Roze gezichten van de verkiezingen #2: Jan-Bert Vroege (D66 Amsterdam)

Jan-Bert Vroege -Roze Gezichten - Gaykrant

In het tweede deel van deze Jan-Bert Vroege (42) die als aankomende student in Amsterdam terechtkwam. Hij raakte betoverd door de stad waar hij zich inmiddels als een vis in de (politieke) vijver voelt. “Hier kan ik mezelf zijn.” Inmiddels woont hij al meer dan 15 jaar samen met zijn vriend in stadsdeel Oost. Sinds 2014 zit deze bevlogen volksvertegenwoordiger in de Amsterdamse gemeenteraad. Voor hem vormen vrijheid en diversiteit de rode draad in zijn leven. “Ongeacht je afkomst, geloof of seksuele oriëntatie moet iedereen zichzelf kunnen zijn.”

Door: Paul Hofman

Als raadslid is zijn portefeuille gevuld met belangrijke onderwerpen als verkeer en vervoer, ICT en LHBTI-emancipatie. Over dat laatste onderwerp doet hij een boekje open.

Wat maakt het raadswerk zo leuk voor je?

“Het raadswerk is op zijn mooist als je dingen in de stad daadwerkelijk kunt verbeteren. Dus de stad ingaat, een probleem signaleert en de oplossing biedt. Maar het grootste deel van het werk is ook de dossiers in duiken. Het lijkt saai maar het is hard nodig. Het gaat wel over grote dingen en grote investeringen, ik noem maar even de brug over het IJ. Op het gebied van LHBTI-beleid  zie je dat we ons een aantal jaar terug nog druk maakten over de letters ‘I Amsterdam’. Die moesten in regenboogkleuren. Nu houden we ons bezig met zaken die er voor mensen echt toe doen. De zichtbaarheid van lesbiennes, de emancipatie van transpersonen, toegankelijke begeleiding voor informele PreP gebruikers, maar ook met chemsex. De acceptatie van LHBTI’s, seksuele gezondheid en veiligheid gaan voor mij nu echt voor op de regenboogzebrapaden en andere goedbedoelde symboolpolitiek.”

Wat heb je op LBTII-gebied de afgelopen jaren namens de fractie gedaan? Wat was voor jou een dieptepunt?

“D66 maakte zich in de afgelopen raadsperiodeonder andere hard voor de rechten van transpersonen, bijvoorbeeld door te starten met transitieverlof in de gemeente en te stoppen met onnodige sekseregistratie op formulieren. Ook doorbrak D66 taboes door cruisen en alternatieve prides als de Fetishpride en chemsex bespreekbaar te maken en de juiste ondersteuning en hulpverlening te bieden waar nodig. Daarnaast zorgden we voor betere gezondheidszorg door de bezuiniging op de soa-poli terug te draaien, begeleiding bij informeel PrEP-gebruik te starten bij de GGD en LHBTI-jongeren die dakloos worden de juiste hulp te bieden.”

Ook heeft D66  een voorstel gedaan om de Pride een beschermd karakter te geven als evenement zodat de Pride in de toekomst zichtbaar en toegankelijk blijft. Verder zijn we een lobby gestart om trouwen voor buitenlandse LHBTI-stellen mogelijk te maken zodat zij in Nederland hun liefde voor elkaar kunnen laten erkennen.” En over de dieptepunten hoeft hij niet lang na te denken. Dat waren voor hem de vele keren dat hij  in de gemeenteraad over homofoob geweld moest spreken na weer een vreselijk incident.

“Regenboogzebrapaden vind ik symboolpolitiek”

Wat zijn jouw uitgangspunten voor de komende jaren in de raad?

\Hij benadrukt dat zijn partij zich wil zich blijven inzetten voor de veiligheid in de stad voor LHBTI’s. “Het aantal homofobe geweldsincidenten dat plaatsvindt is een grote zorg. Eerder deden wij al een voorstel voor het veel makkelijker maken van ‘roze meldingen’ bij de politie. Alle vormen van homofoob gedrag, van schelden, spugen, intimidatie en bedreigen dienen veel beter inzichtelijk gemaakt te zijn.”

Om de veiligheid voor LHBTI’s te verbeteren pleit hij voor buurtschouwen en waar nodig  cameratoezicht. Op deze manier moeten incidenten worden voorkomen en de opsporing van daders makkelijker gemaakt worden. “Daarnaast moet de positie en emancipatie van onder andere bi-culturele LHBTI’s bevorderd worden. Ondanks dat LHBTI-educatie op scholen al behoorlijk vorm heeft gekregen afgelopen jaren ligt er nog een enorme uitdaging voor acceptatie. Hetzelfde geldt voor de sportwereld en de zorgsector, waar nog grote stappen gezet moeten worden naar inclusiviteit.”

 Waar maak je je de grootste zorgen over?

Voor Vroege is dat onmiskenbaar de veiligheid. Hoewel de politie opgetogen meldt dat het aantal anti-homo incidenten afneemt is dit volgens hem niet het geval. “Iedere LHBTI-Amsterdammer weet wel beter. Je past je houding en kleding aan, om niet te veel op te vallen. Een zoen geven, doe je niet voordat je eerste goed rondgekeken hebt, en hand-in-hand over straat durft echt niemand meer. Dit maakt mij woedend!” Een duidelijk oplossing heeft hij niet, erkent hij. “Maar ik vraag wel al enige tijd om acties die nodig zijn om deze veiligheid te verbeteren. Zoals het eenvoudiger melden van incidenten en voldoende aandacht bij de politie voor LHBTI-gerelateerd geweld.”

“De Gay Pride moet geen reclamedoel zijn”

 In een ingezonden brief in Het Parool in augustus vorig jaar beschrijf je dat in de discussie rondom commercie van de Gay Pride de echte profiteurs buiten schot blijven. Kun je dat uitleggen? Heb je je de negatieve reacties aangetrokken?

“Ik vind het belangrijk dat de kleine stichtingen, cafeetjes en vriendengroepen ook mee kunnen doen aan de Pride. Zij zijn de traditie gestart, en moeten niet verdwijnen. Afgelopen jaren namen commerciële partijen steeds zichtbaarder deel aan de Pride. Dat is goed, want het evenement is niet gratis, maar het is jammer als het enkel een reclamedoel voor een bedrijf is, en het interne beleid te wensen overlaat. Dat grote bedrijven denken gratis mee te liften aan het succes van de Pride, zonder zelf ook maar 1 cent bij te dragen, vind ik treurig.” Het woord profiteurs was wat sterk gekozen, maar ik roep bedrijven nog steeds op een daadwerkelijke bijdrage aan de emancipatie van LHBTI’ers te leveren. Bijvoorbeeld door stichtingen en organisaties te adopteren en te ondersteunen.We zijn er namelijk nog lang niet, alleen met elkaar maken we Amsterdam een vrije stad.

Foto: Portretdigitaal

Lees ook: ‘De roze gezichten van de verkiezingen #1: Dennis Boutkan (PvdA Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.