Tom van den Nieuwenhuijzen | ProfieLHBT+

Ditmaal is het woord aan Tom van den Nieuwenhuijzen, 36, wethouder namens GroenLinks in Son en Breugel en – nog steeds – Mister Gay Netherlands.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”; deze quote van Pipi Langkous is denk ik de beste manier om mezelf te karakteriseren in het leven. Ik houd van een goede uitdaging en van het bijdragen aan oplossingen van grote problemen. In de persoonlijke omgang duurt het lang voordat ik je toelaat in mijn leven, maar als ik dat eenmaal doe raak je me bijna nooit meer kwijt. Ik ben wat dat betreft heel honkvast en loyaal. Het heeft wel even nodig gehad voor ik op dit punt in mijn leven stond. In 2008 heb ik een zwaar ongeluk gehad waar ik negen jaar van gerevalideerd heb, wat er mede voor gezorgd heeft dat ik op een andere manier in het leven ben gaan staan: veel meer in het nú, en minder materialistisch. Meer durven dromen over en vechten voor een mooiere wereld.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat zijn toch echt de mensen die het dichtste bij me staan. Mijn vader en moeder zijn grote inspiratiebronnen voor mij. Hoe zij omgingen met tegenslag: altijd vanuit het positieve, altijd vanuit liefde en samen een oplossing bieden – dat heeft me heel erg gevormd. Ook mijn man inspireert mij enorm. Hij is in veel dingen mijn tegenpool en dat daagt mij uit om het vanuit een ander perspectief te zien. Tot slot mijn beste vrienden, zoals Michèlle en Benjamin. Zij zijn – ieder op hun eigen manier – mensen die mij tomeloos inspireren en uitdagen in mijn zijn.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mijzelf als man en homo. 

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het belangrijk dat ik altijd mijzelf kan zijn. Mijn homoseksualiteit is daar een onlosmakelijk onderdeel van. Dus het antwoord is “ja”. Alleen als we als mensen zichtbaar zijn, wordt homoseksualiteit wellicht ooit normaal gevonden in Nederland.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik val op uitstraling, expressie en de sprankeling in de ogen. Iemand die kan glunderen en het leven blijft uitdagen. Daarnaast zijn er natuurlijk fysieke kenmerken die – afhankelijk van de persoon in kwestie – iemand aantrekkelijk maken.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het gemak waarmee je – in binnen en buitenland – binnen de community nieuwe vrienden maakt. Onvoorstelbaar hoeveel het toevoegt aan bijvoorbeeld een vakantie, dat je makkelijk lokaal contact hebt binnen de gemeenschap en daar soms goede vrienden aan overhoudt. Logeeradressen, tips en sociale netwerken blijven zich op deze manier uitbreiden. Zeker sinds ik Mister Gay Netherlands werd in 2015 maak ik makkelijk contact in de gemeenschap. En het is ontzettend leuk dat mensen me daar nog steeds van herkennen en me aanspreken online of daarom een praatje maken in de kroeg.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Hand-in-hand lopen door de stad met mijn man, en dan de blikken die je krijgt. De vader die zijn zoontje een klap tegen zijn hoofd gaf en zei dat als die jongen ooit zo thuis zou komen hij hem kapot zou slaan. Of die collega die het nodig vond om even te zeggen hoe smerig en vies hij ‘die homo’s’ vindt. Dat soort uitingen – overigens in mijn geval altijd gewoon van blanke Nederlandse mensen – maken het soms zwaar en negatief in deze hetero-maatschappij.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Volgens mij is de oplossing het écht normaliseren van de diversiteit in onze maatschappij. Dat ligt dus ten eerste bij de mensen in de maatschappij zélf – omarm nou eens die diversiteit in plaats van je er tegen te verzetten! Ten tweede bij zowel de politici als de BN’ers in ons land. Zolang die ‘normaal doen’ prediken en tweedeling stimuleren blijft iedereen die niet aan de standaard – blank, hetero – voldoet een buitenstaander in ons land. Kortom: een einde aan die verschrikkelijke doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’-mentaliteit!

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik hoop dat ik herinnerd wordt als een lieve, trouwe vriend voor de mensen in mijn directe omgeving.  Als ik de wereld een beetje mooier heb mogen maken vanuit de verschillende rollen in mijn leven, dan zou ik daar heel blij mee zijn.

  1. Wat is je motto?

Dan sluit ik af waarmee ik dit interview ook begonnen ben: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Door: Christian Curré


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.