Help, er is niks te doen!

Roze uitgaansgelegenheden: gaybars, gayfeesten, plekken waar je veilig uit kunt gaan en anderen kunt ontmoeten. In Amsterdam zijn ze er genoeg: daar zijn voldoende roze uitgaansgelegenheden, ja zelfs een hele straat vol! Da’s hartstikke mooi! Maar…. wat nou, als je niet in Amsterdam woont? Als je bijvoorbeeld in het zuiden van het land woont, in Limburg? Ik zal het je vertellen: het is hier om te janken. Qua roze uitgaansgelegenheden is er in Limburg bedroevend weinig te doen. En Limburg is heus niet de enige provincie waar LHBTI’ers niet weten waar ze veilig op stap kunnen gaan.

Door: Christianne Offermans

Saai!

Twee keer per jaar heb je de Pink Party in Maastricht, maar daar had je het tot voor kort dan ook mee gehad. Vroeger was er dan nog het gezellige café Rosé (van het COC) in Maastricht, dat iedere vrijdagavond open (en echt gezellig) was, maar ook dat is inmiddels helaas verleden tijd. De reden zou een gebrek aan vrijwilligers zijn om de bar open te houden, iedere vrijdagavond. Ik heb me ooit aangemeld als bar-vrijwilliger bij het bestuur, maar ik werd nooit teruggebeld.

Lavelöss-loos

De Lavelöss feesten (vroeger iedere maand in Maastricht) zijn al een aantal jaren geleden gestopt. Waarom weet ik niet, want de verhalen die ik er over hoor zijn fantastisch. Wel is er nu sinds kort Flirta bijgekomen, een vrouwenfeest georganiseerd in Maastricht, dat drie of vier keer per jaar plaatsvindt. In Maastricht heb je dan nog café Sway, maar daar bestaat het publiek voor 95% uit mannen, dus als lesbische of biseksuele vrouw kun je er wel een hele gezellige avond beleven maar andere vrouwen die van vrouwen houden kom je er niet snel tegen.

Waarom niet in iedere grote stad een COC-Café?

Ligt het aan mij dat ik me afvraag, waarom het vanuit de overheid niet mogelijk wordt gemaakt dat er in iedere grote stad minstens een (COC) Café is dat altijd op vrijdag of zaterdagavond open kan zijn? Is het een gebrek aan landelijke gelden, dat hiervoor moet worden vrijgemaakt? Ik durf te stellen dat de behoefte groot is. Zolang we in Nederland nog steeds niet veilig hand in hand over straat kunnen en zoenende homo’s, lesbiennes en transgenders nog steeds veel agressie opwekken, lijkt het me van groot belang voor de LHBTI-mensen in ons land om in iedere grote stad ten minste één plek te hebben waar ze veilig uit kunnen gaan en in een open minded omgeving nieuwe mensen kunnen leren kennen.

Ik spreek zelf regelmatig mensen (verspreid over het land overigens) die hardop verzuchten dat er in hun regio niets te doen is voor onze doelgroep. Ik kan ze helaas niet meer dan gelijk geven.

Christianne Offermans

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Help, er is niks te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.