betrokken en wil met de cartoon actueel roze nieuws met een knipoog presenteren. Het is een goed excuus om ter inspiratie het nieuws van binnen- en buitenland te volgen en bovendien helpt het om een creatief brein scherp te houden.

Reinart
ReinArt Cartoons heeft als logo de vos met in z’n bek de in inkt gedoopte ganzenpen. Via www.reinartcartoons.nl zijn naast vele Roze Cartoons ook diverse andere tekeningen te vinden. Zijn woonplaats Deventer is daarbij goed vertegenwoordigd aangezien ReinArt sinds 2015 wekelijks cartoons en strips voor de lokale krant tekent
.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.