Helden van Pride Amsterdam

Pride Amsterdam Ambassadeurs

Onder het toeziend oog van talloze bezoekers werden zondagmiddag in de Amsterdamse Sugar Factory niet alleen de nieuwe ambassadeurs van de Amsterdamse Pride maar ook de deelnemers aan de traditionele Botenparade bekendgemaakt. Dit jaar heeft de Pride ook een primeur: op de drukbezochte bijeenkomst werd ook de eerste ‘Youth Pride Ambassadeur’ op het podium geroepen. Het was transgender Loena Maas (20) die uit negen genomineerden werd gekozen.

Tekst: Paul Hofman

Voetbal

Het thema van de Pride dit jaar is ‘Heroes’ en dat zijn de ambassadeurs stuk voor stuk ook. Zij vertegenwoordiger volgens Spee datgene waar zijn organisatie voor staat. “Ieder heeft zijn eigen verhaal.” Directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken toen hij kort het cv van de acht ambassadeurs doornam. Opvallend en welverdiend was de keuze voor Jip van Leeuwen (75) die in twintig jaar geleden de Gay Games naar Nederland haalde In 2008 richtte hij met Karin Blankenstein de John Blankenstein Foundation op. Deze houdt zich intensief bezig met het bespreekbaar maken en creëren van een veilig sport klimaat binnen de sporten voetbal en hockey. “Mijn motivatie om ambassadeur te willen zijn is dat ik in mijn hele sportcarrière als homoseksueel verstopt ben geweest. Op mijn 49ste ben ik pas ‘uit de kast gekomen’.

Naast deze markante man mogen Loena Maas, Mieke Martelhoff, Vanny Reyes, Damian Jackson,  Serdar Manavogly, Francis van Broekhoven en Jennifer Hopelezz de titel voor de Pride dragen.

“Het College voor de Rechten van de Mensen vaart mee om te benadrukken dat ‘jezelf kunnen zijn’ een mensenrecht is.”

Parels

De uitslag van de loting vormde het hoogtepunt van de middag. Een heuse ballotagecommissie bepaalt elk jaar welke boten er tijdens de Canal Parade mee mogen varen. ‘De meeste inzendingen hebben op een creatieve wijze invulling gegeven aan het thema van van dit jaar.”, vertelt voorzitter Frits Huffnagel van de stichting Amsterdam Gay Pride. “Ook zal in de Botenparade worden verwezen naar de Gay Games, die twintig jaar geleden in Amsterdam werden gehouden. En de ontwikkelingen in de wereld krijgen een stevige plek, want er is nog genoeg om voor te vechten. De ballotagecommissie miste wel een beetje aandacht voor actuele ontwikkelingen in Nederland. Daarom houden we een plek vrij voor een boot die daar aandacht voor zal vragen.” Elk jaar staan honderdduizenden mensen langs de grachten om de boten voorbij te zien varen. Voor de organisatie vormen de boten van ondermeer Amnesty International en het College van de Rechten van de Mens de ‘parels van de parade’. Voor het College is het de eerste keer dat zij meevaart. Met hun boot willen ze benadrukken dat ‘jezelf kunnen zijn’ een mensenrecht is.

“In de Botenparade zal worden verwezen naar de Gay Games, die twintig jaar geleden in Amsterdam werden gehouden.”

Gay Games Amsterdam 1998 – ‘Friendship through Culture and Sports’

Mensenrechten

‘Elk jaar weer worden we geconfronteerd met allerlei vreselijke verhalen uit de hele wereld. Schendingen van mensenrechten, geweld tegen LGBT-ers, afnemende acceptatie in eigen land, vooroordelen en ongepaste grappen.”  Zoals een verklede René van der Gijp die in een voetbalprogramma verscheen als vrouw en hiermee de Vlaamse televisiepresentator Bo van Spilbeeck op de hak nam. Deze laatste zit momentaal in een transitieproces. De botenparade zal dan ook de nadruk leggen op de mensenrechten, die  wereldwijd onder druk staan.

Pride Amsterdam duurt negen dagen en zal Amsterdam weer van kleur doen verschieten met een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, dansfeesten en sport.

Bekijk hier alle deelnemers aan de botenparade.

 

 

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.