Hans Schiffers: “Ik ontdekte tegelijk mijn homoseksualiteit én de radio”

Hans Schiffers is al bijna 35 jaar één van de meest vertrouwde stemmen op de landelijke Nederlandse radio. Daarnaast is hij sinds 2014 voice-over van het AVROTROS-programma ‘Opsporing Verzocht’, dat iedere dinsdagavond op NPO 1 te zien is. Hij was een laatbloeier; pas op zijn 23steontdekte hij zijn homoseksualiteit.

Tekst: Patrick Kicken

In zijn tienerjaren startte Schiffers als postbezorger bij de VARA. Hij wilde striptekenaar en tekenleraar worden en had de postbezorging bij de omroep als bijbaan. Vooral de radiostudio’s vond hij razend interessant, want daar zaten zijn radiohelden Peter Holland en Felix Meurders. ‘Ik was als achttienjarige gek op de ‘VARA Dinsdag’. Die draaiden toen op Hilversum 3 progressieve muziek.“, aldus Schiffers.

Laatbloeier

Als radio-dj ging hij niet bij de VARA, maar bij de AVRO werken. Schiffers: “In 1983 was ik net klaar met mijn studie als tekenleraar en voelde ik dat het echte leven ging starten. In hetzelfde jaar ontdekte ik mijn homoseksualiteit én de radio”  Als 23-jarige was hij daarin een laatbloeier. Schiffers: “Ik heb eerst aangekeken of het echt wel zo was. Ik had een soort ballotagecommissie in mijn hoofd. Naast mijn gevoel moest dat eerst uitvoerig bestudeerd worden, voordat ik naar buiten wilde treden.”.

“Ik heb eerst aangekeken of het echt wel zo was. Ik had een soort ballotagecommissie in mijn hoofd.”

Persoonlijkheid

Schiffers is ook open over zijn homoseksualiteit op de radio. Schiffers: “Ik heb echter niet dat exuberante zoals Paul de Leeuw of Geer en Goor, al hebben zij prachtige humor. Ik ben zelf pas laat uitgekomen voor mijn geaardheid. Voordeel daarvan is dat ik al een beetje heb aan mezelf heb kunnen slijpen en een eigen persoonlijkheid heb kunnen opbouwen. Dat is een totaal andere ontwikkeling dan wanneer je op je vijftiende al je homoseksualiteit ontdekt. Dan leer je meer die taal en de valsheid, maar ook hoe je jezelf moet verweren tegen je omgeving om overeind te blijven. Dat heb ik allemaal een stuk minder meegemaakt.”

Hans van der Togt

Toen Schiffers bij de AVRO ging werken heeft hij bewust dit niet gemeld, aangezien het toen niet de  omgeving was om dat direct te vertellen. Schiffers: “Ik vocht toen om een plekje op de radio en wist toen niet of het verstandig was om ook nog te vertellen dat ik homoseksueel ben. In die tijd was Hans van der Togt zo’n beetje de enige homo bij de AVRO. Het was toen toch echt een andere omgeving dan waarin we nu zitten. Ik heb sinds mijn coming-out het verder nooit meer onder stoelen en banken gestoken en tijdens de radio-uitzending komt het af en toe heel subtiel naar voren.”

Beluister hier de podcast met het gehele Hans Schiffers interview.

Bron: spreekbuis.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.