Symboolbankje

Sinds 2 maanden zit ik vaak naar mijn beeldscherm te turen. Ik doe mijn best om een plan te schrijven over LHBT+ veiligheid en inclusiviteit op scholen. Ik heb meer dan 100 onderzoeken, studies, rapporten en artikelen gelezen, maar het voelt als of ik steeds verder afdwaal van mijn doel. Het frustreert me en maakt me onzeker. Het voelt alsof ik enorm te kort schiet.

Ik heb de begroting van het regenboogbeleid van mijn gemeente onder ogen gekregen en ik ben gaan rekenen:

De ‘ambitie’ is om 10 workshops per jaar te geven:
Kosten: € 8.932,-
Dat is bijna €900,- per workshop

Ik geef zelf op 1 school 12 tot 15 LHBT+ lessen per jaar.
Kosten: € 0,-

Al sinds 2012 is er regenboogbeleid in de gemeente en in elk document wordt de veiligheid en inclusiviteit voor LHBT+ jongeren op scholen als belangrijkste punt genoemd. Op geen enkele school is er sprake van LHBT+ beleid. Er is geen structurele voorlichting en zijn geen Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) actief.

De workshops gaan over vooroordelen en stereotypen. Laat dit nu valkuil nummer één zijn bij voorlichting. Door het benoemen of benadrukken van stereotypen en vooroordelen, werk je ze in de hand, ook als je ze ontkracht.

“In mails word ik een goedbedoelende vrijwilliger genoemd.”

Wanneer ik contact opneem met de verantwoordelijke organisaties, moet ik zeker 3 mails sturen ter herinnering en dan volgt een algemene mail met de belofte er op terug te komen. Dat laatste gebeurt niet. In mails word ik een goedbedoelende vrijwilliger genoemd. Deze organisaties lopen over de LHBT+ jongeren heen, om hun eigen winkel is stand te houden. Ze zijn meer geïnteresseerd in symboolpolitiek en in acties voor de bühne. Trots zien we de regenboogkliek op een foto in het lokale krantje. “Kijk ons tolerant zijn! We zijn trots op ons regenboogbankje!”

De helft van alle jongeren met LHBT+ gevoelens overweegt suïcide. Het onveilige schoolklimaat is de factor die hier het grootste invloed op heeft. Tienduizenden euro`s zijn er uitgegeven aan regenboogbeleid en er is geen euro bij de LHBT+ jongeren terecht gekomen. Hoor je de LHBT+ jongeren klagen? Nee, monddood en onzichtbaar door alle LHBT+ fobie zitten ze in de kast.

“In the end we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends” – Martin Luther King

Daarom geef ik voorlichting
Daarom schrijf ik voor de Gaykrant
Daarom hang ik een regenboog vlag uit met Pride
Daarom draag ik een regenboogspeld of armband
Daarom spreek ik me uit

De kwetsbare jongeren met LHBT+ gevoelens verdienen zoveel meer. Ik wil niet dat ze mij herinneren als iemand die stil blijft, maar als iemand die zich uitspreekt, zichtbaar is en niet genoegen neemt met de positie waarin deze jongeren opgroeien.

Het voelt vaak marginaal, wat ik doe en het voelt of ik als Don Quichot vecht tegen windmolens. Activisme is vaak niet gemakkelijk maar het is zo belangrijk.

Hilbrand Bonthuis


Hilbrand Bonthuis (41, Bolsward) zet zich in voor diversiteit door o.a. LHBT-voorlichting te geven op scholen. Hij spreekt zich uit voor een meer inclusieve samenleving. “In the end we will remember not the words of our enemies but the silence of our friends.” (Martin Luther King)

Volg Hilbrand op: TwitterInstagram of Facebook

Hilbrand Bonthuis

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Symboolbankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.