De enige mannelijke Marokkaanse buikdanser vertelt zijn verhaal

Op vrijdag 18 mei gaat in Podium Mozaïek in Amsterdam The man who danced alone in première. In de voorstelling vertelt Charafe Ennaji zijn verhaal. Hij is de enige professionele mannelijke buikdanser in Marokko, wat niet altijd makkelijk is. Regelmatig worden zijn voorstellingen door de politie stilgelegd en hij is ook regelmatig opgepakt en vastgezet. Maar Charafe gaat door en viert ondertussen zijn successen, zoals het optreden met Jean Michel Jarre in een show die wereldwijd uitgezonden werd.

De voorstelling wordt geregisseerd door Arjen Barel, die samen met Charafe de verhalen verzamelde en bewerkte. The man who danced alone is een productie van het storytelling/theater lab van Storytelling Centre en is in mei drie keer te zien, op 17, 18 en 19 mei. Eind dit jaar keert de voorstelling terug naar Nederland.

Charafe Ennaji is een bijzondere man. Hij is danser. Danser in Marokko. Maar hij is niet zomaar danser, hij is één van de weinige, zo niet de enige mannelijke buikdansers in het land en hij is daarmee ook niet geheel onomstreden.

Charafe Ennaji

“My mother never saw me dancing. Not necessarily because she did not want to see me. I did not want her to see me. Strange, isn’t it, that it is so difficult to share the thing you love most with the woman you share almost everything with and you love most of all in the world.”

Ondertussen probeert hij een zo normaal mogelijk leven te leiden in Casablanca. Hij geeft dansles, in verschillende stijlen, hij maakt choreografieën voor buikdanseressen in toeristenhotels en hij werkt mee aan moderne dansvoorstellingen van zijn vrienden Ahlam en Wajdi. Soms voelt hij zich schuldig over het feit dat zijn zus niet kan trouwen omdat hij openlijk homo is. Maar hij voelt zich gesteund door zijn familie en zijn vrienden.

Charafe leeft voor het podium, maar vertelde nog nooit eerder zijn verhaal aan een groot publiek. Hij wil dat nu doen om mensen tot nadenken aan te en hij wil ook laten zien dat je door kracht en doorzettingsvermogen toch kan zijn wie je wil zijn, ook al zijn de omstandigheden verre van perfect. Daarmee wil hij anderen inspireren, homo, migrant of op een of andere manier niet in staat voelend om zichzelf te zijn.

Kaarten: via de website van Podium Mozaïek. 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.