“Je mag ook niks meer in dit land”

Zonde dat de rechter het woordje EN niet kent. Bedreiging van homoseksuelen en daarbij schelden met het woord kankerhomo is een duidelijke indicatie voor antihomogeweld EN een indicatie van dagelijks taalgebruik.

Het begint er op te lijken, dat een geweldpleger eerst moet aankondigen dat hij je gaat slaan omdat je homo bent voordat een ‘geweldsincident’ als homofoob wordt beschouwd. Duidelijk is dat de aangiftebereidheid sterk afneemt wanneer het nagenoeg onmogelijk is om antihomo geweld te bewijzen.  Persoonlijk geloof ik niet zo in strenger straffen als middel om geweld te voorkomen, maar de zwaarte van de straf zegt ook iets over de impact die het geweld heeft en het belang dat we er als maatschappij aan hechten. Daarom ben ik voor hogere straffen en een ruimere definitie van antihomo geweld.

Dagelijks taalgebruik

Overigens heeft de rechter wel degelijk een punt: het schelden met homo, gay en flikker is illustratief voor het dagelijks taalgebruik, zeker onder jongeren. Als ik te gast ben op een middelbare school om voorlichting te geven en ik loop tijdens de pauze door de drukke schoolgang, dan hoor ik regelmatig deze scheldwoorden door de gang schallen. Het heeft een vernietigende impact op de veiligheid en inclusiviteit voor leerlingen met LHBT+ gevoelens.

Niet alleen onder jongeren is het schelden met homo, gay en flikker een gewoonte. Ik merk dat steeds meer volwassenen dit ook de normaalste zaak blijken te vinden. Wanneer je iemand hier op aanspreekt volgen er nooit excuses, nee je krijgt te horen dat ik niet zo lichtgeraakt moet zijn, want ze bedoelen er toch niets mee. “Je mag ook niks meer in dit land.’’

Jeuk

Iedereen die mijn seksualiteit gebruikt om te benoemen wat negatief is in zijn of haar eigen leven: ik vind je een domme, ongevoelige natnek en ik wens je langdurige jeuk op je rug toe, precies op die plaats waar je net niet bij kunt. Zo, dat is eruit.

Het zijn vaak dezelfde mensen die om het hardst roepen hoe ruimdenkend en accepterend ze wel niet zijn, die scheldwoordwoorden als homo en flikker gebruiken. Mijn advies: stop je acceptatie en ruimdenkendheid op een plaats waar de zon niet schijnt en blijf uit mijn aura. Ben ik hier te streng of te vijandig? Doe niet zo lichtgeraakt, ik bedoel er toch niets mee. Je mag ook niks meer in dit land…

Hilbrand Bonthuis


Hilbrand Bonthuis (41, Bolsward) zet zich in voor diversiteit door o.a. LHBT-voorlichting te geven op scholen. Hij spreekt zich uit voor een meer inclusieve samenleving. “In the end we will remember not the words of our enemies but the silence of our friends.” (Martin Luther King)

https://twitter.com/LHBTInfo

Hilbrand Bonthuis

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.