Verdachte dood 17-jarige Orlando Boldewijn eindelijk vervolgd

Voor de nabestaanden en vrienden van de in februari dood gevonden 17-jarige Orlando Boldewijn was het van begin af aan duidelijk. Hij was het  slachtoffer geworden van de dan 27-jarige Roy B. met wie het slachtoffer kort voor zijn dood een afspraakje had. Het Openbaar Ministerie heeft gister eindelijk de knoop doorgehakt en gaat de man vervolgen. “Eindelijk gerechtigheid” aldus een van zijn beste vrienden.

Tekst: Paul Hofman

Kort na de dood van Orlando kwam de verdachte al in beeld maar werd na zijn aanhouding in no time vrijgelaten. Met Roy B. had Orlando eerder zijn, wat later zou blijken, zijn laatste date. Via PlanetRomeo en Grindr maakte Orlando vaker afspraakjes met mannen. Vanuit zijn woonplaats Rotterdam was hij regelmatig de hort op.

Aanvullend onderzoek wijst uit dat niet

kan worden vastgesteld dat Orlando door geweld

om het leven is gekomen.

Visplek

Na de afspraak met Roy B. kwam Orlando niet meer thuis. Zijn moeder en familie waren dodelijk ongerust want dit was absoluut niets voor hem. Hoop en wanhoop wisselden elkaar die week in hoog tempo af. Ruim een week later werd hij door duikers gevonden in een water in Ypenburg waar hij voor het laatst was gezien. Het bleek de vaste visplek van de verdachte te zijn. Aanvullend onderzoek door het Openbaar Ministerie wijst echter uit dat niet kan worden vastgesteld dat Orlando door geweld om het leven is gekomen.

Water

Wel werd duidelijk dat de verdachte Orlando in de nacht van 18 op 19 februari in het water heeft zien liggen zonder daarbij hulp van de politie of ambulancedienst in te schakelen. Voor dit feit gaat het OM Roy B. vervolgen. Hiervoor zal de officier van justitie gebruik maken van artikel 450 van het Wetboek van Strafrecht wordt hierbij door de officier van justitie.

Drie maanden

Dat luidt: “Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.”

Mr. Sébas Diekstra, advocaat van de nabestaanden van Orlando Boldewijn

“Roy B. heeft geen

hulp geboden terwijl

hij wist dat Orlando

aan het verdrinken was.

Dat alleen al is onvergeeflijk.”

Advocaat Sébas Diekstra: “De familie heeft zo veel mogelijk geprobeerd de waarheid op tafel te krijgen. De nabestaanden vinden het dan ook niet minder dan terecht dat Roy B. wordt vervolgd. Hij heeft in ieder geval geen hulp geboden terwijl hij wist dat Orlando aan het verdrinken was. Dat alleen al is onvergeeflijk. Wat er zich daardoor precies heeft afgespeeld is nog niet helemaal duidelijk. De familie wacht het proces met belangstelling af.”

De verwachting is dat binnen een half jaar bekend wordt wanneer de inhoudelijke zitting zal zijn.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Verdachte dood 17-jarige Orlando Boldewijn eindelijk vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.