Acteur Kick Spijkerman volledig uit de kleren in musical

The Full Monty

Als jongetje was hij al gefascineerd door het theater. Het podium, de lichten en het publiek waren magisch voor hem. Zijn hele leven is hij al bezig met dans, zang en spel. Alles draait bij Kick Spijkerman (25) om deze triple-treat. Nu staat hij op de planken in de opzienbarende musical The Full Monty. In deze productie gaat Kick met zijn medespelers ‘full monty’ oftewel helemaal uit de kleren. De Gaykrant had een exclusief gesprek met de jonge ster.

Tekst: Paul Hofman

Wat maakt deze rol zo bijzonder voor je?

“Ik speel de rol van Martin. Het is bijzonder hoe hij zich ontplooit als persoon. Hij is een hele onzekere jongen, naïef, misschien zelfs een beetje dom. Ziet het leven niet meer zitten, heeft een zieke moeder en worstelt ook nog eens met zijn geaardheid. Door Berry en Dave (twee vrienden, PH) wordt hij gevraagd mee te doen aan een strip-act. Maar dit geeft hem zo’n boost, dat hij na verloop van tijd helemaal opbloeit en steeds meer zichzelf durft te zijn. Alle heftige dingen die Martin met zich meebrengt, die tot uiting komen in deze komische voorstelling, maken het heel leuk om te spelen.”

Wat was jouw eerste reactie toen je hoorde dat je voor deze rol uit de kleren moest?

“Mijn eerste reactie was: “Dit mag niet de reden zijn om het niet te doen!”. Natuurlijk is het wel een dingetje, maar ik denk dat het mij juist heel veel geeft. Omdat je echt kan ervaren om in al je kwetsbaarheid op het toneel te staan. Ook wist ik dat het kwestie van wennen zou worden. Je bent toch in afwachting van ‘die eerste keer’. Maar het is een fijne, veilige groep waarmee we werken. We zeiden een keer: “Nou, daar gaan we dan!” Eigenlijk was het bij de tweede try-out al geen ding meer.”

Joey Ferre, Kick Kick Spijkerman en Dennis Willekens

Wat vonden jouw ouders en je vriend ervan?

“Ze hebben er totaal geen problemen mee! Ze vinden het juist stoer dat ik het doe. Ze vroegen: “Dus je gaat echt helemaal bloot?” Waarop ik antwoordde met “JA”. Mijn nichtje vroeg laatst: “Waar is Kick?” waarop mijn moeder antwoordde: “Die is er niet, die staat nu in zijn blote reet op het toneel. Dus problemen? Welnee.”

“Die staat nu in zijn blote reet op het toneel.”

Wat zijn de reacties tot nu toe?

“De reacties zijn enorm goed en positief. Ik heb nog nooit eerder in een productie gestaan waar zoveel reacties uit de zaal komen. Het publiek gaat tot nu toe helemaal met ons mee. Sommige mensen hebben letterlijk buikpijn van het lachen, maar gelukkig gaan ze ook mee met de gevoeliger momenten in de voorstelling. Iedereen kan zich wel herkennen in een van de karakters of in hun ‘struggles’. Dat maakt het des te leuk erom er af en toe even flink om te lachen.”

Je hebt een opleiding gevolgd aan de Academie voor Muziek- en Musicaltheater. Waarom was dat een logische keuze voor jou?

“Vanaf mijn achtste zat ik al bij het Nederlandse Kinder Theater in Purmerend. Naast mijn HAVO volgde ik de vooropleiding van de bekende dansacademie Lucia Marthas. Ik wilde graag zo allround mogelijk worden opgeleid. Daarna was Musical Theater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten een meer dan logische keuze. Zo’n beetje alle kunstvormen hebben daar een opleiding. Toen ik daar voor het eerst kwam, deed het me enorm aan ‘Fame’ denken. Als je langs de studieruimtes loopt hoor je vanuit de ene ruimte een aria, vanuit de andere een viool klinken of je ziet klassiek ballet of juist tap. Alles was daar te vinden. En er kwamen ook nog eens goeie mensen vandaan.” zegt hij lachend.

Zijn levensmotto is in een paar woorden samen te vatten: probeer steeds weer bij jezelf te blijven en leer te vertrouwen dat je goed bent zoals je bent. Ongetwijfeld gaan we in de toekomst nog meer horen van deze stralende jonge ster.

Lees hier meer. over deze voorstelling.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.