Rechter na mishandeling twee gays: “geen homohaat maar akelig spel”

Afgelopen maart werden twee mannen in Dordrecht ernstig mishandeld. Een groep van dertien jongens had het op hun voorzien en wilde ‘die vieze homo’s’ gewoon eens een lesje leren. De jongens hadden een slim plan bedacht om via Grindr mannen te ontmoeten en af te persen. De politie pakte hen na hun mishandelingen op. Het OM was van van mening dat het haatmisdrijven waren en eiste voor dertien verdachten onvoorwaardelijke celstraf. De rechter oordeelde echter anders. De slachtoffers zijn verbijsterd. “Dit kan niet waar zijn.”

Tekst: Paul Hofman

Alberto Stegeman

De twee gezworen vrienden vonden het maar al te interessant toen ze zagen dat presentator Alberto Stegeman in zijn programma ‘Undercover in Nederland’ het onderwerp jongensprostitutie belichtte. Via Grindr lokte hij mannen met als lokaas jonge jongens. Dat kunnen wij ook dachten ze alle twee maar dan beter. Zo gezegd, zo gedaan. Op zijn telefoon zet Joeri, het brein van de twee, de app op zijn telefoon en maakt een account aan. Hij heeft al snel succes. In zijn profiel heeft hij gezet dat hij 15 is, een jaar ouder dan hij echt is.

Pubers

De afspraak met een man is gemaakt op een parkeerplaats bij Dordrecht. Inmiddels heeft Joeri een aantal vrienden opgetrommeld. Ze zijn allemaal wel in voor een geintje. Maar de onderliggende reden is serieuzer: een man die op deze manier een afspraak maakt met een minderjarige jongen moet wel pedoseksueel zijn. En dat kan niet, is hun mening. Hun plan is voor een uitleg vatbaar: ze zullen de man opwachten en toetakelen. De jongens verschillen in leeftijd, Joeri is de jongste 14 en de oudste 21.

“Ach, het was maar een spel”

Lek

Op een zeker moment komt de man aanrijden. De jongens zijn klaar voor actie. Als Joeri roept ‘Kankerhomo, jij wilde mij neuken’ springen zijn vrienden uit de bosjes. Woorden als ‘teringhomo, kankerflikker, gore poot’ klinken hard door de nacht. Het slachtoffer wordt behoorlijk in elkaar gemept. Overal in zijn gezicht heeft hij schrammen. Hij ziet er vreselijk uit. De jongens hebben ook zijn auto zwaar beschadigd: ruitenwissers en spiegels eraf en banden lek gestoken. de man kan geen kant op. De jongens vinden dat ze een goede daad hebben verricht. “Zo hebben we die pedo een lesje geleerd’.

Pedo’s meppen

Het scenario herhaalt zich een avond later. “We gaan weer pedo’s meppen’. Iets anders dan een saai avondje bier drinken en pornofilms kijken. Ook ditmaal raakt de man met wie Joeri na een chat heeft afgesproken, gewond. Dertien jongens leven zich uit op het tweede slachtoffer. Die zondag komen de mishandelingen naar buiten. In de media wordt al snel gesproken dat hier sprake is van anti homo geweld. Zelfs burgemeester Kolff van Dordrecht spreekt zich zorgen uit over deze ‘laffe, homofobe daad’.

“We wilden hun alleen maar een lesje leren”

Grindr-bende

De politie zet alles op alles de daders te vinden. Na intensief onderzoek sporen rechercheurs de jongens op. Sommigen wordt de grond te heet onder de voeten en geven zichzelf aan. De anderen worden niet zachtzinnig thuis gepakt. Het spel van de ‘Grindr-bende’ is uit. ‘Dat hadden we eigenlijk niet moeten doen, voor eigen rechter spelen’ zegt één van hen tijdens de zittingsdagen vorige week. Dat de mishandelingen plaats vonden na eerdere incidenten met Grindr, met als dieptepunt als de moord op Orlando Boldewijn, waar De Gaykrant eerder uitgebreid over belichtte, rekent Justitie hen zwaar aan.

Angst

De Officier van Justitie zegt het in de rechtbank zo: “Met hun geweld hebben zij de homogemeenschap angst aangejaagd.” De jongens beweren echter voor de rechter dat zij niets tegenhomo’s hebben. De rechters horen het zwijgend aan. Zijn ze gevoelig voor de argumenten van hun raadsman? Na vier dagen is de zaak ten einde. De rechter vonnist dat hij de hele groep schuldig vindt aan openlijke geweldpleging en vernieling. “De groep liet zich drijven door sensatiezucht. Bovendien hadden de verdachten een fascinatie voor geweld.” Letterlijk vervolgt hij: “In combinatie met groepsdruk mondde dit uit in een akelig spel.” Van homofoob handelen is geen sprake zegt de rechtbank. De mensen op de tribune zijn sprakeloos. Dit kan toch niet waar zijn?

Milde straffen

Vijf minderjarige verdachten krijgen werk- en leerstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie. De meerderjarigen worden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen variërend van een tot drie maanden en werkstraffen tot tweehonderd uur.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.