“Hij is een Zij” deelneemster Eveline wint rechtszaak tegen verzekeraar over vrije artsenkeuze

Oud-deelneemster Eveline van het KRO-NCRV programma “Hij is een Zij” heeft de rechtszaak tegen haar verzekeraar Ditzo gewonnen. Inzet van het geschil was de weigering van de verzekeraar om het volledige bedrag van de operatie te betalen. In het programma, uitgezonden begin 2017, was te zien hoe zij voor deze operatie uitweek naar Thailand.

Eveline werd gedurende haar transitie gevolgd door het TV programma, gepresenteerd door Arie Boomsma en Jan Kooijman. In het programma werd ook aandacht besteed aan haar keuze voor een ingreep in het buitenland. Dit deed zij vanwege de aanwezigheid van gespecialiseerde klinieken met goede nazorg. Nederland kent geen klinieken die uitsluitend transgender operaties uitvoeren.

Haar verzekeraar Ditzo besloot echter om maar een deel van het bedrag te vergoeden. Dit terwijl ze in al haar campagnes hoog opgaf over vrije artsenkeuze. De verzekeraar ging uit van een gemiddelde vergoeding op een bepaalde zorgcode, terwijl de meeste ziekenhuizen geen genderbevestigende operaties uitvoeren. De rechter haalde hier een streep doorheen en stelde Ditzo in het ongelijk.

In een reactie stelt Eveline: “Ik ben blij met deze overwinning. Dat als een verzekeraar vrije artsenkeuze belooft, deze belofte ook waarmaakt. Deze uitspraak is belangrijke jurisprudentie voor iedereen die zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener nodig heeft, in binnen- en buitenland.”

“Transvisie is blij met deze uitspraak van de rechter en roept op tot een structurele oplossing. Uit een inventarisatie van Transvisie blijkt dat verzekeraars allemaal met verschillende, niet-marktconforme tarieven werken als grondslag voor vergoeding. Dat leidt tot willekeur en te lage vergoedingen. Het is onacceptabel dat transgenders nu alleen via de rechter de vergoeding kunnen krijgen, die hen de keuzevrijheid geeft waar ze recht op hebben”, stelt Lisa van Ginneken, voorzitter van patiëntenorganisatie Transvisie.

“LHBT-emancipatie is een strijd die nog lang niet gestreden is. Als Gaykrant leveren we daar dagelijks onze bijdrage aan. We zijn blij met elke vooruitgang en zijn dan ook erg trots op de overwinning van onze ambassadeur Eveline in deze zaak” stelt Hans Prummel, Hoofdredacteur DeGaykrant.nl.

Eveline geeft aan de zaak tevens aanhangig te gaan maken bij de Reclame Code Commissie, om ook op die manier het onterecht claimen van een vrije artsenkeuze door verzekeraars aan banden te leggen.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

6 thoughts on ““Hij is een Zij” deelneemster Eveline wint rechtszaak tegen verzekeraar over vrije artsenkeuze

 1. brigitte jacobs schreef:

  Echt belachelijk ik krijg toch ook niks vergoed als ik wat wil laten corrigeren aan mijn lichaam !!! En wij maar veel betalen voor de zorgverzekering juist door dit soort operaties !! Er is geen geld voor zieke mensen en dit noemen ze dan ZORG ?? Hoe durf je er nog trots op te zijn ook

  1. Nathalie schreef:

   Wat loop je te zeuren Brigitte? Het gaat om het punt vrije artskeuze die ze terecht heeft gewonnen.. Ga ergens anders calimero spelen… Met alle respect.

  2. Isabelle schreef:

   Je bent jaloers en ik durf erom te wedden dat je in je eigen leven ook wat wil veranderen, ik gun je de kracht om dat te gaan doen ipv op deze manier op andere mensen te fitten.

 2. Lydia Prinsen schreef:

  Mooi dat zo’n verzekeraar die ten onrechte pretendeert dat ‘vrije arts keuze’ bij haar mogelijk was, terwijl ze niet thuis geeft als daarop een beroep wordt gedaan, met deze uitspraak nu aan het kortste eind trekt

 3. Sophia schreef:

  Brigitte Jacobs, dit gaat niet om een simpele ‘beauty’ correctie, maar is van een hele andere strekking. Tevens suggereer je dat genderdysforie geen echte ziekte/stoornis is. Hier zijn vele onderzoeken naar gedaan en ik zou u zeker suggereren om u hier meer in te verdiepen voordat u mensen die hieraan leiden/geleden hebben zo te beledigen.

  Eveline mag trots zijn op deze uitslag!

 4. Corina Blankenstijn schreef:

  Gefeliciteerd Eveline! Wij (Stichting ZorgRecht) vechten ook voor de vrije artsenkeuze en het behoud van contractvrije zorg en wonnen 23 febr kort geding tegen Zilveren Kruis!
  Met z’n allen komen we er wel.
  Neem gerust eens contact op met ons!
  http://www.stichtingzorgrecht.nl
  info@stichtingzorgrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.