Ronald Mol | ProfieLHBT+

Ronald Mol - Gaykrant

Ditmaal is het woord aan Ronald Mol, (34), hoofdconducteur en bestuurslid bij Trainbow, het LHBT-netwerk van de NS.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. 

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Enthousiast, advocaat van de duivel, niet goed in details maar wel in grote lijnen en toekomstgericht. Misschien niet altijd diplomatiek, maar daardoor wel eerlijk. Op het pijnlijke af, haha! Soms koppig. En vooral een levensgenieter, in grote maar ook kleine dingen.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn ouders vanwege de voor de hand liggende redenen, maar ook vanwege de aanmoediging om vrij en onafhankelijk te denken. Mijn oma die – nadat ik een met een vriend thuiskwam en katholiek als ze is- tegen me zei: “Als je maar gelukkig bent.” En qua LHBT-ers… of hij mijn grootste voorbeeld is weet ik niet, maar ik denk meteen aan Hans Verhoeven (ondernemer/Pride/al lang voorvechter vanuit Amsterdam, CC). Met wie ik het lang niet altijd eens ben, maar die ik vervolgens wel weer een asielzoeker uit Groningen op sleeptouw zie nemen tijdens een protestactie bij het homo-monument. Hij spreekt zich uit, is gedreven en nooit te beroerd om te helpen.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik voel me cisgender biseksueel.

  1. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja. Niet zozeer voor mezelf, maar voor de 99,9% van de LHBT-ers die opgroeien in hetero-gezinnen. Opgroeiend in Langedijk had ik ook niet direct in mijn omgeving iemand met een ‘afwijkende’ geaardheid en was ik voor mijn gevoel dus zo’n beetje ‘the only gay in the village’. Ik denk dat iedere LHBT-er dat gevoel wel herkent. Iedere nieuwe generatie heeft steeds opnieuw ‘niet altijd een voorbeeld in hun directe omgeving’; de LHBT-ers die je op tv ziet staan daarvoor te ver weg.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Intelligentie en humor, die gaan meestal hand in hand. Iemand moet me uit kunnen dagen. En qua uiterlijk een open, frisse blik met een brede lach. Een sixpack is misschien onderdeel van een esthetisch ideaalbeeld, maar voor mij niet direct een meerwaarde.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Voor coming outdag heb ik voor de NS een filmpje gemaakt waarbij ik mijn eigen verhaal in een paar soundbites heb mogen vertellen. Naar aanleiding daarvan zocht een 16-jarige jongen contact met mij en vertelde me dat zijn ouders zo positief op het filmpje gereageerd hadden dat hij het had aangedurfd om ook uit de kast te komen. Dat was echt wel even een kippenvel-momentje. En daarnaast ontmoet ik in ‘de scene’ paradijsvogels; mooie mensen die echt zichzelf zijn: heerlijk!

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Mijn ouders zijn nog altijd bang dat ik, uitgesproken als ik soms kan zijn, het slachtoffer wordt van discriminatie of geweld. Ik heb partners gehad die vanwege eerdere ervaringen liever niet hand in hand liepen of op bepaalde momenten een blokje om liepen. Ik kan het begrijpen, maar vind het verschrikkelijk om te moeten doen. Ik word daardoor hyper-alert op hetero-stelletjes om me heen die ik dan juist al die dingen zie doen die ik ook graag in alle openheid wil doen, zoals een kus of een knuffel geven.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Wellicht zou het helpen als iedere vorm van religie zou verdwijnen, of in ieder geval de onuitstaanbare kortzichtigheid die van daaruit ten aanzien van LHBT-ers wordt gepredikt. Maar voor dat dat zover is zou ik willen dat iedere LHBT-er van zich laat horen. Ook bij mijn eigen hetero-vriendenkring leeft vaak het idee dat het allemaal ‘wel goed gaat’ in Nederland. Totdat ik vertel dat er in de eerste paar weken van 2018 in Amsterdam alleen al drie mannen zijn mishandeld vanwege hun geaardheid. Het verschijnt niet direct op de Facebook-timeline van een hetero, dus wees altijd ambassadeur binnen je eigen kring.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Dat ik de wereld net iets mooier heb achtergelaten dan dat ik hem aantrof.

  1. Wat is je motto?

Onderzoek alles en behoudt het goede. Hoewel ik daar natuurlijk ook mijn grenzen in heb hoor! Meestal gebruik ik het in een restaurant als excuus om nog iets te bestellen, haha!

 

Door: Christian Curré

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.