Roze gezichten van de verkiezingen #8: Sebastiaan Rood (GroenLinks Utrecht)

Sebastiaan Rood

Sebastiaan Rood (27) is kandidaat-raadslid voor GroenLinks in Utrecht. Hij staat op een dertiende plaats op de lijst. Sebastiaan doet zijn naam eer aan want Rood en Groen gaan goed samen. Voor veel jongeren vormt hij een politiek rolmodel. Hij praat makkelijk, weet zijn gehoor te raken en is niet snel van zijn stuk te brengen als hij debatteert. Voor zijn studie Europese Bestuurskunde liep hij stage bij de Verenigde Naties in New York. Reden genoeg uitgebreid met dit politieke talent te spreken. “Ik heb altijd moeten vechten om mijn rechten.”

Tekst: Paul Hofman

Ondanks je jonge leeftijd heb je al behoorlijk wat politieke ervaring. Zo was je duo-raadslid in Hilversum en nu dus kandidaat voor GroenLinks in Utrecht. Waarom ben de je de politiek ingegaan?

“Door omstandigheden ben ik op mijn zeventiende in de jeugdzorg terecht gekomen. Ik heb er moeten vechten voor mijn rechten. Dankzij de steun van mijn middelbare school ben ik er goed uitgekomen. Ik gun iedereen de steun die ik heb gekregen. Daar is mijn passie voor jongerenrechten ontstaan: ik wil voor jongeren het verschil maken.”

Je strijdt met hart en ziel tegen LHBT-discriminatie, heb je hier zelf als gay weleens mee te maken gehad? En waar zet jij nu op in als het om het ‘roze’ terrein gaat?

“Zeker, ik ben wel eens nageroepen toen ik met mijn hoofd op iemands schouder hand in hand op een bankje zat. Ook ben ik geweigerd toen ik bloed wilde doneren. De meeste discriminatie is vaak subtiel. Elke keer als iemand met (kut)homo scheldt bijvoorbeeld, zelfs als grap. Ik sta nu sterk in mijn schoenen, dus het doet mij persoonlijk niet meer zo veel. Als je over je geaardheid twijfelt,  gaat het door merg en been. Ik zet mij in voor een veilige omgeving door te werken aan LHBTQI-acceptatie bij kinderen en jongeren, opdat iedereen zichzelf kan zijn.”

“Meeste discriminatie is vaak subtiel”

Wat kan in dit opzicht beter of. anders?

“LHBTI-jongeren verdienen betere ondersteuning. Samen met GroenLinks wil ik dat elke school veilig is en goede voorlichting regelt. Wij staan erop dat vertrouwenspersonen goed met de jeugd-GGZ samenwerken om goede zorg te bieden. En er moet wat mij betreft een jongerencentrum komen speciaal voor jonge LHBTI-personen, zoals The Hangout 010 in Rotterdam: een plek waar jongeren altijd zichzelf kunnen zijn, ook als het ergens anders lastig is.

Waarin kun jij het verschil maken?

“Ik ben jong én heb politieke ervaring. Door de grenzen van het haalbare op te zoeken behaal ik resultaat. Tot waar heb ik draagvlak, en kan het niet nog net iets ambitieuzer? Ook kom ik beslagen ten ijs met kennis van jongeren- en mensenrechten. Het scheelt veel tijd als je niet hoeft te vechten voor erkenning omdat bepaalde rechten al geregeld zijn. Dan kan je meteen in gesprek over hoe de gemeente moet gaan leveren.”

“Geen slappe hap meer, maar echte ambitie”

Critici zeggen dat roze zebrapaden (‘gaybrapaden’) vooral symboolpolitiek zijn. Hoe sta jij hiertegen over?

“GroenLinks regelde in Utrecht het eerste permanente Gaybrapad van Nederland, en daar ben ik trots op. Elke keer als ik erlangs fiets, ben ik blij, omdat ik weet dat de gemeente voor mijn rechten staat. Tegelijkertijd moet je het hier niet bij laten, en dat doen we ook niet. GroenLinks Utrecht vorige verkiezingen ook het initiatief genomen tot het regenboogstembusakkoord, om zo inhoudelijk LHBTI-rechten in Utrecht op de agenda te zetten.”

Waar kunnen wij jou na de komende raadsperiode op afrekenen?

“Eerst zorgen dat ik verkozen wordt. Ik sta op plek 13, dus het wordt spannend. Stem roze, stem Rood, stem GroenLinks! Als ik verkozen wordt, wil ik in de raad tot een uitvoeringsstrategie komen om het welzijn van jonge LHBTI-personen te verbeteren. Geen slappe hap, maar echte ambitie, inclusief The Hangout 030. Ik heb het niet alleen voor het zeggen, maar ik zal alles uithalen wat er inzit, en het liefst nog een beetje meer. Daar mag je me op afrekenen.”

“Ik wil voor jongeren het verschil maken”

Hoe sta jij tegenover het Uithof-dossier (tramlijn, overschrijding kosten)?

“Als Uithofbewoner baal ik ervan dat de tram nog niet rijdt, maar ik snap het wel. Het is gewoon complex om in een stad een tram aan te leggen, en zeker in het meest ingewikkelde stukje stad: het stationsgebied. Met mijn partij zoeken we de ruimte op, omdat een goede bereikbaarheid van de Uithof niet alleen voor Utrechtse studenten belangrijk is, ook voor alle mensen op de Uithof werken of naar het ziekenhuis op de Uithof moeten. Daarom werken wij nu samen met andere partijen om zo snel mogelijk extra bussen te regelen.”

https://utrecht.groenlinks.nl/

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.