Bisexual chic

Biweekly

Vorig jaar was ik bij het jubileum van het Rutgers. De koning was er ook. Ik had nog liever zijn mooie echtgenote live willen zien. Ik heb iets met het koningshuis. Ook al bedenk ik met mijn verstand dat de monarchie een nogal ouderwets instituut is, toch bestaat zij nog steeds in deze tijd. Misschien juist wel in deze tijd. Maar koningin Maxima; wat is zij prachtig.

Ik fantaseer soms hoe zij tijdens de Canal Parade de schouw afneemt. In een vluchtig visioen zie ik haar knikken, lachen en zwaaien naar alle andere queens, queers, gays, bi’s die aan haar voorbij trekken. Ik denk dat ik van het koningshuis hou vanwege de glamour en het uiterlijk vertoon: mooie jurken, pakken en feesten. Dat geldt zeker voor het engelse monarchie want die spant de kroon qua uiterlijk vertoon.

Ik heb even terug seizoen twee van The Crown gekeken. Alle koninklijke lieden zijn net gewone stervelingen die zich allerlei ellende denken te kunnen veroorloven gezien hun status. De zus van Elizabeth trouwt zelfs met een society-fotograaf die er met meerdere mensen een seksuele relatie op na houdt. Historisch gezien klopt het. Maar los van de geschiedenis heb ik een probleem met weer zo’n soort mannelijke biseksueel karakter. Laat duidelijk zijn, ik heb geen enkel probleem of oordeel over biseksuele mannen die meerdere partners hebben. Hoe Elizabeths zwager werd neergezet vind ik sexy. Maar zijn rol bevestigt vooroordelen. Linda Duits zou hem een triobi noemen die psychologisch instabiel is.

Netflix haalt hetzelfde kunstje uit met Frank Underwood, de biseksuele psychopate en manipulatieve villain die uit is op de hoogste macht in House of Cards. Getrouwd met een vrouw maar de seksuele spanning om hem heen verraadt dat hij een enkele keer aan zijn vrouw ontsnapt, zo lijkt het. Mainstream films met daarin normale biseksuele karakters zijn er vrijwel niet. De enige uitzondering die ik zo snel kan bedenken is Sense8. Echt super sexy. De personages maken niet zo’n onderscheid op wie ze vallen en met wie ze het doen. Een serie die jammergenoeg gestopt is.

Ik heb een idee. Ik las onlangs dat de Raad van Cultuur Netflix wil verplichten om Nederlandse series te maken en aan te bieden. Netflix kan inspiratie bij Willem en Maxima van Oranje halen: historici zijn er recent achter gekomen dat Willems over-over-over-grootvader niet alleen gelukkig getrouwd was met een vrouw maar ook affaires met mannen beleefde. Zijn tegenstanders chanteerden hem hier zo mee dat hij een grondwetsherziening van 1848 tekende. Genoeg voer voor een spannend, koninklijk, sexy, biseksueel Netflix-drama zo lijkt mij. En als het even kan zo gemaakt dat vooroordelen ermee ontkracht worden.

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.