De roze gezichten van de verkiezingen #10: Lennard van Mil (Leefbaar Rotterdam)

Lennard van Mil

Hoewel hij opgroeide in Zeeuws-Vlaanderen heeft hij zijn hart verpand aan Rotterdam waar hij sinds vijf jaar woont. Hij studeert er bestuurskunde. In de havenstad richtte Lennard van Mil (26) Gayservatives, een organisatie van conservatieve homo’s, op. Nu is hij in de stad voorzitter van Jong Leefbaar Rotterdam. Zijn passies? “Dat zijn er twee: politiek en dansen.” Naast kandidaat-raadslid voor Leefbaar Rotterdam is hij een van de dansers van Andre Rieu. Journalist Paul Hofman had een bijzonder gesprek met een politiek zondagskind dat in zijn spaarzame vrije tijd graag luistert naar klassieke muziek en techno.

Tekst: Paul Hofman

Wat was jouw drijfveer de politiek in te gaan?

“Al van jongs af aan merk ik dat er bepaalde dingen niet kloppen in Nederland die beter kunnen. Ik kan erover klagen, maar ook proberen er iets aan te doen. Zo vind ik dat op school talent te weinig wordt benut, criminelen vaak te laag worden gestraft en hard werken te weinig loont. Ook heb ik het altijd raar gevonden dat er een taboe lijkt te zitten op patriotisme, terwijl dat in de meeste landen de normaalste zaak van de wereld is. Juist in een democratie, waar veel verschillende groepen naast elkaar leven, zorgen nationale symbolen zoals de vlag en het koningshuis voor verbinding. Als we meer verbinding willen in Nederland hoeven we helemaal niet zo ver te zoeken. Daarnaast vind ik het ook juist heel mooi dat we allemaal verschillend zijn, maar toch deel uit maken van een groter geheel en een gezamenlijk doel nastreven.”

Homoseksueel en conservatief is een combinatie die je niet vaak ziet. Waar sta jij voor als kandidaat raadslid voor Leefbaar Rotterdam?

“Conservatief betekent eigenlijk niets meer dan behoudend. Zijn we in dat opzicht, op het gebied van vrije (homo)rechten, dan niet allemaal conservatief? Ook gebruik ik het als geuzenaam. Er werd tegen mij gezegd dat ik als homo niet conservatief kan zijn. Nou, dat bepaal ik zelf wel. Ook dat is emancipatie! Tegelijk ben ik op veel punten juist erg progressief en vind ik de tegenstellingen progressief-conservatief en links-rechts achterhaald.”

“Op het gebied van homorechten zijn we toch allemaal conservatief?

“Waar ik voor sta zijn onze vrijheid en onze cultuur. We hebben echt een fantastisch land in handen, maar het lijkt wel alsof iedereen zit te slapen. Als we niet opletten glipt het straks door onze vingers en zijn we het voorgoed kwijt. Maar, als we willen en ons best doen ligt onze Gouden Eeuw nog voor ons. Daar ben ik van overtuigd! Stel je eens voor dat we onze klassieke architectuur en kunst zouden combineren met hoogstaande technologie en de vrijheden die we nu hebben. Hoe geweldig zou dat zijn?”

Hoe ervaar je het dat je, ook tijdens deze campagne, ‘gedemoniseerd’ wordt?

“Het hoort er in Nederland bij als je je kop boven het maaiveld steekt, maar het is wel verspilde energie. Al kan ik er wel om lachen wat een gekke dingen mensen soms zien. Zo las ik laatst zelfs dat ik lid was van de Illuminatie, haha! Maar goed, ik heb het veel liever over de inhoud dan over de vorm. Daarbij snap ik niet dat sommige mensen zo gefocust zijn in het bestrijden van andere mensen, terwijl je ook zelf kunt zorgen voor een beter verhaal.”

Het ‘links blok’ is in Rotterdam uiteengevallen. Hoe kijk je daar naar?

“Ik vind het vooral erg gênant. De linkse seculiere partijen werken nog liever samen met een op religie gebaseerde partij, dan dat ze samen met ons strijden voor de vrijheid. En dat zullen ze blijven doen. Voor de bühne is het dan misschien wel uit elkaar gespat, maar enkel na druk vanuit Den Haag. Zodra ze de kans krijgen zullen ze met elkaar besturen. Wat ook gênant is, is dat D66 ons uitsluit, terwijl we er nu mee in het college zitten en waarmee we juist erg goed hebben kunnen samenwerken. Ik vind dat je per definitie geen partijen op voorhand moet uitsluiten. Het is immers aan de kiezer om te bepalen wie mag besturen. Ik voorspel in elk geval dat het lang zal duren voordat er een nieuw college wordt geïnstalleerd.”

“Tegenstellingen links-rechts achterhaald”

In hoeverre kunnen twee mensen van hetzelfde geslacht nog hand-in-hand lopen in Rotterdam?

“Het ligt eraan waar. In bepaalde wijken op Rotterdam Zuid zou ik het niet doen. Nu heb ik sowieso de behoefte niet om hand in hand te lopen, maar ik vind wel dat het moet kunnen.”

Wat is jouw oplossing voor het toenemende anti homogeweld?

“Ik hoor geluiden van leraren dat het steeds moeilijker wordt om in bepaalde klassen voorlichting te geven. Enkel voorlichting verplichten is dus niet genoeg. We moeten het hierbij echt hebben over integratie, want daar zit een groot deel van het probleem. Wat ik wil is een immigratiesysteem naar Australisch model. Zo is nog steeds iedereen welkom die kan bijdragen, maar kunnen we wel even op adem komen zodat we de mensen die hier al zijn goed kunnen integreren en emanciperen. Vluchtelingen wil ik opvangen in de regio, met uitzondering van homoseksuelen, vervolgde Christenen en misschien binnenkort wel Zuid-Afrikaanse boeren.”

“Aan de andere kant wil ik op een andere manier straffen. Zo zou ik graag homobelagers in roze overall vuil laten prikken. Niet om de kleur roze belachelijk te maken, maar zodat iedereen kan zien dat zij een homo in elkaar hebben geslagen. Graag zou ik schaamte toepassen bij straf. Ook is het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen verdedigen. Dat kan door het leren van een vechtsport, of door het gebruiken van een humaan middel als pepperspray. Wij zijn een van de weinige landen waar dat illegaal is, dat moet anders. De politie kan namelijk niet altijd overal op tijd ter plaatse zijn.”

Heb je zelf weleens te maken gehad met anti homogeweld?

Gelukkig niet. Ik ben er tot nu toe ‘goed’ vanaf gekomen met wat bedreigingen en intimidatie. Dit was voornamelijk op de middelbare school. Sindsdien heb ik geleerd voor mezelf op te komen. Ik weet dat het soms lastig is en het kan natuurlijk alsnog fout gaan, maar ik zou het iedereen gunnen om voor zichzelf op te kunnen komen.

“Inzet van pepperspray tegen anti homogeweld is  noodzakelijk”

Wat is jouw levensmotto?

“Als Zeeuwse Rotterdammer is dat Luctor et Emergo en Sterker door Strijd! Maar ook: Als je echt wil is alles mogelijk.”

Waarom heb je liever pepperspray dan genderneutrale wc’s?

“Die slogan is geen pleidooi tegen een genderneutrale wc, maar vooral vóór meer veiligheid. Afgelopen zomer brak er een landelijke discussie los over onder andere genderneutrale wc’s, terwijl ik er nog nooit iemand om heb horen vragen. Aan de andere kant neemt het geweld tegen LHBT’ers toe. Ik zou veel liever daar een landelijke discussie over voeren. Ik vind het vooral een gekke prioriteit. Het zegt verder niets over wat ik van transseksualiteit vind. Niet dat daar overigens veel over te vinden valt, want dat bestaat gewoon.”

Wat wil je als je wordt gekozen, bereiken voor de LHBT-gemeenschap?

“Ik vind het kiezersbedrog om dingen te beloven als ik niet zeker weet dat ik ze waar kan maken, dat ga ik dan ook niet doen. Waar ik me wel voor in wil zetten is meer veiligheid, omdat dat het grootste probleem is voor LHBT’ers vandaag de dag. Je kunt immers niet van je vrijheden genieten als je niet eens veilig over straat kunt.

http://www.leefbaarrotterdam.nl/

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

4 thoughts on “De roze gezichten van de verkiezingen #10: Lennard van Mil (Leefbaar Rotterdam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.