Zanger Jordan Roy treedt in voetsporen van George Michael

Jordan Roy

Als jongetje raakte Jordan Roy (30) in de ban van zingen. Van zijn passie maakte hij vervolgens zijn beroep. Bevlogen en vol vuur zingt hij inmiddels op diverse podia in het land de sterren van de hemel. Maar hij doet veel meer dan dat. Zo heeft hij sinds enkele jaren ook nog een eigen zangschool. Daarnaast vormt hij met twee anderen de popgroep Adlicious. De Gaykrant spreekt hem exclusief naar aanleiding van zijn komende theatertour waarin hij een muzikaal eerbetoon brengt aan George Michael. “Onze levens vertonen veel gelijkenis met elkaar.”

Tekst: Paul Hofman

Geloof

De geboren Rotterdammer vertelt trots over zijn jeugd, geloof, loopbaan en uitdagingen. Jordan werd in een muzikale familie geboren waarin het geloof een belangrijke rol speelde. “Het geloof was heel belangrijk in ons leven. Met het hele gezin gingen wij elke zondag naar de kerk. Voor mij zijn dit de eerste aanrakingen met muziek geweest. Samen met mijn moeder zong ik veel op het podium. Mijn vader speelde gitaar en mijn broer drumde. Hier heb ik een groot deel van mijn muzikaliteit aan te danken. Ook is zo mijn liefde voor meerstemmige zang ontstaan. Een uitdaging was toch wel dat ik opgroeide in een omgeving waarbij populaire top-40 liedjes niet echt tot het repertoire behoorden. Terwijl ik maar al te graag naar dit genre wilde luisteren en deze liedjes wilde. Zo was ik tijdens mijn puberteit een trouwe kijker van het televisieprogramma “Starmaker” en wilde ik hun eerste single “Damn I think I love you” zingen, maar dat mocht ik niet. Althans, het woordje “Damn” was niet oké.”

“Onze levens vertonen heel veel gelijkenis met elkaar.”

X-Factor

Na zijn middelbare school besloot hij naar het conservatorium te gaan. Een keuze waar hij geen dag spijt van heeft gehad.  In 2011 deed hij met twee medestudenten met wie hij de band Adlicious vormde, mee aan het tv-programma ‘X-factor’. Ze eindigden als finalist. Als we hem vergelijken met een muzikale duizendpoot, barst hij in lachen uit. “Maar dat ik meer doe dan zingen is inderdaad een feit. Zo ben ik vocal coach en heb een eigen zangschool. Eigenlijk ben ik ondernemer, ha! En nu maak ik, samen met een team hoor, mijn eigen theatertour. Daarin draait alles om de muziek van singer-songwriter George Michael.” Samen met zijn eigen live-band en backing vocals brengt hij bekende hits van hem ten gehore. “Maar ik put niet alleen uit zijn solo-werk, als Freedom en Faith, maar ook uit de vele hits die hij scoorde met Wham! George deed ook een Cover to Cover tour omdat hij muziek van anderen echt geweldig vond om naar te luisteren en te zingen. Daarom zal ik ook covers zingen die hij zelf te gek vond.”

Jordan Roy

 

“Ik zie mezelf niet alleen als artiest maar ook als ondernemer.”

Dansen

Dat hij al sinds het begin van zijn loopbaan vergeleken wordt met de legendarische zanger doet hem blozen. “Niet alleen door uiterlijke kenmerken, maar ook door zijn stem en podiumpresentatie. Tien jaar geleden wist ik niet zo goed wie George Michael was, dus ben mezelf toen meer in hem gaan verdiepen. Ik kwam er zo achter dat onze levens inderdaad wel heel veel gelijkenissen vertoonden.” Na een korte stilte vervolgt hij: “Ik dacht, maar ik lijk helemaal niet op hem. De mensen die mij zagen optreden vonden dat ik op dezelfde manier als hij op het podium stond. Dansend, met veel energie en blijkbaar dezelfde soort bewegingen. Ik snapte het toen niet, waarschijnlijk omdat ik me toen nog niet heel erg in George Michael had verdiept. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat we toevallig heel veel met elkaar gemeen hebben op het podium. We houden er allebei van om up tempo muziek te zingen, lekker te dansen en black gospel zang te verwerken in de koortjes.”

Perfectionist

Net als George Michael is Jordan perfectionist tot in zijn tenen. “Alles wat ik doe moet tot in de puntjes perfect zijn; van de noten die ik zelf zing, de pasjes tot aan de kapsels van de backing vocals. Gevraagd naar wat hem zo anders maakt, antwoordt Jordan direct: “Tja, dat is een lastige vraag. Ik vind mezelf uniek in het meerstemmig zingen en het maken van meerstemmige arrangementen. Ik zie mezelf niet alleen als artiest maar ook als ondernemer. Zo heb ik dus een eigen zangschool en produceer ik, uiteraard met een heel goed team om me heen, deze theatertour zelf.”

“Ik maar al te blij dat ik voor mezelf heb gekozen en had ik dat veel eerder moeten doen!”

Homoseksualiteit

George Michael is nooit letterlijk uit de kast gekomen en heeft veel in zijn leven verzwegen. Hoe kijk je daar tegen aan? “Zelf heb ik tot mijn 23e mijn geaardheid ontkend. Vooral door mijn geloof durfde ik niet toe te geven dat ik ‘anders’ was. Ik probeerde mijn gevoelens weg te stoppen  en te ontkennen dat ik op mannen viel. In het christelijke wereldje werkte dat prima, want daar is er maar 1 plaatje mogelijk. Daarbuiten prikten mijn beste vrienden er echter gemakkelijk doorheen. Rond mijn 23e merkte ik dat ik als persoon niet meer verder groeide en al vaak tegen een plafond aan stootte. Bij mijn vriendinnen van Adlicious voelde ik mij toen heel veilig en heb toen de stap genomen om voor mezelf te kiezen. Ook was ik bang dat mijn seksualiteit eventuele successen in mijn carrière in de weg zou zitten. Vandaag de dag ben ik maar al te blij dat ik voor mezelf heb gekozen en had ik dat veel eerder moeten doen!” Als artiest en als mens is George Michael een van zijn grote inspiratiebronnen. “De show wordt een feest van herkenning. Mijn doel? Dat mensen de zaal verlaten dat zij nog een keer zien en ervaren dat hij een super getalenteerd en bijzonder mens was.” Hoe dan ook belooft het een groot spektakel te worden. Lachend: “Voor spierpijn in de benen van het dansen en springen ben ik niet aansprakelijk!”

Jordan Roy Freedom Tour

“Freedom” – een eerbetoon aan George Michael is vanaf oktober 2018 te zien in Nederlandse theaters. Tourdata: http://www.jordanroy.com/freedom/

Binnenkort mogen wij 2 x 2 kaarten weggeven. Houd onze Facebookpagina in de gaten.

Foto’s: Mark van Velzen

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.