Dé place to be (gay). Hoe gay (on)vriendelijk is Spanje?

Caramba! Spanje lijkt alles te hebben: de zon, de zee, gaybars en gayfeesten. Van Barcelona tot Malaga, van Mallorca tot Ibiza. Het land staat bekend als één van de meest tolerante landen ten opzichte van LHBTI’ers. Spanje is dé place to be (gay). Toch?

Door: Anne Deijkers

De Pew research company onderzocht 40 landen en noemde het katholieke land ‘het meest gayvriendelijke land’, 3 op Reis van BNNVARA zegt op hun site dat ‘gaystellen in Madrid zich nergens druk om hoeven te maken’. Dat klinkt perfect! Is Spanje altijd al zo tolerant geweest? En is er echt geen vuiltje aan de lucht?

Francisco Franco: homoseksualiteit is een misdaad

Laten we even teruggaan in de tijd, want Spanje heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in zeer korte tijd. Onder de dictatuur van Francisco Franco was homoseksualiteit zelfs nog ten strengste verboden. Er waren wetten tegen homoseksuele activiteiten die met geweld werden afgedwongen. Veel homoseksuelen zijn in die tijd gevangen gezet. De “Ley de vagos y maleantes” (‘Vagrancy Act’) uit 1933 verklaarde homoseksualiteit illegaal. Het nastreven van deze wet ging met veel geweld gepaard. Met als gevolg dat gays ‘in de kast’ bleven en een voor de buitenwereld traditioneel huwelijk aangingen.

Spaanse dictator Francisco Franco. Bron: Pinterest.

Opkomst van de gayscène

Tot in de jaren ’70 kon Franco zijn praktijken uitoefenen. Maar in de jaren ’60 begon er stilletjes aan al een ondergrondse gayscène op gang te komen in Barcelona, Ibiza en Sitges. Met de komst van La Movida Madrileña (De Madrileense beweging), begon in de jaren na Franco de houding van Spanje te veranderen. Dit werd versterkt door de groei van de homorechtenbewegingen in de rest van de Westerse wereld.

Inmiddels vind je in Barcelona veel gayvriendelijke hotels, en vooral in de wijk L’Exiample zit je goed, maar vergeet Sitges niet, op nog geen half uur van Barcelona. Dit stadje is bekend omdat hier in de jaren tachtig de eerste gaydiscotheek van Spanje werd geopend.

In Sitges (bij Barcelona) werd in de jaren tachtig de eerste gaydiscotheek van Spanje geopend.

De eilanden

Ook de eilanden Mallorca, Ibiza en Gran Canaria zijn prettige, gayvriendelijke plekken, waar je hand-in-hand lopen niet hoeft te laten. Vooral in de zomer zijn deze eilanden op hun best. Mallorca organiseert ieder jaar het Ella-festival, waar naar hartenlust gedanst en gefeest kan worden, maar bovenal: waar lesbiennes kunnen zijn wie ze zijn.

Ook Gran Canaria en Ibiza zijn een walhalla voor als je op zoek bent naar leuke gayvriendelijke feestjes. Platja d’es Cavallet is een van de populairste ontmoetingsplaatsen van Ibiza en ook Chiringay Beach Bar is erg populair. Club Angelo in het oude centrum van Ibiza-stad is de grootste en bekendste club. Het is vooral te doen in grote moderne steden als Barcelona, Madrid en de eilanden, maar ook in het conservatievere zuiden stijgt de tolerantie. In het zuiden moet je vooral in Torremolinos zijn, maar ook in Malaga komen er steeds meer gaybars.

De Gaypride van Maspalomas. (Bron: privécollectie Eddie)

De gaypride van Maspalomas: zon, feest en ontblote lijven.

Ik spreek met Eddie (50 jaar), een bekende van me van wie ik weet dat hij ieder jaar naar de voorjaarspride in Maspalomas in Gran Canaria gaat. Wat is het toch dat hem daar ieder jaar weer heenbrengt? “De sfeer is super in mei, de zon schijnt, met als bijkomend voordeel dat je ook nog wat ontbloot lijf ziet.

De pride speelt zich af bij de Yumbo, waar allerlei gaytentjes zitten, waar optredens worden gegeven en waar de Mister Gayverkiezing plaatsvindt. Er is voor ieder wat wils. De gays zijn wild uitgedost en het is één groot feest waarin je vrij kunt zijn. Het is er gemoedelijk en los. Er klinkt geen onvertogen woord en er zijn geen korte lontjes. Er is respect voor elkaar en je hoeft niet over je schouder te kijken. De locals vinden het ook prachtig. Die kijken hun ogen uit.”

De machowereld van voetbal

Is het dan één grote vrijheid, blijheid in dat katholieke Spanje? Al is een land overwegend tolerant, er zijn altijd subculturen die dat minder zijn. Bij Spanje denk je met FC Barcelona en Real Madrid aan voetbal. Dat in de voetbalwereld homoseksualiteit nog een groot taboe is blijkt wel uit het verhaal van Jesús Tomillero. In 2015 maakte hij bekend homoseksueel te zijn en hij was daarmee de eerste Spaanse scheidsrechter die dit deed.

“Ik ben niet ziek omdat ik van een ander persoon houd”. – Jesús Tomillero

Jesús Tomillero, de eerste Spaanse scheidsrechter die uit de kast kwam. Bron: www.bbc.com

Hij kreeg daarna een emmer stront aan kritiek over zich heen. Hij werd getreiterd en uitgelachen door de supporters en zelfs in de kleedkamers van de amateurclubs waarvoor hij floot was hij niet veilig voor treiterijen. Hij kreeg doodsbedreigingen via social media waarover hij zei in Heroes of Football: “Het doet me pijn. Ik weet niet of het echt is… niemand weet het. Totdat ze me vermoord hebben. Dan zeggen ze dat het echt was.”

Door de arbitragecommissie werd hem verzocht om op te houden over het onderwerp. Hij legde zijn interviews stil. Maar de media-aandacht werd inmiddels zo groot, dat hij een pionier is geworden in de machowereld van de voetbal. Of hij spijt heeft van zijn coming out? “Ik wil doorgaan met de mooiste sport die er is: voetbal. Ik ben niet ziek omdat ik van een ander persoon houd.” Steun kreeg Tomillero uit professionele hoek: Op de dag tegen homofobie nodigt FC Barcelona hem uit om als eregast op de tribune te zitten. Een duidelijk signaal. “Dit is uniek. Dat zo’n grote club achter me staat is belangrijk.”

Nu vraag ik me af: wanneer zal er eens een succesvolle voetballer van Real Madrid of FC Barcelona uit de kast komen? Dan zal er pas echt iets veranderen.


Anne Deijkers

Anne Deijkers (Zevenbergen, 1988) is o.a. creatief schrijfster en heeft haar eigen schrijfbedrijf De Muzen. Zij studeerde Nederlands, Italiaans en Bedrijfsadministratie. Geregeld blogt zij over de Italiaanse taal en cultuur voor La Vespa Blu en Falo’s Italiaanse school. Eerder schreef zij ook voor Arabesken, BN DeStem, Ciao Tutti en trad zij diverse malen op als letterkundige bij Koffietijd.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.