Helen en Nadine: wat als het even tegen zit …

Helen en Nadine

Er zijn van die momenten waarop alles op rolletjes loopt, en er zijn momenten waarop die rolletjes vierkant lijken en alles maar met moeite en veel zwoegen vooruitkomt. Of, erger nog, alles helemaal stilvalt. Je kan erbij stil gaan zitten, je hoofd laten hangen en hopen dat alles vanzelf overwaait. Helaas wordt het er dan niet gezelliger op. Gelukkig zijn er betere strategieën.

Geef de situatie een cijfer

Het klinkt een beetje schools, maar het werkt wel. Hoe is je situatie nu en welk cijfer zou je eraan kunnen geven? Okay, je zit ziek thuis, voelt je beroerd en geeft de situatie een 3. Top! Waarom heb je het geen 1 gegeven? Kennelijk zijn er dingen in je situatie die wel werken. Welke dingen zijn dit? En wat moet er gebeuren om van je 3 een 4 te maken? Als je hier achter bent, dan kan je kleine stappen gaan zetten om je situatie te verbeteren en wie weet geef je de situatie al heel snel een voldoende.

Geluk staat niet gelijk aan blijdschap

De verwarring is makkelijk gemaakt. Je voelt je blij en denkt “dit moet dan wel geluk zijn”. Vervolgens ga je proberen zoveel mogelijk blijde momenten te ervaren. De optelsom zal dan een gelukkig leven zijn, toch? Nee, helaas werkt het niet zo. Geluk staat namelijk niet gelijk aan blijdschap, geluk staat gelijk aan dankbaarheid. En dankbaar kan je altijd zijn, ook als het even tegen zit. Dus pak pen en papier en schrijf op waarvoor je dankbaar bent in je leven. En oefen dit vooral op momenten dat het allemaal op rolletjes loopt. Des te makkelijker wordt het dankbaarheid te vinden wanneer het even tegen zit.

Geef jezelf rust

Het hoeft niet allemaal perfect en het hoeft niet allemaal vandaag. Wanneer het allemaal tegen zit, kan je minder gedaan krijgen dan normaal. Dat is niet erg. Vraag jezelf af wat er echt vandaag gedaan moet worden omdat er anders serieuze consequenties zijn. Wat blijkt, die lijst is niet zo lang als de dingen die je eigenlijk allemaal had willen doen vandaag! De wereld vergaat niet wanneer je de rest van de dag achteroverleunt en jezelf even rust geeft. Ontspan, doe iets waar je energie van krijgt en gun jezelf die rust.

 Vier successen!

We hebben de neiging alleen grote successen te vieren, een opleiding die we afronden, het krijgen van een nieuwe baan, het kopen van een huis etc etc. Maar achter die grote successen zitten een heleboel kleinere stappen om uiteindelijk bij dat grootse resultaat te komen. En die stappen bestaan uit een hele reeks van kleine acties die je hebt ondernomen, inzichten die je hebt vergaard, conclusies die je hebt getrokken en fouten die je hebt hersteld. In feite bestaat een groot succes uit honderden kleine successen. Waarom zouden we die niet allemaal vieren? Dan valt er nog genoeg te vieren wanneer een groter succes even verder uit het bereik lijkt. Hoeveel successen kan je voor vandaag opnoemen? Hint: als je goed zoekt kan je, zelfs als het even tegenzit, zeker 50 successen per dag vinden.

 Kies voor positiviteit

Het glas kan half leeg of half vol zijn en de enige die dat bepaalt ben jij. Jij kan kiezen of je naar de mooie dingen kijkt of naar de minder mooie dingen. Kies bewust ervoor om naar de mooie dingen te kijken. Dat is lastig om mee te beginnen, maar ook hier geldt dat oefening snel effect heeft.

Let er hierbij op dat je het negatieve niet gaat omkeren, je wordt niet positief door het negatieve te fixen. Kijk maar naar jouw karaktereigenschappen. Wie weet ben je slim maar ook slordig. Nu kan je je focussen op het goede en dit verder uitbouwen. Je kan je er ook op richten om structuur aan te gaan brengen zodat je hopelijk minder slordig wordt. Welke richting kost je het meeste energie denk je? Juist, door te proberen het negatieve te herstellen, focus je je alsnog op het negatieve. Terwijl wanneer je je focust op je slimheid, je focus alleen op het positieve gericht is.

Heb vertrouwen

Een negatief wereldbeeld helpt je niet wanneer het even tegenzit. Erger nog, een negatief wereldbeeld werkt je tegen. Als jij er niet in gelooft dat het beter wordt, dan zal het er ook niet snel beter op worden. Gelukkig geldt het andersom ook: als jij erin gelooft dat het beter wordt, dan zal dit ook zo worden. En als je dit punt combineert met het vorige punt, dan zal jij de eerste zijn die de verbeteringen ziet en voor je het weet loopt alles weer op rolletjes!

Nadine en Helen

Liefs,

Helen en Nadine

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.