Memorabilia homo- en lesbische horecazaken verzameld

De Nederlandse homohoreca heeft een rijke geschiedenis, waar echter maar weinig over geschreven en waarschijnlijk nog minder van bewaard gebleven is. Het homo/lesbische archief en informatiecentrum IHLIA LGBT Heritage is daarom een project gestart om zoveel mogelijk voorwerpen uit homo- en lesbische horecazaken te verzamelen en via een digitaal platform voor het publiek beschikbaar te maken.

Het project is deze maand gelanceerd omdat oktober de Maand van de Geschiedenis is, overigens niet alleen in Nederland want in de Verenigde Staten is het zelfs specifiek de LGBT History Month. Een mooie gelegenheid om het veelkleurige homo-uitgaansleven uit vroeger tijden eens letterlijk in beeld te brengen. Het IHLIA-initiatief presenteert daartoe allerlei items uit eigen collectie, zoals lucifersdoosjes, consumptiebonnen, bierviltjes, aanstekers of bingo-kaarten, maar daarnaast hopen ze ook op bijdrages uit de LHBT-community.

Lucifersdoosjes, buttons, consumptiebonnen, bierviltjes, aanstekers of bingo-kaarten

Iedereen die nog dergelijke memorabilia of merchandise van zijn favoriete homo- of lesbische café of club heeft liggen is dus van harte uitgenodigd om aan het nieuwe platform bij te dragen. Je kan de items aan het IHLIA doneren, zodat ze voortaan veilig bewaard worden, maar je kan ook gewoon een foto of een scan opsturen.

Alle nodige informatie is te vinden op de IHLIA projectpagina.

Over de geschiedenis van de homohoreca schreven wij  eerder:

‘Roze Wolkennachten’ – Utrechtse homohoreca historie
‘Homohoreca langs de Amstel’

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.