Bo Van Spilbeeck wint OUTtv Media Award 2018

De Vlaamse journaliste Bo Van Spilbeeck is door OUTtv uitgeroepen tot LHBTI-mediapersoonlijkheid 2018 van Nederland en Vlaanderen. De OUTtv Media Award werd vanmiddag aan Bo uitgereikt op haar werk bij VTM. De Nederlanders Dinah de Riquet-Bons (LHBT-activiste) en realityster Rogier van der Linden werden respectievelijk tweede en derde. De gay lifestyle- televisiezender reikt sinds 2011 de award uit. Eerdere winnaars waren onder andere Ferry Doedens, Boris Dittrich en Barbara Barend. 

Tekst: Hans Prummel

Bo Van Spilbeeck heeft volgens directeur Marc Putman van OUTtv, haar overwinning te danken aan haar moedige en publiekelijke coming-out als transvrouw: “Haar coming-out werd wereldnieuws. Via tv-zender VTM maakte ze het onderwerp ‘transgender zijn’ meer bespreekbaar. Vanuit haar functie en bekendheid speelt ze een belangrijke rol in de emancipatie van transgenders. Dat ze nog steeds een gelukkig gezin vormt met haar vrouw en kinderen, bewijst haar kracht als rolmodel.”

“Bo’s coming-out werd wereldnieuws.

Via tv-zender VTM maakte ze het onderwerp ‘transgender zijn’ meer bespreekbaar.”

Via een online poll van tv-zender OUTtv hebben afgelopen maand meer dan 6.000 mensen gestemd op de persoon die volgens hen in het afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de LHBTI-emancipatie in de Nederlandse en Vlaamse media. Andere genomineerden waren acteur Sven De Ridder, actrice Anke De Ridder, journalist Rémy Bonny, Songfestivalwinnares Netta, Olympisch skiër Gus Kenworthy en Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Voetbal Inside

Bo Van Spillbeeck maakte eind januari in het VTM Nieuws bekend transgender te zijn en voortaan
door het leven te gaan als Bo. In Nederland ging dat nieuws niet ongemerkt voorbij toen René van der Gijp in het voetbalprogramma Voetbal Inside zich verkleedde als vrouw en met pruik op grapte voortaan door het leven te gaan als ‘Renate’. Collega Johan Derksen verklaarde vervolgens op zijn beurt transgenders vreemd te vinden. Een rel ontstond en sponsors werden opgeroepen zich terug te trekken.

Impact

De aandacht voor de coming out van Van Spilbeeck was overdonderend en overwegend positief. Vlak na haar coming-out meldde het Vlaamse Transgender Infopunt dat ze in drie dagen tijd evenveel telefoontjes hadden gekregen als in de twee maanden ervoor. Ook veel lotgenoten schreven Bo. De eerste selfie van haar, met lange blonde haren, sierde dagenlang op elke voorpagina van bijna elke krant in Vlaanderen en daarbuiten. Plots werd ze zelf het onderwerp van gesprek in Nederland, Frankrijk, Japan en Turkije.

“Het normaliseren van thema’s als homo- en transseksualiteit is precies

wat de OUTtv Media Award beoogt.”

OUTtv Media Award

OUTtv-directeur Marc Putman: “Het normaliseren van thema’s zoals homo- en transseksualiteit is precies wat we met de OUTtv Media Award wil bereiken. Daar heeft Bo dit jaar enorm aan meegeholpen. Toch zijn we er nog lang niet. In 72 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In minstens acht landen kan het leiden tot de doodstraf. En recent verkondigde de Amerikaanse president Trump nog aan dat hij stappen wil zetten om de officiële erkenning van transgenders in Amerika terug te draaien.”

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.