Lieve heteroseksueel, …

Ik vind het als homoseksueel hartstikke gezellig dat u op ons Pridefeestje wilt komen, ook al heeft u stiekem liever niet dat we ál te vreemd uitgedost onze diversiteit tonen, vindt u dat we wel homo mogen zijn maar wilt u ons liever niet zoenend zien, vindt u het nog steeds geen probleem om aan koppels van gelijk geslacht te vragen wie van de twee nu het mannetje en wie nu het vrouwtje is, gebruikt u termen als ‘homofiliteit’ waardoor u mij het idee geeft dat ik een ziekte heb, voedt u uw kinderen nog steeds het liefst op met Barbie en Ken, schrapt u probleemloos homorollen uit basisschoolmusicals, heeft u nog steeds geen flauw benul wat “undetectable” betekent en blijft u consequent de termen Hiv en Aids door elkaar halen, schrijft u samen met gelijkgestemde intellectuelen geen enkel pamflet tegen homofobie naar de Volkskrant als we weer eens in elkaar geslagen worden of als taxichauffeurs ons weer eens weigeren mee te nemen, haalt u de termen travestiet en transseksueel nogal eens door elkaar en weet u niet of u ze nu met ‘hij’ of met ‘zij’ moet aanspreken, vindt u de discussie over genderneutraliteit sowieso alleen maar nonsens en ziet u onze drag queens die op de Prideboten meevaren niet als de kunstzinnige boegbeelden van onze gemeenschap, maar enkel als mal uitgedoste etalagepoppen die best beschimpt en met waterpistolen natgespoten mogen worden.

U bent van harte welkom op ons feestje dat ‘Pride’ heet, maar áls u de moeite neemt om naar Amsterdam te komen, neem dan ook even de moeite u te verdiepen in wat Pride nu daadwerkelijk betekent.

Als u moeite heeft met het feit dat wij ons tijdens ons feestje niet als grijze (heteroseksuele) muizen kleden, als u de LHBTI+gemeenschap als iets exotisch ziet, als iets dat niet écht deel uitmaakt van onze samenleving, als u meent die lollige drag queens te kunnen beschimpen, als u tijdens de Pride uw eigen feestje aan het bouwen bent, met zulke harde muziek, zoveel drank, en zoveel pilletjes dat de desinteresse voor de botenparade van de grachtenkades afdruipt, dan moet u zich afvragen of u niet beter elders uw feestje kunt gaan vieren.

Samen met uw lallende heteroseksuele vrienden die onze homofiliteit één keer per jaar zo énig en dolletjes vinden.

Met hartelijke groet,

Rick

 

Rick van der Made (Breda, 1968) is dichter en columnist. Hij studeerde Frans, Engels en Pedagogiek. De dichtbundels ‘Wereldreiziger’, ‘Memoires van Huisman’ en ‘Het jaar van de arend’ zijn van zijn hand.

Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

9 thoughts on “Lieve heteroseksueel, …

 1. Chantal schreef:

  Ik ben het er helemaal mee eens wat hij zegt. Ik ben ook naar de pride geweest met mijn man en lesbische dochter. Wij zien ieder mens als gelijke. Ik vind dat iedereen moet kunnen zijn zoals iemand zich het meest gelukkig voelt. Of dat nou met een man is of met een vrouw. Of het nou als vrouw is of als man. Je bent zoals je bent en andere moeten dat gewoon accepteren. Zij willen toch ook geaccepteerd worden zoals ze zijn dus doe dat bij een ander ook. Pride wad prachtig en erg gezellig maar zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.

 2. Alexander schreef:

  Ik wil het liefst zin voor zin op dit artikel reageren en mijn visie delen.
  Maar dat gaat hem niet worden.
  Laat ik het daarom kort houden.
  Met het meeste van de uitspraken ben ik het niet eens.
  En ik ben homoseksueel sinds vlak voor mijn geboorte.
  Verder vind ik het een schande wat een rotzooi de LGBTQ+ gemeenschap er van maakt.
  Werkelijk grachten vol condooms!? Moet dat nou echt.

 3. Dennis schreef:

  Die condooms waren allemaal van van onze homoseksuelen zeker ???
  Ik ben blij dat ze gebruikt worden..scheelt een hoop soas!

 4. Tako schreef:

  Jammer dat die eerste alinea zo belabberd geschreven is. Het gebruik van komma’s en punten is uitgevonden om een tekst beter leesbaar te maken. Wat was de bedoeling van deze akelige opsomming, vraag ik mij af. Dichter en columnist???

 5. Peter schreef:

  Duidelijk pleidooi! Ik zou alleen het woord ’transseksueel’ vervangen door ’transgender’.

 6. Michel Gallo schreef:

  Ik kwam toevallig terecht op dit artikel. Ik was mij er niet van bewust dat ik als hetrosekueel kwetsend bezig ben. Ik behandel mijn medemens als mens maar blijkbaar doe ik het toch verkeerd. Ik dacht dat alleen homo haters verkeerd bezig waren maar nu dus ook de hetrosekueel in het algemeen. Mijn oprechte excuses daarvoor, al zie ik niet hoe ik ooit aan de eisen zal kunnen voldoen. Voor wat het waard is, ik heb er nooit problemen mee gehad.

 7. Lianne schreef:

  Zo mee eens. Ik had het idee dat het een feestje was voor hetero’s om gezellig homo’s belachelijk te maken. Pride is een feest voor iedereen. Dus toon ook respect voor iedereen.

 8. Jamie schreef:

  Beste Rick,
  Wat jammer om te lezen dat jij in zo’n klein en bekrompen wereldje leeft. Generatiekloof misschien? Of gevalletje wat je uitstraalt krijg je terug? Even verder kijken dan je neus lang is.
  Liefs, Jamie

 9. Tine van de Beek schreef:

  Lieve Homosexueel,
  Ik kom heel graag naar uw Pride feestje omdat het altijd heel gezellig is. Mij maakt het niet uit hoe jullie je uitdossen daar of ergens anders maar vraag niet van mij om dat te doen, ik voel me dan gewoon niet prettig. Jullie wel en dat is perfect toch?
  Ik heb al heel wat brieven naar kranten en tv geschreven als er weer eens een idioot het nodig vond om andere mensen in elkaar te rammen. Wat voor mensen maakt mij niet uit geweld hoort niet in onze maatschappij! Punt. Zet jullie alstublieft toch niet zo apart van ons grijze muizen, ook wij zijn maar mensen die gewoon ons leven willen leiden zoals jullie je leven willen leiden. Ik vind het heerlijk als twee mensen laten zien dat ze van elkaar houden, helaas weet ik ook dat dit niet voor veel anderen geld. Maar trek je er niets van aan hoor! Dat zijn pas rare kwasten, want liefde is liefde hoe je het ook went of keert, daar kan zelfs de kerk niets aan toevoegen.
  Voor mij en ik zeg nadrukkelijk voor mij, zijn alle mensen gelijk. Jij bent lief voor mij dan ben ik ook lief voor jou, het leven kan zo simpel zijn. Heb jij hulp nodig en ik zie dat dan vraag ik of ik kan helpen. Of je nu een bikers jas aan hebt of een geruit jasje, jong of oud, mij maakt het niet uit. We hebben geen naampjes of hokjes nodig, als we iedereen met respect en liefde behandelen komt alles goed. Maar idioten heb je helaas overal. Awareness is helaas nog steeds nodig. Maar ik wilde dat U ook wist dat de meeste van ons grijze muizen begrip hebben voor wat U doet maar vaak niet hoe U dat wil bereiken. Veel van die uitgedoste mensen op Pride behandelen ons alsof we van een andere planeet komen maar waarom dan zo uitgedost over straat gaan? Dat is toch om bekeken te worden? Awareness vragen maar niet bekeken willen worden hahahaha Daar moest ik toch wel heel erg om lachen. Ik kom nog steeds heel graag op Uw Pride feestjes en zal dat ook blijven doen want zoals ik al zei, mensen zijn mensen en of het nou Carnaval in het zuiden is of een Pride feest. Feest is feest en zo hoort het ook. Ik word blij van jullie feestjes en ik blijf vrolijk mee dansen met de mensen die ons grijze muizen niet zo erg vinden maar gezellig. Want uiteindelijk zijn we allemaal gelijk.
  Mijn motto blijft, liefde is liefde en daar draait de wereld op. xxx

  Een lieve grijze muis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.