Chemseks, een tweesnijdend zwaard

Stel, je hebt een seksdate en je date stelt voor om samen drugs te nemen zodat de seks intenser wordt. Of je gaat naar een seksfeestje en de salontafel ligt vol met allerlei soorten drugs en iedereen behalve jij is al high. Op zich geen rare scenario’s als je homoman bent met een rijk seksleven. Grote kans dat je het zelf ook leuk vindt om zo nu en dan een beetje te experimenteren met chemseks.

Tekst: Gerrit Jan Wielinga

Uit verschillende Nederlandse onderzoeken is gebleken dat ongeveer de helft van de seksueel avontuurlijke homomannen wel eens drugs hebben genomen om lekkerder te kunnen seksen. Seks en drugs kan een gouden combinatie zijn voor een intense nacht en als fenomeen is chemseks dan ook best populair te noemen.

Wat is chemseks?

De heersende definitie in Nederland van chemseks is ‘seks onder invloed van middelen, behalve alcohol, cannabis, poppers en tabak’. Dus als je na een avond bier drinken een jointje draait en je daarna laat neuken terwijl je aan een flesje poppers lurkt, heb je geen chemseks. Chemseks is als je wat verder gaat in je druggebruik. Een pilletje XTC, of een paar druppels GHB in je cola, coke, speed of ketamine snuiven of een spuitje crystal meth zetten. Allemaal manieren om de verschillende drugs die in omloop zijn te gebruiken. Soms afzonderlijk en soms ook door elkaar. Met of zonder erectie- en slaapmiddelen, want slappe lullen komen voor en slapen blijkt op bepaalde drugs een lastige opgave. Veel mannen vinden het heerlijk om zo nu en dan helemaal los te gaan en hun doordeweekse leven even te vergeten. Behalve een kater of de beruchte ‘woensdagdip’ geeft een goeie beurt onder de invloed van de illegale middelen hen energie, een gevoel van vrijheid en nieuwe mogelijkheden.

Chemseks is ‘seks onder invloed van middelen, behalve alcohol, cannabis, poppers en tabak’.

Verrijkend – verslavend

Was je heel erg verlegen, ineens durf je alles. Was je onzeker over je lichaam, ineens valt die onzekerheid weg. Was je heel rationeel, ineens nemen je instincten het over. En de seks is plotseling ook veel beter en intenser dan je gewend was. Het voelt eerlijker en opener, zelfs met dat type waar je het nuchter niet eens mee zou proberen. Als je het moeilijk vond om je over te geven aan seks, met drugs blijken je grenzen een heel stuk opgerekt.

Maar er kunnen ook onplezierige kanten zitten aan chemseks. Mannen die ineens wegvallen omdat ze per ongeluk teveel GHB hebben genomen, of mannen die onmogelijk nog seks kunnen hebben zonder drugs. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor chemseks en de risico’s die mannen kunnen lopen als ze slikken, snuiven en slammen. Fatale overdoses komen voor, en soms worden mannen verkracht terwijl ze out zijn gegaan op de GHB.

Een aantal jaar geleden trokken Soa Aids Nederland en Mainline aan de bel, omdat ze steeds meer mannen tegenkwamen die niet meer zonder de drug crystal meth konden en hierdoor in de problemen raakten. Een chemseksverslaving kan heftige consequenties hebben. Verhalen te over van mannen die hun werk, hun partner, hun vrienden en gezondheid kwijtraakten door hun druggebruik. De mannen zelf hebben het misschien niet helemaal door, maar het kan behoorlijk frustrerend zijn voor mensen die hun goeie vriend, man of collega zien afdrijven naar wereld waarin alleen nog de chemseks telt.

Een chemseksverslaving kan

heftige consequenties hebben.

Tweesnijdend zwaard

Chemseks kan je een grotere seksuele vrijheid geven die je voorheen niet kende, maar het kan er dus ook voor zorgen dat je leven volledig ontspoort. Gelukkig geldt voor het overgrote deel van de mannen die wel eens aan chemseks doen, dat het een goeie ervaring is. Goed opletten wat er gebeurt, weten wat je neemt en afspraken met jezelf maken over hoe en wanneer je drugs wilt nemen zorgt er voor dat chemseks ook echt leuk blijft. Tegelijkertijd kent vrijwel iedereen in de wondere wereld van de avontuurlijke homoseks wel iemand die enigszins van het pad is afgeraakt. Is een chemseksverslaving simpelweg één van de risico’s van een hyperseksuele leefstijl of zijn er ook manieren waarop we met elkaar de donkere kanten van chemseks kunnen minimaliseren?


Chemseks debat in Club Church

Komende donderdag 11 oktober organiseert Club Church, in samenwerking met Mainline en COC Nederland het Chemseks Debat. We gaan met elkaar in gesprek over de lusten en lasten van chemseks en op welke manier we als homomannen samen de seks geil kunnen houden. Iedereen die zich aangesproken voelt is welkom.

Er zijn eigenzinnige optredens, een snelcursus chemseks, interviews met verschillende chemseksgebruikers, tips over wat te doen als een situatie uit de hand loopt en veel ruimte voor debat. De avond wordt geleid door Linda Duits.

Datum: donderdagavond 11 oktober
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Club Church, Kerkstraat 51 in Amsterdam

Bekijk voor meer informatie het event op Facebook.


 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Chemseks, een tweesnijdend zwaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.