Jacky van Tongeren | ProfieLHBT+

Jacky van Tongeren is medewerker Transvisie (Preside TransAnders meetings /  Transvisie-contactpersoon voor de Alliantie Genderdiversiteit) / muzikante, bassiste, componiste.

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Spontaan, eerlijk, direct, makkelijk benaderbaar, improviserend, dominant, observerend. Ik ben best wel een loner en daar bedoel ik vooral mee dat ik in creatief opzicht het liefst alleen werk zonder prikkels om me heen. Mijn dominante kant uit zich vooral in veel praten en snel ‘het voortouw nemen’. Mijn mond houden, stiltes laten vallen en wachten tot anderen initiatieven nemen blijft een van mijn aandachtspuntjes.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Hmm, ik zou geen specifieke personen kunnen bedenken. Nou ja, de grote denkers in de geschiedenis bijvoorbeeld, maar ook op de hoek van de straat of in de kroeg kan ik zomaar een prachtig gesprek hebben waar ik dan nog dagen over nadenk. Over het algemeen word ik geraakt door autonome mensen en ik vind het bijzonder dat mijn beide zonen dat autonome denken vanuit zichzelf hebben ontwikkeld. Misschien zijn mijn kinderen wel mijn grootste voorbeelden.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als transvrouw introduceer ik mezelf nog steeds als een transseksueel persoon. Niet dat mijn labeltje er verder toe doet, maar mijn trans-zijn is niet ‘over’ of weggepoetst na mijn transitie: ik ben ‘trans for life’, zo simpel voelt dat voor mij en daar ben ik ook nog eens trots op. Mijn seksuele oriëntatie is een rommeltje, ik identificeer mij als panseksueel, waarbinnen ik me overwegend voel aangetrokken tot vrouwen, transvrouwen èn cisvrouwen dus.

  1. Vind je het belangrijk om jezelfook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, er is nog een hoop werk te doen, mezelf profileren gaat niet over ‘met een vlaggetje zwaaien bij een Pride-evenement’, want daar heb ik niet zoveel mee. Zichtbaar zijn is dagelijkse kost: boodschappen doen bij de super, in de rij staan bij de apotheek, de gewone contacten met ‘gewone Nederlanders’ , dat is waar ik mijn ‘profileren’ het duidelijkst voel. Onbekenden waarmee ik wat losse woorden wissel, mensen die me bekijken, soms aanstaren: iedereen krijgt altijd een vriendelijke glimlach van me, waarbij sommigen overigens dan ongemakkelijk wegkijken. Het zijn wellicht hún leermomentjes, dat transpersonen niet eng of weird zijn maar heel gewoon/heel normaal. Onze ‘Inclusieve Samenleving’ komt er niet door een soort LHBTI+-Revolutie, gelijkwaardigheid en inclusiviteit  ontstaan van binnenuit. Elke LHBTI+’er draagt daar zijn/haar/hun steentje aan bij – misschien zonder het direct te beseffen.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Hmm, I would say… echt-zijn. Ik hou van échte mensen, mensen die in alle situaties zichzelf zijn en blijven. Fysieke aantrekkingskracht vind ik relatief, sommige mensen vind ik ontzettend mooi en perfect terwijl ze waarschijnlijk niet voldoen aan het ‘fashion-ideaal’ van een mooi mens. Een stem vind ik heel belangrijk, gedrag, hoe iemand communiceert, oogopslag is heel aantrekkelijk (of juist niet). Er is niet één soort ‘meest aantrekkelijk’.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Grappige vraag. Positief is vooral dat mensen vrij snel schakelen naar hun eigen oriëntatie en/of identiteit, iets dat vaak leuke en interessante gesprekken oplevert. Mensen durven open te zijn, open over zichzelf, maar het kan ook zijn dat ik daartoe als persoon enigszins uitnodig: ik gooi zelf altijd alles meteen op straat. Dat er nogal wat cis-hetero personen zijn die hun oriëntatie en identiteit for granted nemen, kennelijk zaken waar ze soms nog nooit over nagedacht hebben, vind ik heel bijzonder.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Mijn oriëntatie is uiteraard niet ‘zichtbaar’, mijn identiteit natuurlijk wel. Mensen bekijken me vaak net iets langer, en soms is er dus dat hinderlijk aangapen in de publieke ruimte alsof ik een Zevende Wereldwonder ben, maar dat is het eigenlijk wel. Maar ik verleg mijn grenzen, merk ik de afgelopen jaren. Non-verbale agressie komt niet meer binnen, dat ‘zie’ ik niet meer, en ik heb het gelukkig nog niet mee gemaakt dat mensen echt lastig werden. Misschien werkt mijn lange gestalte op hakken en zelfverzekerd kordaat loopje – altijd dat ‘recht op mijn doel af – ook mee. Ik leef mijn leven en ik kan gearmd met mijn vriendin over straat zonder problemen. Een positieve 6+ dus.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Er zijn nogal wat LHBTI+ organisaties die hard werken om de positie van LHBTI+’ers te verbeteren. Zelf werk ik voor Patiëntenorganisatie Transvisie, deels als ‘klasjuf’ voor de non-binaire TransAnders-bijeenkomsten, deels als Transvisie-contactpersoon voor de Alliantie Genderdiversiteit. Er is nogal wat werk dat ‘morgen’ gedaan moet worden, maar zo werkt het niet. Wat ik o.a. belangrijk vind, is ‘educatie aan de poort’, op basisscholen en met name op middelbare scholen. Ook bij bedrijven en instellingen is nog veel te verbeteren. Een en ander moet uiteindelijk wellicht door regelgeving worden afgedwongen. Ook moet artikel 1 van de Grondwet nog helderder worden aangepast (oriëntatie/geaardheid én genderidentiteit).

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een lief mens…. Als iemand die misschien wat heeft kunnen betekenen voor iemand. Het zou fijn zijn als mensen door mijn gedoe een schop onder de kont hebben gekregen om zichzelf te durven zijn.

  1. Wat is je motto?

“We trekken allemaal aan hetzelfde touwtje.” (als LHBTI’ers, en dat zouden we ons als totaal-community beter moeten realiseren)

Door: Christian Curré

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.