Roze gezichten van de verkiezingen: #7 Marvin de Vos (Student & Starter, Utrecht)

Marvin de Vos - Gaykrant

Marvin de Vos is kandidaat-raadslid van de Utrechtse partij Student & Starter. Voor deze jonge partij staat hij op een verkiesbare vijfde plaats. Als geboren en getogen Utrechter zit de stad in zijn DNA. Op politiek vlak is Justin Trudeau voor hem het rolmodel bij uitstek. In onze ‘verkiezingsregenboogtour’ legt De Gaykrant hem het vuur aan de schenen.

Tekst: Paul Hofman

Wanneer ontstond bij jou het vuur de politiek in te gaan?

“Ik heb altijd al overwogen om de politiek in te gaan. Ik had alleen het gevoel dat ik moest wachten op het juiste moment in mijn leven. Ik weet niet precies waarop, maar zo voelde het voor mij. Uiteindelijk hebben een aantal van mijn vrienden mij eind vorig jaar over de streep getrokken om een gooi te doen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zij vroegen mij waarom ik wel geschikt zou zijn om de politiek in te gaan. Hier wist ik wel antwoord op te geven. Door het werk dat ik al deed, was ik van mening dat ik een vrij vernieuwende blik kon geven op diverse thema’s. Vervolgens werd mij gevraagd waarom ik nu niet geschikt zou zijn om de politiek in te gaan. Toen viel ik stil. Na een aantal bemoedigende woorden, heb ik de keus gemaakt om politiek actief te worden.”

Wie inspireert jou op politiek vlak?

“Mensen die vernieuwend zijn en hun best doen om mensen bij elkaar te brengen in plaats van verdeeldheid te zaaien. In mijn optiek is Justin Trudeau hier een goed voorbeeld van.”

Utrecht heeft een grote studentenpopulatie die ruimdenkend is als het gaat om lgbti-issues. Klopt dit of zijn er op dit moment nog tekortkomingen op dit gebied?

“Utrecht is zeker op de goede weg, laten we dat voorop stellen. Maar dat betekent niet dat we er al zijn. Het is sowieso gevaarlijk om dat te denken. Op het moment dat je denkt dat je het eindpunt hebt bereikt, streef je niet meer naar verbetering. En die stilstand kan resulteren in achteruitgang. Tekortkomingen in Utrecht uiten zich bijvoorbeeld in straatintimidatie. Dit gebeurt vaker dan je denkt en eigenlijk ook vaker dan dat de cijfers laten zien. Veel mensen maken hier namelijk geen melding van.”

“Fysieke straatintimidatie strafbaar stellen”

Je bent zelf ‘roze’, wat zie jij als gay als jouw meerwaarde voor de Utrechtse raad?

“Goede vraag! Het is ook heel moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Heb je als ‘gay’ zijnde een toegevoegde waarde voor de algehele raad an sich? Dat hoop ik niet! Als mijn toegevoegde waarde puur en alleen afhangt van mijn geaardheid, zou dat best wel jammer zijn. Ik denk dat de toegevoegde waarde van iemand die LHBTI+’er is, zich vooral uit in de gerelateerde issues. Dan kan er namelijk worden gesproken vanuit ervaringsdeskundigheid. Op deze wijze kan je ervoor waken dat beleid en implementatie daarvan daadwerkelijk aansluit op de praktijk.”

Wat zijn de uitgangspunten op roze gebied van jullie partij?

“Allereerst zijn wij er fel op tegen dat iemand onder andere op basis van gender, geaardheid of geslacht wordt gediscrimineerd. Daarnaast zetten wij ook in op het bevorderen van veiligheid voor de LHBTI+-gemeenschap. Eerder had ik het al over straatintimidatie. Student & Starter heeft begin dit jaar voorgesteld om hier actief beleid tegen te voeren, net als in Amsterdam en Rotterdam. Kort samengevat houdt dit in dat verbale en fysieke straatintimidatie strafbaar gesteld moet worden door middel van een Algemene Plaatselijke Verordening. Helaas werd dit door geen enkele andere partij ondersteund, maar dat betekent niet dat wij opgeven.”

“Verder is op ons initiatief een elfde artikel toegevoegd aan het laatst ondertekende Utrechts Sportakkoord. Hierin staat het volgende vermeld: ‘We willen een veilig sportklimaat voor alle Utrechters. Dit betekent dat we blijvend aandacht besteden aan de acceptatie en participatie van LHBTI-sporters.’ Alle partijen die deelnamen aan het Utrechts Sportdebat hebben hun steun geuit voor dit artikel.”

“Stilstand betekent achteruitgang. Punt!”

In hoeverre kun je spreken van ‘Utrecht regenboogstad’?

“Ik denk dat we Utrecht met recht een regenboogstad kunnen noemen. Utrecht doet meer voor de gemeenschap dan alleen een regenboogzebrapad plaatsen, die overigens prachtig is. We hebben een aantal mooie evenementen, een homo-studentenvereniging, een geweldige LHBTI+-adviescommissie die bijdraagt aan het vaststellen van de regenboogagenda en ook in het onderwijs gaat het langzaam maar zeker steeds beter. Er zijn bijvoorbeeld scholen waar Coming Out Day wordt gevierd en waar je Gender & Sexuality Netwerken hebt.  Dat had ik niet op school. Behalve dit zijn er nog veel initiatieven in Utrecht. Ik ben alleen een beetje bang dat wanneer ik die allemaal ga opnoemen in mijn enthousiasme, dit interview een boekwerk gaat worden. Maar dit betekent niet dat er geen werk meer aan de winkel is.”

Wat is volgens jou persoonlijk de meerwaarde van een regenboog stembusakkoord?

“De meerwaarde van het Regenboog Stembusakkoord is dat voor iedereen duidelijk is welke partijen zich inzetten voor de emancipatie van LHBTI+-ers. Daarnaast is het ondertekenen hiervan ook een contract. Als je dit ondertekent ga een verbintenis aan en op het moment dat je als partij je plichten verzaakt, mag je daar ook zeker op worden aangesproken.”

studentenstarter.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.